(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bio Bertje’s trichome wonders hebben er een periode van strekken opzitten, en de eerste toppen zijn in ontwikkeling. Sommige planten zijn echter een stukje hoger dan de rest, en moeten wat lager worden. Om dat te bereiken gebruikt Bertje een techniek die supercroppen genoemd wordt. Hij legt stap voor stap uit hoe deze techniek precies in zijn werk gaat. 

In de week na mijn laatste kweekverslag zijn alle planten geweldig gegroeid, en ontwikkelen nu meer en meer witte kroontjes. Dat zijn natuurlijk de bloemen van cannabis, de beginnende toppen of in het Engels de buds van de planten.

Mijn ’trichome wonders’ hebben een mooie donkergroene kleur. Dat laat zien dat de voeding van Bio Nova goed werkt en goed wordt opgenomen, en de planten gezond zijn. In deze fase heb ik de twee SANlight EVO4-120 LED-lampen niet gedimd maar branden ze op op 100%. Ze hangen zo’n 30 cm boven van de toppen van de planten, op 75 cm afstand van elkaar en zijn 11 graden naar binnen gedraaid. Deze setup wordt aanbevolen door SANlight voor een optimale belichting van het kweekoppervlak van mijn Homebox kweektent van 120 bij 120 centimeter.

Supercroppen

Twee van mijn planten zijn veel hoger geworden dan de rest, en daarom moet ik hun hoogte corrigeren. Dat kan ik doen door ze te toppen, waarbij ik ze gewoon net boven een vertakking op de gewenste hoogte zou afknippen. Maar dat betekent ook dat ik de top verlies waar later de grootste bud zou groeien, en dat wil ik niet. Daarom ga ik mijn planten supercroppen in plaats van toppen.

De techniek van het supercroppen komt van van Soma, van Soma Seeds, en werkt uitstekend om de hoogte van planten te corrigeren, zonder dat je de hoofdtop verliest. Zo gaat het supercroppen in zijn werk:

Ik neem de hoofdstam ca. 25 to 30 cm onder de top van de plant, net boven een zijvertakking (node), tussen mijn fingers en knijp er hard in. Zo hard dat ik kan voelen hoe de vezels binnen in de stam gekneusd worden. Dat doe ik vervolgens in een cirkel rondom de hele stam, zodat alle vezels aan de binnenkant gekneusd zijn maar zonder de buitenkant van de stam te beschadigen.

Vervolgens kan ik de stam heel makkelijk ombuigen op de plaats waar ik hem ingedrukt heb. Ik kan hem nu doorbuigen tot de punt van de stam helemaal naar beneden wijst, of minimaal 90 graden naar de zijkant. De blessure van de stam gaat de plant binnen een paar dagen herstellen, en de toppen gaan zich weer naar het licht richten. Dan wijsen de buds van de hoofdtop weer naar boven en kunnen de bloemen daarop verder groeien. In de hersteltijd zullen de zijtakken sterker groeien, en wordt de hele plant breder in plaats van hoger. Daarmee hou je de hoogte onder controle zonder de toppen op de hoofdstam te verliezen. Op de foto’s kan je duidelijk zien hoe ik de planten op de hoofdstam heb omgebogen, en hoe ze zich herstellen en weer naar het licht groeien.

Ik heb heel veel goede ervaringen met supercroppen en het werkt dan ook echt super! Ik kan het iedere kweker aanbevelen, als alternatief voor het toppen van de planten. Je gaat zeker een hogere opbrengst krijgen op deze manier. In mijn volgende artikel gaat de ontwikkeling van de bloei verder, en kun je al vette toppen zien!

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)