(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met enige regelmaat geven we je het recept voor een lekkere edible. Stonede chocolade-eitjes rond pasen, een verfrissende cannabis cocktail in de zomer. Maar gek genoeg hebben we je oma’s recept voor de klassieke Hollandse space cake nog nooit met je gedeeld. Hoogste tijd dus daarvoor, komt ie!

Edibles zijn lekker en een ideale manier om cannabis medicinaal te gebruiken. Coffeeshops verkopen tegenwoordig de meest luxe stonede gebakjes en als je wil kun je zelfs stoned dineren. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er iets mis is met een ouderwets lekkere space cake. Zo lekker als alleen oma hem kan bakken, want die gebruikt tegenwoordig ook (medicinale) cannabis!

Wietboter, het belangrijkste ingrediënt van oma’s space cake.

  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 1 onbespoten citroen
  • 200 gram bloem
  • 200 gram wietboter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Stap 1

Begin maar vast met het voorverwarmen van de oven, want het beslag voor oma’s space cake is zo klaar. Zet de oven op 165 graden en vet een cakevorm in met een beetje (wiet)boter. Bestuif de ingevette binnenkant van de cakevorm met wat bloem of paneermeel, zodat oma’s space cake straks gemakkelijk uit de vorm komt.

Stap 2

Was de citroen goed met water en rasp de schil met een fijne keukenrasp. Rasp alleen de gele schil en niet de witte laag eronder want die is bitter van smaak. Neem nu een beslagkom en mix de suiker, citroenrasp, vanillesuiker en de wietboter met een mixer tot een glad beslag. Voeg tijdens het mixen één voor één de eieren toe. Voeg ook de bloem en het bakpoeder langzaam toe terwijl je  mixt. Klop op het laatst nog even drie minuten op de hoogste stand van je mixer, en vul hiermee de ingevette cakevorm.

Mocht je nou hele sterke wietboter hebben, gebruik dan wat minder dan 200 gram en vul het aan met gewone roomboter. Heb je geen idee van de potentie van je wietboter, lees hier dan eerst even hoe je het THC-gehalte ervan kunt berekenen. Tast je helemaal in het duister over de hoeveelheid THC in jouw wietboter, begin dan voorzichtig met de helft van een dunne plak.

Bak de cake een uur op 165 graden. Foto: Amawasri Pakdara, Shutterstock

Stap 3

De rest is een kwestie van geduld eigenlijk, want nu het beslag klaar is kun je oma’s space cake gaan bakken. Hij moet een uur in de oven op 165 graden. Open de oven tussendoor niet want dan kan de cake inzakken. Als de cake er mooi goudbruin en gerezen uitziet, kun je met een satéprikker controleren of die ook van binnen gaar is. Prik hiervoor in de cake met de satéprikker. Als die er weer schoon uitkomt dan is de cake klaar.

Laat de cake een kwartiertje in de vorm afkoelen, haal hem voorzichtig uit de vorm en laat hem daarna nog eens 10 minuten verder afkoelen op een schaal of groot bord. Eet smakelijk!

[Openingsfoto: antpkr, Shutterstock]
(advertentie)