(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onlangs opende een nieuwe expositie in het befaamde Amsterdamse Hash, Hemp & Marijuana Museum die in het teken staat van de gezegende combinatie tatoeages en wiet. En geloof het of niet maar de expo ‘Stay Stoned: Madness, Cannabis & Tattoos’ vindt ook nog eens plaats in het voormalige Amsterdam Tattoo Museum van Henk Schiffmacher. Tegenwoordig is dat dus de Hemp Gallery van een heel ander soort museum…

Alle passies komen tezamen op de Amsterdamse wallen

De mensen van het hoofdstedelijke wietmuseum werkten voor de nieuwste expositie samen met de makers van het boek ‘Stay Stoned’, die daarom ook als gastcuratoren worden genoemd. Het gaat om Samuele Salvadori, beter bekend als Sam Boy, een Italiaanse tattoo artist die momenteel werkt in Toscane. Regelmatig verwerkt de tatoeëerder – die ook gek is op boeken en tijdschriften – het thema cannabis in zijn inktwerken in traditionele stijl.

De tweede gastcurator is de eveneens Italiaanse multiartiest Gilberto Cannarozzi, die momenteel in Nederland woont en werkt. Al jaren is hij gek van magazines, grafische ontwerpen, tekeningen en skateboarden. Het project ‘Stay Stoned’ is ontstaan uit de langdurige vriendschap tussen beide creatieve Italianen, gebaseerd op hun gedeelde passie voor tatoeages, grafische kunst en uitgeven.

De beide Italiaanse gastcuratoren van de nieuwe ‘Stay Stoned’ expo op de openingsceremonie van hun ding…

Stay Stoned: Madness, Cannabis & Tattoos

Op de nieuwe expo in het Hash Museum, te zien tot 23 februari 2023, worden meer dan 40 nieuwe ‘off-the-peg tattoo designs’ uit Stay Stoned voor het eerst aan het publiek getoond. ‘Het levert een nieuwe en intrigerende context op voor een selectie van gerelateerde beelden en objecten uit de museumcollectie’, aldus de makers zelf. ‘In these visually astonishing sheets, the tattoo artists investigate and celebrate their personal experiences with, and in relation to, cannabis’, klinkt het zelfverzekerd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hash Marihuana & Hemp Museum (@hashmuseum)

Het Italiaanse tweetal tattoo-experts en cannabis aficionados heeft net deel 2 van ‘Stay Stoned’ afgerond, een verzameling ‘cannabis tattoo flash by contemporary tattoo artists’. In het Hash Museum zien we duidelijk de overlap tussen beide subculturen die wiet en tattoos zijn.

De expo ‘Stay Stoned: Madness, Cannabis & Tattoos’ speelt zich daarom af rondom de originele designs uit hun project, werk van inktmeesters die geselecteerd zijn door Cannarozzi & Salvadori, denk aan Danny Boy, Jondix, Bill Loika, Robert Ryan en Henk en Morris Schiffmacher.

Tatoeages en cannabis komen bijeen als nooit tevoren…

Counterculture, cannabis en tattoos

In de jaren 60 en 70 vestigde cannabis zich stevig als een integraal onderdeel van de zogeheten counterculture lifestyle. Ideeën over vrede, liefde en geluk vloeiden perfect samen met de bewustzijn veranderende effecten van cannabis consumptie. Geen toeval dus dat in deze jaren ook de ‘wiet tatoeages’ een underground fenomeen werden.

Ach weet je wat, laten we ter afsluiting de samenstellers van de expo maar citeren over wat je zoal kunt zien op de Wallen:

“Tattoos in the Western world ceased to be the sole domain of sailors, bikers, and prisoners. Hippies and other alternative types began getting inked with cannabis leaves, the Zig-Zag man, stoned cartoon characters and other symbols referencing the subculture. This specific tattoo genre has flourished ever since, evolving to include designs based on the molecular structure of THC, photo-realistic trichomes, and early botanical prints”

Het Hash, Hemp & Marijuana Museum aan de Oudezijds Achterburgwal 148 in Amsterdam is iedere dag geopend van 10 tot 22 uur, de entree bedraagt slechts 9 euro

(advertentie)