(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onlangs was het weer eens in het nieuws: synthetische rotzooi die als “wiet” wordt verkocht en gebruikt door  Nederlandse gevangenen, omdat het geurloze goedje zo makkelijk (geïmpregneerd) binnen te smokkelen is. Ook op de online markt vindt het spul aftrek, o.a. bij jongeren die nog geen 18 jaar zijn bijvoorbeeld. Maar shit zoals Spice en K2 is echt gevaarlijke rommel. Gelukkig zorgt legalisatie van cannabis voor een flinke afname van het gebruik van deze nepwiet, zo blijkt uit deze actuele Amerikaanse studie.

Spice is een zombiedrug

Zombiedrug spice komt via belastingenveloppen gevangenis binnen. Onzichtbaar, geurloos en zeer gewild. Zo werkt het‘, schreef het Dagblad van het Noorden enkele weken geleden nog. “Spice is een chemisch goedje dat gerookt wordt. Het papier wordt versnipperd en door tabak gerold. Deze ‘synthetische cannabinoïden’ zijn nieuwe psychoactieve stoffen die de effecten van THC in wiet nabootsen. De effecten zijn echter sterker, onvoorspelbaarder én gevaarlijker. De verslavende effecten zijn ook groter, zeggen verslavingszorgspecialisten en gebruikers”, schrijft de krant onder meer.

En wat te denken van dit Britse nieuwsbericht van The Daily Mail uit 2019: ‘Spice crisis deepens as 9 kids collapse after taking zombie drug and deaths surge‘. Er vallen verdomme doden door deze zogenaamde synthetische THC, die recent ook al is aangetroffen op ‘gepimpte CBD-wiet’ in Nederlandse coffeeshops.

LEES OOKPolitie waarschuwt voor gevaarlijke ‘synthetisch gepimpte’ wiet

Als je de keuze hebt tussen echte en nepwiet wint de eerste

Gelukkig blijkt de oplossing – voor een deel – heel eenvoudig: maak echte cannabis legaal! “Synthetische cannabinoïden, gevaarlijke designerdrugs bekend onder straatnamen als K2, Spice of AK-47, lijken minder aantrekkingskracht te hebben in staten die de natuurlijke vorm van cannabis hebben gelegaliseerd”, stelt een onderzoeksteam van Washington State University

De wetenschappers ontdekten dat het aantal gerapporteerde vergiftigingen door illegale synthetische cannabinoïden – die moeilijk te detecteren zijn met standaard drugtesten – met 37 procent afnam in staten met legale recreatieve wiet ten opzichte van staten waar cannabis nog illegaal is.

“Deze studie toont enkele potentiële voordelen voor de publieke gezondheid van legalisering en regulering van recreatieve cannabis”, zegt hoofdauteur van het onderzoek Tracy Klein. “Gebaseerd op zowel eerder onderzoek als deze nieuwe studie, is het evident dat gebruikers die de keuze hebben voor een minder giftig product dit ook zullen doen.”

Synthetische cannabinoiden veel krachtiger en gevaarlijker

Nogmaals: synthetische cannabinoïden zijn géén cannabis. Ze worden zo genoemd omdat ze werken op dezelfde cannabinoïde receptoren in het brein als de psychoactieve component in de cannabisplant: tetrahydrocannabinol ofwel THC. Echter, de illegale synthetische stoffen binden zich tot 100 keer zo sterk aan die receptoren!

Bovendien missen ze de ‘verzachtende bestanddelen’ van de echte volledige wietplant, zoals CBD. Als resultaat hebben synthetische cannabinoïden een hoge toxiciteit en kunnen ze leiden tot ernstige beïnvloeding, tot en met de dood aan toe, zo stellen de Amerikaanse wetenschappers. Hun onderzoek is deze week gepubliceerd in the Journal of Clinical Toxicology, onder de titel ‘Legalized cannabis linked to fewer synthetic cannabinoid poisonings‘.

Medische hulp en sterfgevallen door Spice

De onderzoekers analyseerden data van het National Poison Data System uit de jaren 2016 tot 2019. Er waren in die drie jaren 7.600 meldingen van vergiftiging door synthetische cannabinoïden waarbij medische hulp noodzakelijk was. Er vielen ook 61 doden.

Maar in staten met legaal cannabisbeleid gingen deze meldingen met 37% naar beneden, vergeleken met 13% wanneer alle 50 Amerikaanse staten worden meegeteld. “a much more significant drop off”, concluderen de onderzoekers terecht.

Ook in Europa en zelfs in Nederland wordt nog steeds Spice en K2 aangeboden. Maar als je ook maar één werkende hersencel over hebt, blijf je ver weg van deze troep. En als onze regering ook toevallig nog ergens een werkend brein kan vinden, maken ze de enige echte natuurlijke cannabis zo snel mogelijk LEGAAL.

[openingsbeeld: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock]
(advertentie)