(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eerder deze week berichtte CNNBS over een enorme illegale wietkwekerij met 7.000 planten in Oregon, waar recreatief cannabisbezit al jaren legaal is. Ook in Canada, dat vier jaar geleden funwiet in heel het land legaliseerde, blijft de zwarte markt een factor van belang. Neem deze online-winkel in Edmonton, die naar verluidt vergunningen voor de teelt van medicinale wiet misbruikte voor grootschalige teelt van recreatieve wiet. De politie pakte voor liefst 2,5 miljoen euro aan ‘zwarte cannabisproducten’ af van de beheerders van de pot shop!

Mediwiet-licenties ingezet voor productie recreatieve cannabis

Met een wetswijziging die cannabis reguleert ben je er dus duidelijk nog niet. Na tientallen jaren war on drugs is de illegale wietmarkt er eentje die niet zomaar aan de kant gaat omdat er legaal aanbod komt. Dat is een kwestie van lange adem en vooral ook van concurrentie. Zolang zwarte wiet makkelijker geproduceerd kan worden en tegen (veel) lagere prijzen aan de consumenten kan worden verkocht, blijft dus ook in Canada en Amerikaanse staten een afgeslankte vorm van de war on drugs doorgaan.

Een typerend voorbeeld is de bust van de Edmonton Police Service (EPS) afgelopen week. Na een vijf maanden durende onderzoek naar de activiteiten van een online cannabis winkelier, sloegen agenten van de EPS Drug & Gang Enforcement Section genadeloos toe.

Het bleek namelijk dat de zaak helemaal geen kweeklicentie had voor recreatieve cannabis en dat er hier dus sprake was van illegale wietteelt op meerdere locaties in en rond de stad Edmonton, de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta. De inspecteurs denken dat de vergunningen voor persoonlijke medicinale wietteelt – patiënten in Canada kunnen die aanvragen – zijn misbruikt om de productie te faciliteren.

Politie plukt online wietwinkel kaal voor miljoenen euro’s

Op dinsdag 19 juli (het nieuws is pas vorige week bekendgemaakt) doorzocht de politie meerdere panden in Edmonton en een magazijn in Onoway. De vangst was er eentje die ertoe doet, kunnen we wel concluderen uit onderstaande inventaris:

  • 2.589 wietplanten (geschatte straatwaarde 2 miljoen euro)
  • 134,2 kilo gedroogde wiettoppen (geschatte straatwaarde 600.000 euro)
  • 636 gram cannabis concentraten (geschatte straatwaarde 11.000 euro)
  • 947 gram psilocybine (geschatte straatwaarde ruim 9.000 euro)
  • 15.500 Canadese dollar in cash (12.000 euro)
  • kweekapparatuur voor de wiet t.w.v. 137.000 euro
  • Tesla Model 3 uit 2022
  • Tesla Model 3 uit 2020
  • Dodge Ram uit 2016

Zwart gaat niet samen met wit, maar ten koste van legale wiet

Tegen meerder individuen zijn aanklachten ingediend, maar het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Politie-inspecteur Dan Melnyk over deze bust: “Het geld dat uit de illegale productie en verkoop van cannabis komt wordt geïnjecteerd in de legitieme economie. Dit kan helaas de integriteit van het financiële systeem ondergraven.”

Dat horen we natuurlijk vaker, ook in Nederland (denk aan burgemeester Halsema over Amsterdamse coffeeshops die criminele broeinesten en witwasfabrieken zouden zijn), maar deze Canadese politieman neemt het wél mooi op voor de legale cannabisbranche:

“Also, the illegal production and sale of cannabis causes the regulated cannabis production sites and licensed cannabis retailers to incur a significant loss of revenue.  Overall, these activities jeopardise the legitimate industry’s existence”

En daarin heeft de inspecteur gelijk. Het blijft daarom vreemd dat Nederland toch kiest voor zo’n situatie waarin illegale en legale verkoop tijdens de wietproef naast elkaar bestaan. Tien gemeenten waar we legaal terecht kunnen, de rest van het land moet zich blijven behelpen met de illegaliteit. Sterker nog; in de aanloopfase van 6 maanden mogen deelnemende shops in de wietproef-gemeenten gewoon ‘zwarte’ en ‘witte’ cannabisproducten naast elkaar blijven verkopen…

(advertentie)