(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nog steeds zijn er plekken op aarde die je als cannabisliefhebber beter mijdt als de apenpokken. Neem de Filipijnen, een land bestaande uit 7.641 eilanden met 110 miljoen inwoners in Zuidoost-Azië. Drie daarvan zullen we nooit meer op straat zien, want zij kregen een levenslange celstraf opgelegd vanwege de smokkel van slechts 6,47 kilo wiet!

Hardcore war on drugs op de Filipijnen

Het ongelukkige trio werd in december 2020 gearresteerd bij een checkpoint van de Filipijnse Drug Enforcement Agency in de stad Baguio. Naar verluidt waren de drie mannen van plan om de 6,47 kilo wiet te smokkelen naar La Trinidad, de hoofdstad van de Benguet provincie. Maar daar zouden ze dus nooit aankomen.

In plaats daarvan verdwenen de heren in het gevangeniswezen van de Filipijnen, dat toen nog onder leiding stond van de beruchte president Duterte, iemand die openlijk zei dat je drugsdealers gerust mocht afknallen op straat – wat dus ook volop gebeurde in zijn regeringsperiode. Volgens Amnesty International werden er alleen al tussen juli 2016 en januari 2017 meer dan zesduizend mensen gedood in Duterte’s fanatieke war on drugs.

Hier moet je dus NOOIT op vakantie gaan als plantenliefhebber… [beeld: hyotographics/Shutterstock]

Levenslang, forse geldboetes en verplicht afkicken

Alsof levenslang voor een iets meer dan 2 kilo wiet per persoon – een redelijk normale buitenwietoogst voor een doorsnee Nederlandse hobbykweker met 5 plantjes – nog niet idioot genoeg is, kreeg het drietal nog wat extra maatregelen mee voor hun resterende leven in de bak.

Zo moeten ze elk een geldboete van 8.750 euro zien op te hoesten bijvoorbeeld. Een enorme smak geld in een land waar het gemiddelde jaarinkomen (!) slechts 5.690 euro bedraagt. En helemaal van de bajesratten besnuffeld; de drie heren moeten een verplichte ‘drug rehabilitation’ ondergaan terwijl ze levenslang achter de tralies zullen zitten…

Levenslang had ook zomaar de doodstraf kunnen zijn

De Filipijnen moet je daarom maar beter nooit bezoeken als liefhebber van de cannabisplant. Want geloof het of niet, maar het had nóg slechter kunnen aflopen voor deze drie kleinschalige wietsmokkelaars.

Volgens de nationale drugswet in het land staat er namelijk een sanctie van ‘levenslang tot de doodstraf’ plus een boete van maximaal 10 miljoen pesos (175.000 euro, ofwel 30 gemiddelde jaarinkomens) op betrapt worden op meer dan 10 gram hasj of meer dan 500 gram wiet.

[openingsbeeld: Carlo Kaminski/Shutterstock]
(advertenties)