(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op 2 juni kwam het nieuwe Marokkaanse cannabis-agentschap, het ANRAC, voor het eerst bij elkaar in de hoofdstad Rabat. ANRAC staat voor Agence nationale de reglementation des activités relatives au cannabis. Minister van binnenlandse zaken Abdelouafi Laftit woonde de historische bijeenkomst bij. Komt Marokkaanse fair trade hasj daarmee dichterbij of blijft dit een pipe dream, oftewel een fantasievolle droom?  

Legale wietteelt mag vooralsnog op drie plekken in de Rif-regio

In mei 2021 stemde het Marokkaanse parlement in met een wetsvoorstel dat teelt en verkoop van cannabis voor medicinale, cosmetische en industriële doeleinden legaliseert. De uitdrukkelijke bedoeling van de overheid is dat bestaande illegale cannabisboeren de overstap zullen maken naar het legale systeem. De Marokkaanse overheid schat dat zo’n zestigduizend gezinnen leven van illegale cannabisteelt, vooral in de noordelijke Rif-regio. De Verenigde Naties beschouwen Marokko als de grootste hasjproducent ter wereld.

Er zijn eerder dit jaar drie gebieden aangewezen waar legaal geteeld mag gaan worden, rond de steden Al-Hoceima, Chefchaouen en Taounate, alle drie gelegen in het Rif-gebied. Dit aantal kan in de toekomst worden uitgebreid, bij voldoende interesse en investeringen, heeft minister Laftit laten weten. ANRAC, het cannabis-agentschap is verantwoordelijk voor de hele productieketen, het verlenen van vergunningen en het opzetten van coöperaties van telers.

Hasj is de olifant in de kamer

De olifant in de kamer is de hasj, het product waarmee Marokko wereldmarktleider is. De overheid beperkt de legalisering tot medicinale, cosmetische en industriële doeleinden; cannabis voor recreatief gebruik blijft expliciet verboden. Maar kunnen de Marokkaanse hasjboeren wel medicinale cannabis telen die voldoet aan de strenge eisen die de westerse landen stellen? In alle landen waar medicinale wiet legaal is wordt die binnen geteeld en niet buiten, zoals in Marokko.

Dit is waarom Marokko beroemd en befaamd is in de cannabiswerteld, maar vooralsnog mogen de boeren in het Rif-gebergte alleen maar “medicinale cannabis” legaal kweken… [foto: Rocket Stock/Shutterstock]

Het zou absurd zijn om in Marokko binnen wiet te gaan kweken; het klimaat is uitstekend geschikt om het lekker in de open lucht te doen. Puur natuur, zoals dat in deze contreien al duizenden jaren gebeurt. Als bron van CBD en vezel voldoet die buiten geteelde hennep waarschijnlijk wel aan de westerse eisen, maar de winstmarges liggen in die markten veel lager dan in de markt voor hasj.

Kan Marokkaanse regering roep om volledige legalisatie weerstaan?

De website Morocco World News benoemde de olifant in de kamer vorig jaar al een keer: ‘Voorlopig blijft recreatieve consumptie van cannabis nog steeds illegaal… Maar met Marokko’s wereldwijde reputatie voor het produceren van hasjproducten van de hoogste kwaliteit, valt te bezien hoe lang de regering de roep om volledige legalisering nog kan weerstaan.’

In plaats van het bekendste en lucratiefste cannabisproduct uit te sluiten, zou de overheid de hasj juist centraal moeten stellen in het beleid. Ze zou met hasj moeten omgaan zoals de Fransen met hun beroemde wijnen en kazen. In beide gevallen gaat het om erfgoed dat bescherming verdient en waar tallozen hun brood mee kunnen verdienen. Volledige legalisering en slim beleid zouden fair trade hasj mogelijk maken.

Joep Oomen (VOC) was de eerste die de term fair trade hasj in verband met Marokko bezigde…

Verbeeldingskracht en optimisme zijn hard nodig

Die term hoorde ik voor het eerst uit de mond van Joep Oomen, medeoprichter van het VOC en zoveel andere organisaties en initiatieven. Joep is al ruim zes jaar dood, maar ik denk nog vaak aan hem en aan zijn ideeën over vrijheid, de verhouding tussen staat en burgers, tussen het mondiale noorden en zuiden. Grote thema’s, soms terug te brengen tot korte slogans: fair trade hash, freedom to farm, trekt uw plant.

Er is verbeeldingskracht en optimisme nodig om te pleiten voor fair trade hasj uit Marokko, Afghanistan en andere traditionele productielanden als cannabis nog in de hele wereld verboden is. Maar wat velen toen als onhaalbare pipe dream zagen, is in 2022 een reële optie. Legaal geproduceerde Marokkaanse hasj, met een eerlijke prijs voor de wietboer en de hasjmaker.

Te koop in de Nederlandse coffeeshops, de dispensaries in Amerika en Canada, de Duitse cannabiswinkels en alle andere legale landen en staten. Iedereen zou winnen!

[openingsfoto: Kazyaka Konrad/Shutterstock]
(advertentie)