(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Of mensen en bedrijven graag in de legale cannabishandel willen opereren? In de Amerikaanse staat Connecticut – slechts 3,5 miljoen inwoners, dus minder dan de Randstad – zijn ze in ieder geval dolenthousiast. De staat heeft 56 officiële licenties te vergeven en daarvoor hebben zich nu meer dan 37.000 (!) gegadigden gemeld. Ofwel heb je in Connecticut als wannabe wiet-entrepreneur een kans van 0,0015 procent dat het ook echt gaat lukken…

Connecticut, ons Huis van Hoop

De eerste Europese ontdekker van Connecticut was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block. Na zijn ontdekkingsreis door het gebied in 1614 voeren Nederlandse pelshandelaren de Connecticut River – door hen Versche Rivier genoemd – verder op. Ze bouwden een fort vlak bij het tegenwoordige Hartford en noemden deze nederzetting ‘Huis van Hoop’. Die hoop vervloog vrij snel, aangezien de Engelsen de boel in 1633 al overnamen.

Anno 2022 is de kleine – op twee na zelfs de kleinste – staat in het noordoosten van de VS met 3,5 miljoen inwoners bezig met de regulering van recreatieve cannabis, ook heel leuk. Vorige week liep de deadline af voor het aanmelden van mensen die geïnteresseerd zijn om zakelijk actief te worden op die gereguleerde wietmarkt voor volwassenen. En dat hebben ze geweten ook bij de autoriteiten!

Er komen 12 recreatieve wietwinkels in heel Connecticut

Het Department of Consumer Protection (wat een vreselijke naam voor een cannabis reguleringsinstantie trouwens) kreeg 13.806 aanvragen binnen voor de ‘algemene loterij’ en nog eens 23.487 aanvragen voor de zogeheten ‘social equity licenses’. Die laatste categorie is dus bestemd voor minderheden – met name gekleurde en zwarte mensen – die het meeste hebben geleden onder de war on drugs.

Ter vergelijking; in Nederland hebben zich in 2020 precies 149 gegadigden aangemeld voor de wietproef in 10 gemeenten.

Connecticut legaliseerde recreatieve cannabis in 2021 en nu willen heel erg veel mensen graag in de wiethandel werken, bijvoorbeeld met een dispensary… [illustratie: craftswoman/Shutterstock]

In totaal willen 15.606 mensen een licentie voor retail business, ofwel het verkopen van wiet. De 56 beschikbare licenties worden evenredig verdeeld tussen de categorieën algemene en sociale-gelijkheid businesses. Er zijn slechts 12 retail-licenties te vergeven in Connecticut, 4 vergunningen voor kleinschalige wiettelers en nog eens 4 licenties voor winkels die zowel recreatieve als medicinale cannabis verkopen. Dan zijn er nog 10 licenties voor bezorgdiensten en eten & drank-zaken, 6 vergunningen elk voor verpakkings- en bewerkingsbedrijven en tot slot 4 licenties voor vervoerders.

Eén winnaar is er al: de staatskas

Hoewel een gegadigde voor een legale wiethandel dus maar ongeveer een kans van 1 op duizend heeft dat ie tot de gelukkige loterijwinnaars behoort, vaart de staat Connecticut alvast wel bij de verloting. Nu al heeft de overheid namelijk ongeveer 1 miljoen dollar verdiend aan de eerste ronde, aangezien het tarief om een licentieaanvraag in te dienen varieert tussen 128 en 750 dollar.

En dan moet de echte pret natuurlijk nog beginnen. Connecticut legaliseerde recreatieve wiet vorig jaar. Op 12 juli komt nu eerst de ‘social equity council’ bij elkaar om die aanvragen te beoordelen. Wie niet voldoet aan de eisen ten aanzien van sociale gelijkheid, wordt met zijn aanvraag doorgeschoven naar de ‘algemene loterij’. Later in de zomer of begin herfst wordt er dan weer verder geloot in beide categorieën…

[openingsbeeld: blojfo/Shutterstock]
(advertentie)