(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het ging al een tijdje rond: zowel op straat als in coffeeshops wordt vervuilde wiet aangeboden. Nadat eerder al een coffeeshop uit Den Bosch hierover alarm sloeg, geeft nu ook de politie een officiële waarschuwing, nadat het Drugs Informatie en Monitoring Systeem verschillende hasj- en wietmonsters geanalyseerd heeft die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA.

Synthetische wiet is geen wiet

Synthetische wiet, bekend onder merknamen als Spice en K2, is al jaren een even bekend als verwoestend fenomeen. Het was eigenlijk alleen maar populair in landen waar een streng anti-drugsbeleid heerst, omdat deze chemische troep niet door drugstesten als cannabis wordt herkend.

LEES OOK: CNNBS schreef al in 2014 over dit gevaarlijke spul: ‘Dr. von Steijn: Het gevaar Spice/K2

Helaas is er sinds enkele maanden ook in Nederland steeds vaker sprake van synthetisch gepimpte wiet. Zo waarschuwde bijvoorbeeld coffeeshop Meetpoint uit Den Bosch al drie maanden geleden voor de gevaarlijke nepwiet:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Meetpoint (@meetpointcoffeeshop)

Gepimpte CBD-wiet is een gevaar voor de gezondheid

Van andere bronnen en ook van bezorgde lezers die ons mailden over ‘rare wiet’ hoorden we soortgelijke verhalen. Het gaat in veel gevallen om legale CBD-wiet uit landen als Zwitserland, Tsjechië en andere voormalige Oostblok-landen. Blijkbaar is er sprake van een flinke overproductie van deze cannabissoorten – die normaal gebruikt worden voor de productie van CBD-producten – en vindt dat zijn weg naar argeloze consumenten die denken dat ze THC-wiet kopen. Het is echter CBD-wiet die gepimpt wordt met synthetische THC en dat is dus echt heel erg gevaarlijk voor je gezondheid.

Nu waarschuwt ook de Politie Deurne op Instagram voor deze criminele praktijken, die dus helaas ook in sommige gevallen doordringen tot het gedoogde aanbod in de coffeeshops:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Politie Deurne (@politie_deurne)

Spelen met gezondheid van half miljoen wietconsumenten

Tja, het zijn uitwassen die nog maar eens aantonen waarom het zo godgeklaagd is dat Nederland nog steeds geen fatsoenlijk cannabisbeleid voert. Want doordat er geen enkele onafhankelijke controle is – niet qua productiemethodes en niet op de kwaliteit van het eindproduct – wordt er door de overheid bewust een loopje genomen met de gezondheid van meer dan een half miljoen recreatieve cannabis consumenten en duizenden mediwiet patiënten die voor hun medicijn inkopen op straat of in coffeeshops.

Coffeeshops mogen trouwens ook nog niet eens fatsoenlijke testen uitvoeren op de wiet die ze inkopen, dat is bij wet verboden door onze geliefde overheid! Noem ons één ander consumentenproduct dat zo massaal wordt gebruikt en waarop géén enkele product- of kwaliteitscontrole plaatsvindt… inderdaad dat bestaat niet!

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik vuile wiet rook?

Hoog tijd voor ander beleid dus en gelukkig zijn er over twee maanden verkiezingen. Jullie weten zelf wel onderhand van welke partijen wij niets te verwachten hebben. In de tussentijd raden we je aan om alleen te kopen bij betrouwbare bronnen: vrienden of familieleden die kweken, of een shop waar ze werken met bekende vaste leveranciers.

En altijd goed: gewoon zelf thuis je eigen supergezonde, pure wiet kweken.

(advertentie)