(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wij hebben in Nederland een nogal schizofreen cannabisbeleid; met legale verkoop en illegale inkoop van wiet die via coffeeshops zijn weg naar de consument vindt. Maar ook in de Verenigde Staten – uitvinders van de war on drugs – is het redelijk dubbel allemaal. Zo is wiet in een (steeds groter) deel van de staten volkomen legaal, maar landelijk (federaal) gezien staat cannabis nog altijd in de zwaarste drugscategorie van de Amerikaanse wet. Het befaamde tv-programma The Daily Show besteedt er zelfs een hele uitzending aan!

Sleepy Joe en het federale wietverbod

Waarom heeft die Joe Biden als Democratische president nog steeds geen vinger uitgestoken om cannabis federaal te legaliseren, zeker als je weet dat inmiddels tweederde van de bevolking voorstander is van legalisatie? En wat gebeurt er wel en niet op het gebied van hervormingen in de VS?

Die vragen en de antwoorden komen aan bod in deze speciale uitzending van The Daily Show, de befaamde en grappige talkshow – hier bij ons te zien op Comedy Central – die nooit schuwt om te schuren. Normaal is Trevor Noah de presentator, maar voor deze cannabis-special neemt de minstens zo scherpe en grappige Roy Wood Jr. de taak van host op zich.

Niet iedereen profiteert van de Groene Revolutie in de VS

Centraal thema is hoe het toch kan dat er inmiddels als miljarden dollars worden verdiend – aangevoerd door grote bedrijven – in een legale cannabisindustrie, terwijl er tegelijkertijd nog altijd mensen in de VS in de gevangenis zitten voor wietbezit. En hoe federale beperkingen mensen verhinderen om deel te nemen aan de bloeiende wietindustrie…

In drie onderhoudende kwartiertjes praten Ron Wood Jr. en zijn gasten ons vlijmscherp bij over de actuele stand van zaken in de U.S.A. en daar kunnen wij in Europa – dat meestal braaf achter de Amerikanen aanhuppelt als het om de grote drugsthema’s gaat – nogal veel van leren…

(advertentie)