(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ruim twee maanden is de cannabisplant in Thailand nu 100% gelegaliseerd. Boeren en burgers mogen er naar hartelust wiet verbouwen en de cannabiszaken met speciale ‘smoking rooms’ zijn al een hit in het Aziatische land, zowel bij locals als bij buitenlanders. Toch zegt de minister van Volksgezondheid dat het land niet zit te wachten op toeristen die uitsluitend naar Thailand komen voor de wiet. Nog niet…

Vice-premier Anutin doet een ‘Femke Halsema’

Pot-smoking tourists not welcome in marijuana-friendly Thailand, says health minister Anutin Charnvirakul‘, kopt de bekende Engelstalige krant South China Morning Post deze donderdag. En dat valt dan toch wat tegen van de man die aan het roer staat van de cannabis hervormingen in Thailand en die in juni nog 1 miljoen wietplanten uitdeelde aan burgers, zodat ze thuis aan de slag kunnen met kweken.

LEES OOKFeest in Thailand: minister geeft 1 miljoen wietplanten aan ’t volk

“Wij heten dat soort toeristen hier niet welkom”, verklaarde minister en vice-premier Anutin Charnvirakul tegenover journalisten toen hem werd gevraagd naar recreatief cannabisgebruik onder buitenlandse bezoekers.

‘Coffeeshops’ schieten als paddenstoelen uit de grond in Thailand

Anutin Charnvirakul, minister van wiet in Thailand

Beetje jammer wel dat hij hier een ‘Femke Halsemaatje’ doet en de cannabistoerist ontmoedigt om op bezoek te komen. Terwijl Thailand toch een mooie voortrekkersrol vervult in Azië. Zo legaliseerde het als eerste op dat continent in 2018 medicinale cannabis en werd de gehele cannabisplant zoals gezegd afgelopen juni uit het strafrecht getrokken, allemaal onder leiding van Anutin Charnvirakul.

Maar zomaar een beetje lekker high of stoned worden, dat moedigt de overheid in Thailand niet aan, integendeel. Desondanks bericht de South China Morning Post dat ‘cannabis businesses with special smoking rooms have been a hit with locals and visitors’. En dat lijkt dan toch wel weer veel op burgemeester Halsema’s Amsterdam, haha.

Wat nu niet is kan straks best snel komen…

Om openbare wietconsumptie de kop in te drukken dreigt de overheid met straffen: een gevangenisstraf van drie maanden en een boete van ongeveer 700 euro. Toch zou de regering buitenlandse wiettoeristen goed kunnen gebruiken, aangezien het aantal toeristen dankzij de coronapandemie met tientallen miljoenen is afgenomen terwijl toerisme zo’n belangrijke inkomstenbron is voor Thailand.

In 2019 kwamen er bijvoorbeeld nog 40 miljoen toeristen op bezoek, vorig jaar slechts 428.000. En dit jaar verwacht men er 8 tot 10 miljoen. Toch ligt de focus van de overheid vooralsnog op de medicinale en gezondheidsaspecten van cannabis.

Vooralsnog, want minister Anutin Charnvirakul stelt dat recreatief gebruik ‘onderzocht kan worden zodra er een beter begrip van de drug is’. Wellicht dat we niet al te lang hoeven te wachten op dat begrip, want de cannabisbaas van Thailand sluit af met deze profetische woorden:

“It might come in the near future’

[openingsbeeld Thaise vlag met wiet: Kittyfly/Shutterstock]
(advertenties)