(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals je misschien wel gemerkt hebt is het héérlijk weer buiten. Onze kweekdokter kan ook met een gerust hart van het zonnetje genieten, want zijn kweeksysteem wordt sinds deze week automatisch op temperatuur gehouden door een chiller. En dat is de Spicebomb plantjes aan te zien want die zijn deze week flink gegroeid. 

Als je mijn laatste kweekverslag gelezen hebt, dan weet je dat ik vorige week nogal moeite had om het water in mijn hydrosysteem onder de 21 graden te houden. Ik had de lamp gedimd, de deuren van mijn DGS kweekkast continu open staan, was met koelelementen aan het slepen en had een extra ventilator in de kast geplaatst. Niet echt een ideale situatie dus bestelde ik een chiller om de zomer door te kunnen kweken.

Koele verwennerij

Afgelopen maandag kwam de chiller binnen. Ik had het apparaat op AliExpress besteld. De handleiding was nogal beknopt maar uiteindelijk kreeg ik het apparaat goed ingesteld. Het ding is eigenlijk bedoeld voor aquariums maar ook perfect voor een klein hydrosysteem. Achterop de koeler zitten twee uitgangen waarop je twee slangen aansluit. Eén slang voert het koele water terug naar het hydrosysteem, en de andere sluit je aan op een kleine meegeleverde dompelpomp. De pomp voert het water door het apparaat, zodat het water gekoeld wordt. Ik heb hem nu ingesteld zodat ie automatisch koelt zodra het water boven 21 graden komt.

Het is wel heel prettig dat ik me nu geen zorgen meer hoef te maken over de temperatuur van het water, en in de winter kan het apparaat het water ook verwarmen als dat nodig mocht zijn. Ik kreeg meteen zin om de Spicebomb plantjes lekker te verwennen, en kon de dimbare 170 Watt G-Bars LED kon eindelijk weer op vol vermogen gebruiken.

Om de plantjes wat extra weerstand te geven heb ik ze met een oplossing met Silicate (Terra Aquatica) besproeid, terwijl ik de wortels nog eens wat Trikologic S nuttige bacteriën heb gegeven. Ik maak daarvoor een oplossing van ongeveer een gram van het poeder op zo’n 100 milliliter water. Dit spuit ik dan met behulp van een doseerspuit tegen de kleikorrels in de netpotjes aan.

Druid voeding en pH-waarde

Ik gebruik en test deze kweekronde voor het eerst de voeding van Druid. Zoals ik eerder al aangaf reguleert deze voeding zelf de juiste pH-waarde. Vorige week merkte ik dat ook, want nadat ik begon met een voedingsoplossing met een pH-waarde van 7, zakte die vanzelf naar de juiste pH-waarde van 5,9.

Deze week merkte ik echter dat de pH-waarde nog wat verder zakte en zelfs onder de 5 uitkwam (4,9). Ik weet niet zeker of planten met deze voeding op zo’n lage pH-waarde kunnen groeien maar heb voor de zekerheid wat water ververst. Dat doe ik tenslotte sowieso elke week. Ik heb 8 liter gebruikt water afgetapt en zo’n 12 liter vers water toegevoegd. Daarbij gebruikte ik vier gram voeding, en zo kwam de pH-waarde weer op 6,5. Ik verwacht dat die vanmiddag misschien al weer wat gezakt is. Er zit in ieder geval nog steeds geen druppel pH-min of pH-plus in het water.

Dat was het voor nu. Volgende week zal ik de planten toppen en besluit ik of ik met drie of toch weer gewoon één plant verder kweek. Tot dan, en geniet van het lekkere weer!

Dokter Groen

(advertentie)