(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op 4 november 2014 stemden de kiezers in de Amerikaanse staat Oregon voor legalisering van recreatieve cannabis. Hoewel de staat – samen met Colorado, Alaska en Washington – tot de voorlopers behoorden in de VS, betekent dit niet dat de illegale markt er is verdwenen. Wat heet, afgelopen week viel de politie een enorme illegale wietkwekerij binnen met zevenduizend planten!

Waarom er nog steeds veel illegaal aanbod is op een plek waar wietbezit al lang legaal is

Nee, ondanks de legalisatie in Oregon en alle buurstaten daaromheen, blijft het blijkbaar aantrekkelijk voor illegale wiettelers om flink uit te pakken. Dat zal veel te maken hebben met het oerwoud aan overheidsregels, de vele eisen aan productie en verkoop en de hoge belastingen die er aan de legale productie van recreatieve cannabis kleven.

Daardoor wordt het voor ‘wietboeren’ lastig om legaal te werken, aangezien ze dan een verkoopprijs moeten vragen die de consumenten zeker niet hoeven op te hoesten op de zwarte markt. Wellicht een ontwikkeling die we hier in Europa ook goed in de gaten moeten houden: prijs jezelf niet uit de markt wanneer je legaliseert want anders blijft de illegale concurrentie stevig aanwezig!

Agenten van 4 instanties opgetrommeld voor plantenoperatie

Fraai/triest voorbeeld daarvan is de actie nabij de plaats Beatty in Oregon vorige woensdag. Een heel leger aan wetshandhavers werd opgetrommeld voor de bust van de zoveelste ‘large-scale illegal marijuana growing operation’.

We noemen het Basin Interagency Narcotics Enforcement Team (BINET), het Oregon State Police Southwest Region Drug Enforcement team, het Klamath County Sheriff’s Office en het Klamath Falls Police Department.

Bergen illegale wiet in Beatty, inmiddels allemaal zinloos vernietigd natuurlijk…

De hele overheidsbende rukte op kosten van de belastingbetalers uit naar Ferguson Mountain Rd. en Tionarack Circle nabij Beatty. Daar troffen de agenten zo’n veertig (!) kassen vol met wietplanten aan in diverse groei- en bloeistadia. Een deel was zelfs al geoogst, zo meldt de staatspolitie in een persbericht.

Niet best voor het milieu die illegale wiet

Nadat de operatie voorbij was telde de beste hoofdrekenaar van het korps precies 6.916 wietplanten. Illegale planten dus, waardoor het niet verbaast dat er ook 2 semi-automatische geweren zijn aangetroffen. Nog erger is het enorme waterverbruik van de enorme wietkwekerij, in een regio die toch al wordt geteisterd door droogte en bosbranden.

Milieuvervuiling en watermisbruik behoren tot de dagelijkse praktijk in de illegale wietteelt in Oregon…

Volgens de overheid was er een illegale waterput op het terrein aangelegd, waaruit gedurende de zomer (het groeiseizoen) bijna 4 miljoen liter kostbaar water werd gepompt om de dorstige dames te laten floreren. Vandaar dat er nóg maar een extra blik ambtenaren werd opengetrokken om de zaak in Beatty te onderzoeken: personeel van de Klamath County Water Masters en het Klamath County Waste Management.

Kortom, het mocht weer eens een hoop geld kosten die war on drugs, zelfs op een plek waar acht jaar geleden al het bezit van 2 ounces (55 gram) recreatieve cannabis uit het strafrecht is gehaald…

(advertentie)