(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De groene golf in de Verenigde Staten dendert vrolijk verder. In november, als er tussentijdse verkiezingen zijn voor het Congres, mogen kiezers in zes staten ook oordelen over de legalisatie van recreatieve wiet. Als ze allemaal ja zeggen, zal funwiet in precies de helft van alle staten legaal zijn!

Verkiezingen in november

Colorado was de eerste staat waar het volk – dat in de VS dus nog wel iets in de melk te brokkelen heeft over het te voeren cannabisbeleid – in 2012 voor legalisering van recreatieve wiet stemde. Daarna volgden nog eens 18 staten, waaronder grote joekels als New York en Californië. Inmiddels is funwiet legaal in 19 staten, medicinale cannabis is dat al in 39 van de 50 Amerikaanse staten.

Volgens opiniepeilingen is inmiddels ruim tweederde van alle Amerikanen voor legale cannabis, dus wellicht komen er dit najaar weer 6 staten bij waar je ongestoord voor de lol mag genieten van wiet, het legaal kunt kopen of zelf thuis planten kweekt voor persoonlijke consumptie. Om welke staten gaat het in november?

Arkansas

In Arkansas werd medicinale cannabis in 2016 legaal, dit najaar mogen de inwoners stemmen over een ‘ballot initiative’ waarin staat dat je legaal 1 ounce (28 gram) cannabis in bezit mag hebben. Volgens het voorstel mogen dan alle bestaande medicinale cannabis dispensaries – plus nog eens 40 extra uit te geven licenties – ook recreatieve wiet gaan verkopen. De verkoopbelasting, zeg maar BTW, is vastgesteld op 10 procent.

Maryland

In Maryland legaliseerde de wetgever in 2013 medicinale cannabis. Dit jaar mogen de kiezers zich uitspreken over een voorstel dat het gebruik en bezit van cannabis voor volwassenen (dat ben je in de VS trouwens pas met 21 jaar) toestaat. Nu nog kan je een geldboete van 100 dollar krijgen voor het bezit van 10 of minder gram wiet en bij meer dan dat dreigt nog altijd de gevangenis. De Maryland General Assembly moet volgens het voorstel dat in november op het stembiljet staat, de complete regulering – van distributie en consumptie tot belastingen – gaan vastleggen in een wet.

Missouri

In Missouri keurden de kiezers in 2018 de legalisering van medicinale cannabis goed. Als het voorstel van 2022 ook wordt aangenomen, verandert de grondwet in deze staat. Want de opdracht is dan glashelder: ‘remove state prohibitions on purchasing, possessing, consuming, using, delivering, manufacturing, and selling marijuana for personal use’. Uiteraard ook hier weer voor iedereen van 21 jaar en ouder. In deze staat mag je liefst 3 ounces (84 gram) cannabis in bezit hebben en de thuisteelt van 6 wietplanten wordt eveneens legaal.

Op dit moment ziet het legale wietveld in de VS er zo uit, maar wellicht dat de kaart na november nog groener kleurt… [beeld: ProCon.org]

North Dakota

In North Dakota stemden de kiezers in 2016 voor legale mediwiet en in november mogen ze oordelen over een ballot initiative dat het bezit van 1 ounce cannabis toestaat. Daarnaast mogen inwoners hier ook zelf kweken: drie planten maximaal. De staatsdepartementen van Gezondheid en Human Services komen in aanmerking om de regulering uit te werken, waarbij alvast een BTW van 5% op wietverkoop in het steminitiatief is opgenomen.

South Dakota

Dan het broertje South Dakota, dat is een speciaal geval. Twee jaar geleden namelijk stemden een meerderheid van de kiezers hier al voor de legalisering van recreatieve cannabis. Maar dat is er niet van gekomen door een rechtszaak die o.a. werd gesteund door de Republikeinse gouverneur Kristi Noem. Daarin werd geoordeeld dat het 2018-plan niet aan de wet voor constitutionele amendementen voldeed… En dus proberen voorstanders van vrije wiet het dit jaar opnieuw. Als het idee door de kiezers wordt omarmd, mogen inwoners voortaan 1 ounce wiet bezitten. Op plekken waar geen state-licensed retailers zitten, mag je als volwassen burger drie wietplanten thuis kweken.

Oklahoma

Tot slot Oklahoma, waar de kiezers in 2018 al voor de legalisering van medicinale cannabis stemden. Dit jaar kan de volgende stap gezet worden met het toestaan van legale recreatieve cannabis en ondernemingen die deze markt gaan bedienen. Wel is de voorgestelde BTW op verkopen in deze staat aan de hoge kant met 15%. De eerste twee jaar mogen alleen de bestaande medicinale cannabiswinkels funwiet verkopen, daarna kunnen overige gegadigden zich aanmelden voor een licentie.

[openingsbeeld: Sangoiri/Shutterstock]
(advertentie)