(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week begon Dokter Groen een nieuwe kweekronde, door drie Spicebomb zaadjes te ontkiemen. En omdat je ontkiemde wietzaadjes niet op je moet laten wachten, staan die inmiddels ook al in het hydrosysteem van zijn kweekkast. De plantjes krijgen deze keer de poedervoeding van Druid, zodat de pH-waarde niet meer gemeten hoeft te worden.

Vorige week heb ik beschreven hoe ik mijn nieuwe Spicebomb zaadjes heb laten kiemen, en twee dagen later kwamen ze uit. Je kunt er letterlijk de klok op gelijk zetten als je de koffiefilter-methode gebruikt. En zoals ik vorige week ook vertelde is het ontkiemen werkelijk de beste remedie tegen uitstelgedrag. Uitgekomen wietzaadjes kun je namelijk niet laten wachten, dus moést ik ze afgelopen zaterdag wel planten.

Het planten (poten) van de uitgekomen wietzaden heb ik deze keer wederom in Easy Pluggen gedaan. Vorige kweekronde gebruikte ik die voor het eerst, en ze zijn me uitstekend bevallen. Wat me ook goed bevallen was, en ik er dus ook in hou, zijn de nuttige bacteriën van Terra Aquatica genaamd Trikologic S. Deze keer heb ik er alvast een klein beetje van op de natte Easy Plugs gestrooid, zodat de bacteriën zich daar hopelijk vestigen en zich meteen aan het eerste worteltje kunnen hechten.

Druid poedervoeding

Nieuw deze kweekronde is echter de poedervoeding van Druid. Bij deze voeding hoef je als het goed is geen pH-waarde meer te meten. Als dat waar is scheelt dat een hoop zorgen en gedoe met de pH-meter, pH-min en pH-plus. Daarnaast is poedervoeding natuurlijk veel makkelijker online te bestellen, aangezien het niet zoveel ruimte inneemt en weegt als flessen met vloeibare voeding. Ik ben dus heel benieuwd!

Spicebomb poten

Voor het poten van de zaden zet ik eerst alles klaar. Dat was in dit geval mijn propagator, drie netpotjes, kleikorrels (hydroton), drie Easy Plugs, de Trikologic S en een zak Berkana poedervoeding van Druid. En een weegschaal om de juiste hoeveelheid poedervoeding mee af te wegen.

Omdat ik de zaailingen vanaf het begin wat voeding wil geven laat ik de pluggen en de kleikorrels in een lichte voedingsoplossing weken. Op de verpakking van Druid stond te lezen dat 1 gram per liter voor een EC-waarde van 1,2 zou zorgen. Omdat dat echter nog een beetje te veel van het goed is voor zaailingen, heb ik 1,3 gram afgewogen voor twee liter water.

De natte Easy Plugs heb ik even voorgeprikt met een schoon (nieuw) cocktailprikkertje, en een klein beetje Trikologic S (bacteriën) op het gaatje gestrooid. Toen de zaden voorzichtig met een theelepeltje opgepakt en met hun worteltjes in de gaatjes gedaan, en doorgedrukt tot alleen bovenkanten van de zaadjes nog een beetje te zien waren. Daarna heb ik de netpotjes gevuld, zodat de Easy Pluggen met de zaailingen bovenin de potjes zitten met alleen nog één laagje kleikorrels erop. De gevulde potjes heb ik vervolgens in mijn propagator in de kweekkast gezet, met de 170 Watt G-Bars een meter daarboven, gedimd op 40%.

Wortels in het water

Met de ontkiemde zaden in de pluggen en de netpotjes, wil ik de wortels zo snel mogelijk in het water van het hydrosysteem hebben. De snelste manier om dat voor elkaar te krijgen is door ze meteen in het systeem te zetten. De netpotjes worden dan namelijk van onderaf natgehouden door opspattende bubbeltjes, zodat de wortels als het ware snel naar beneden gelokt worden.

Mijn kweekkast stond echter nog niet klaar en het hydrosysteem was ook nog niet gevuld. Maar gelukkig hadden we afgelopen maandag een vrije pinksterdag, dus genoeg tijd om de Dokter groen Special klaar te maken. In eerste instantie heb ik het hydrosysteem met alleen water gevuld, en toen de plantjes erin gezet. Omdat ze nu niet langer in de propagator staan, heb ik over ieder plantje even een glazen kopje gezet, tegen uitdroging.

De volgende dag (dinsdag) hadden twee van de drie plantjes een worteltje in het water, en konden de glazen kopjes eraf. Ook heb ik toen voeding aan het hydrowater toegevoegd. In het systeem zit ongeveer 25 liter water, en ik heb 10 gram Druid voeding gebruikt. Dit leverde een vrij lage EC-waarde van 0,9 tot 1,0 op, zodat ik er vanmorgen nog eens vijf gram bij gedaan heb. Tegelijk heb ik een kleine oplossing met nuttige bacteriën (Trikologic S) gemaakt, en dat met een doseerspuitje via de zijkant in de potjes gespoten.

Hoewel je de pH-waarde met de Druid voeding dus niet hoeft te meten, heb ik dat vanmorgen natuurlijk wel even gedaan. Die was 7,0 en dus te hoog voor de vloeibare minerale voeding van GHE, die ik voorheen gebruikte en ook bij de DGS geleverd wordt (gelukkig komt die wel met een flesje pH-min). Ik heb er dus expres geen pH-min bijgedaan om te corrigeren maar zal de plantjes uiteraard wel scherp in de gaten houden. Volgende week meer…

Dokter Groen

(advertentie)