(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op vrijdag 18 maart 2016 is Joep Oomen volkomen onverwacht overleden in zijn huis in Antwerpen. Oomen zette zich ruim een kwart eeuw in voor een humaan en rechtvaardig drugsbeleid en een einde aan de war on drugs. Hij was medeoprichter van een groot aantal organisaties, waaronder Encod, cannabis social club Trekt Uw Plant en de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Overleden in zijn slaap

Tijdens een emotionele bijeenkomst van cannabis social club Trekt Uw Plant in Antwerpen is het trieste nieuws meegedeeld aan de leden. Toen Joep donderdag niet op kwam dagen voor een vergadering van Trekt Uw Plant en telefoontjes onbeantwoord liet, zijn twee bestuursleden naar zijn huis gegaan. Een bestuurslid had toevallig de sleutel nog en na contact met en toestemming van Joep’s oudste zoon zijn ze naar binnen gegaan. Ze troffen Joep (1961) dood aan in zijn bed. De politie heeft sporenonderzoek gedaan en sluit een niet-natuurlijke doodsoorzaak uit. Joep laat twee zoons na en een kleinzoon.

Cannabis social club Trekt Uw Plant

Joep_Cannabis_College_1419-662x1024

Joep Oomen zoals de meeste mensen hem kennen: een bevlogen cannabisactivist [foto’s Derrick Bergman/ Gonzo media]

In 1993 was Joep een van de oprichters van Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid. Als coördinator van Encod was hij de spil van een unieke coalitie van organisaties en individuen uit bijna alle landen van Europa. In 2006 richtte Joep Trekt Uw Plant op, de eerste cannabis social club van België. De club functioneert op basis van een justitiële richtlijn die volwassen Belgen toestaat één cannabisplant te telen voor persoonlijk gebruik. Na een lange, harde strijd werd TUP tot twee keer toe vrijgesproken door de rechtbank. De club telt inmiddels zo’n 400 leden en verzorgt ook 1 keer per maand  een column hier op RollingStoned. Het baanbrekende werk in Antwerpen inspireerde Michel Degens om in 2014 Mambo Social Club te starten in Hasselt.

VOC, Legalize! en andere activiteiten

Ook in zijn oude vaderland bleef Joep tot het laatste actief. Hij organiseerde het Cannabis Tribunaal in Den Haag en was mede-oprichter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, dat uit dit eerste Tribunaal voortkwam. Hij was bestuurslid van de stichting Legalize! en een voorbeeldige vergadervoorzitter bij het VOC, met oneindig geduld en een groot diplomatiek talent. Die capaciteiten zette hij ook in als penningmeester van de Latijns-Amerikaanse Federatie in Antwerpen, bij de Vrienden van het Cocablad en in Het Klooster in Antwerpen, waar hij jarenlang de spil was van de daklozenopvang.

‘Inspirerende activist en wereldburger’

Op de website van de stichting VOC schrijft voorzitter Derrick Bergman: ‘Joep was een activist zoals er maar heel weinig zijn. Hij paarde een schijnbaar onuitputtelijke werkkracht en doorzettingsvermogen aan een onberispelijke integriteit en transparantie. Sinds zijn studie in Amsterdam in de jaren tachtig sprak hij vloeiend Spaans, in Antwerpen werd hij een halve Vlaming, maar uiteindelijk was Joep vooral een wereldburger.’

‘Ik prijs me gelukkig Joep gekend te hebben en acht jaar intensief met hem samen te hebben gewerkt bij het VOC en bij Encod. Hij was niet alleen een zeldzaam effectieve en inspirerende activist, maar ook een zeer goede vriend’, aldus Derrick. Zijn gehele In Memoriam vind je HIER

 

(advertentie)