(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dokter Groen zit ziek thuis en heeft zijn planten de afgelopen dagen een beetje verwaarloosd. Vandaag moest hij echter weer aan de bak, en niet alleen voor dit verslag. Het is namelijk tijd om Spicebomb te ontbladeren, zodat de zijtakken zich beter ontwikkelen en het scrogrek opgehangen kan worden. Kweekverslag!

Nou mensen, het is eindelijk gebeurd. Bijna tweeënhalf jaar na de eerste Nederlandse besmetting, heb ik corona opgelopen. Ik heb me niet laten vaccineren dus het zat er ook wel in dat ik het vroeg of laat zou krijgen. Het begon in het weekend met koorts en hoofd- en spierpijn en duurt nu al de hele week. Zoals je zult begrijpen heb ik de drie Spicebomb planten in mijn kweekkast dus ook niet veel aandacht gegeven. Een echte noodzaak was er ook niet, want mijn nieuwe koeler houdt het water op temperatuur en de Druid voeding reguleert zelf de pH-waarde.

Voor deze kweekupdate ben ik natuurlijk wel weer even mijn kweekkast ingedoken. Niet alleen om de benodigde foto’s te maken maar ook om het scrogrek weer te installeren. Vorige week heb ik de klok immers op 12/12 gezet, dus nu moeten de planten ook in de juiste vorm ‘gekneed’ worden.

Ontbladeren

Zoals je ziet zijn de dames weer veel gegroeid. De groeipunten zagen er vorige week wat bleekjes uit door de 48 uur durende donkere periode die ik ze had gegeven, maar de kleur is inmiddels weer mooi groen. De dames hebben echter veel grote schutbladeren die de ontwikkeling van de zijtakken een beetje belemmeren. Die heb ik daarom als eerste weggehaald, zodat de zijtakken straks alle licht kunnen opvangen als het scrogrek hangt.

Zoals je ziet heb ik aardig wat blad weggehaald; stuk voor stuk enorme parasols. Onder het gebladerte kwam echter een vreemde groei tevoorschijn. Met name bij de middelste plant zijn de zijtakken niet erg goed ontwikkeld, en groeien ze dicht tegen de hoofdstam aan. De blaadjes die eraan zitten krullen wat omlaag, en zijn klein en licht van kleur. Dat komt denk ik omdat ze onder de schutbladeren in de schaduw groeiden. Ik hoop dat ze snel bijtrekken, want het ziet nu precies zo uit zoals ik me voel, en das niet al te best…

Scroggen met beugels

Ze zien er een beetje triest uit hè, nu ik de grote bladeren verwijderd heb. Ik heb gelukkig goede hoop dat dat wel weer bij gaat trekken. De wind kan er nu tenminste doorheen, en met het licht direct op de zijtakken zullen die zich denk ik snel ontwikkelen. Om de groei naar boven verder extra te stimuleren, heb ik de dimbare 170 Watt G-Bars LED tot 60% gedimd. Hoe minder licht, hoe meer wietplanten doorgaans gaan strekken namelijk.

Daarna heb ik de handige scrogbeugels van CannaTommy er weer bijgepakt om het scrogrek op de juiste hoogte te hangen. Ik heb hem zo geplaatst dat de voorste en grootste plant er al een beetje doorheen groeit. Mijn plan is om deze naar rechts en naar links te laten uitlopen, zodat de twee andere planten nog wat hoger worden, en de rest van de oppervlakte kunnen vullen.

Met de voeding van Druid en het water gaat het goed trouwens. Ik had het water uit het hydrosysteem voor het weekend even helemaal ververst, en sindsdien bleef de pH-waarde helemaal netjes rond de 5,8. De EC-waarde is sindsdien ook lekker gezakt (naar 1,0) dus de voeding wordt allemaal goed opgenomen. Uiteraard heb ik het water vanmorgen weer aangevuld en op smaak gebracht met nieuwe voeding.

Dat was het voor deze week lieve mensen. Voor volgende week voorspel ik dat ikzelf weer beter ben. Dat de zijtakken een stuk langer zijn, en dat de bladeren weer mooi recht zijn en de planten er in hun geheel een stuk beter uitzien.

Dokter Groen

(advertentie)