(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Spicebomb planten groeien als kool in Dokter groens hydrosysteem. En hoewel ze nu nog de ruimte hebben moeten ze natuurlijk niet te groot worden, dus schakelt onze kweekdokter alvast over op standje bloeien. Ook heeft hij de groene dames alvast getopt, en krijgen ze vers water met de zelfregulerende voeding en Uruz (calcium) van Druid. 

Toen ik afgelopen dinsdag even bij de Spicebomb plantjes keek, bedacht ik me dat ze wel weer heel hard groeien. Als dat zo doorgaat staat de kweekkast weer in no time vol, bedacht ik me. En helemaal met drie planten in plaats van één, vond ik het genoeg voor wat betreft de groeifase.

Spicebomb op 12/12

Ik heb de dimbare 170 Watt G-Bars daarom tot aan vanmorgen uitgeschakeld, zodat ze extra lang in het donker stonden en hopelijk snel gaan bloeien. Vanaf vandaag krijgen ze nog maar 12 uur licht per dag. Om de temperatuur beter beheersbaar te houden draai ik de dag en nacht om ten opzichte van de dag en nacht buiten. Het licht gaat dan ook om 20:00 uur ’s avonds aan, en ’s ochtends om 8:00 uur weer uit.

Vanmorgen hadden ze dus ook 48 uur in de duisternis gestaan, waardoor de groeipunten wat verbleekt waren. Dit is redelijk normaal na zo’n lange donkere periode, aangezien er geen fotosynthese heeft plaatsgevonden.

Druid en de pH-waarde

De pH-waarde van het water was echter wel behoorlijk laag (4,9) ondanks dat er nog steeds geen druppel pH-min in het water zit. De poedervoeding van Druid die ik deze kweekronde voor het eerst gebruik, reguleert zelf de pH-waarde. Ik heb echter wel gemerkt dat het noodzakelijk is om daarbij regelmatig (een deel van) het water te verversen omdat de pH-waarde anders wat te laag wordt.

Ik heb dus ook weer 8 liter gebruikt voedingswater afgetapt en daarna ongeveer 12 liter vers water toegevoegd. Daarbij heb ik deze keer ook voor het eerst een beetje (3 gram) Uruz van Druid toegevoegd. Uruz is de calcium toevoeging van Druid, en ik hoop dat dat ook helpt om de pH-waarde wat beter op peil te houden.

No stress toppen & snoeien

Na het verversen van het voedingswater heb ik de middelste plant getopt. De grootste en voorste Spicebomb had ik voor het weekend alvast getopt en de achterste en kleinste dame heb ik niet getopt. Het toppen zelf doe ik altijd op de ‘no stress’ methode waarbij je alleen het kleinste groeipuntje verwijdert. Hiervoor vouw ik de blaadjes in de kroon van de plant open, en duw ik het kleine groeipuntje met mijn vinger opzij tot die vanzelf afbreekt. Het is heel gemakkelijk, en wietplanten herstellen snel als je ze op deze manier topt.

Na het toppen heb ik ook meteen van elke plant de onderste twee zijtakken weggesnoeid. Het is mijn ervaring dat deze zijtakken het bladerdek meestal toch niet halen, dus kun je ze maar beter meteen verwijderen. Dit zal wat meer stress opleveren dan het toppen maar zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

Na al deze handelingen gaan de planten weer 12 uur in het donker, totdat vanavond de eerste lichtperiode van 12 uur ingaat. Voor volgende week verwacht ik dat de planten weer mooi groen zijn, dat ze weer zichtbaar groter zijn en dat ik misschien wel het scrogrek heb opgehangen met die handige beugels van CannaTommy.

Dokter Groen

(advertentie)