(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De politie is van oudsher een van de belangrijkste steunpilaren voor de war on drugs. Maar hoe de Sussex Police in Groot-Brittannië de bevolking de stuipen op het lijf jaagt, dat is weer van een andere orde. Dat er daarbij grove leugens worden verspreid die de mainstream media gretig overnemen, ach dat mag de prohibitie-pret niet drukken natuurlijk.

Ongelooflijk gevaarlijke snoepjes

Huge haul of ‘incredibly dangerous’ cannabis sweets seized by police in East Sussex‘, kopt de bekende tv-zender Sky News dinsdag op haar website. Ongelooflijk gevaarlijke edibles dus, wat is hier in godsnaam aan de hand?

In de plaats St Leonards and Bexhill viel de politie op maandag 8 augustus twee woningen binnen aan de Bexhill Road, nadat ze een tip van het publiek hadden ontvangen over ‘drugsactiviteiten’ aldaar. De deelnemende agenten van de East Sussex Tactical Enforcement Unit en de Neighbourhood Enforcement Unit werden niet voor niets getipt, want de buit bestond uit een hoop verboden drugs uit categorie B van de Britse drugswet, ofwel cannabis.

Kilo’s wiet, een beurs met cash geld en een hoop edibles

In het door de Sussex Police gepubliceerde persbericht over de inval, staat alles mooi opgesomd, inclusief de nodige foto’s. Om te beginnen zijn de twee gearresteerde mannen (33 en 34 jaar oud) vijf kilo wiet kwijt:

Daarnaast pikte de politie ook gelijk maar 5.000 pond mee (zo’n 6.000 euro) in contanten, waarvan de ijverige smerissen ook een geweldige foto maakten:

Maar de echte klapper en de reden waarom CNNBS dit nieuws oppikt, ligt in de edibles die werden aangetroffen bij het ondernemende cannabisduo. Niet voor niks spreekt inspecteur Aidan Cornwall van een ‘significante operatie met meer dan 150 verschillende dingen die in beslag zijn genomen gedurende uitgebreide doorzoekingen op beide adressen’. De meeste van die 150 zaken betreffen wietsnoepjes a.k.a. cannabis edibles.

Ja, zo kom je wel aan 150 verschillende drugszaken…

Politie over edibles, daar kan geen Disney+ tegenop

Tot zover kunnen we deze politieman nog wel volgen, maar dan slaat de beste man volledig op hol als ie probeert uit te leggen waarom we hier over ‘enorm gevaarlijk’ spul praten, zoals Sky News meldt. Om niets van de idioterie van de war on drugs én de speciale rol van de politie hierin verloren te laten gaan, citeren we nu inspecteur Cornwall van A tot Z over de edibles. Pak er gerust een teiltje bij.

Inspecteur Cornwall: “Cannabis edibles kunnen ongelooflijk gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat ze vaak verpakt zijn in felgekleurde en professioneel uitziende verpakkingen die er niet alleen uitzien als legitiem voedsel, maar ook bijzonder aanlokkelijk kunnen zijn voor kinderen en jonge mensen. Echter, deze items zijn geproduceerd in een niet-sanitaire omgeving en zonder kwaliteitscontrole, wat betekent dat degenen die deze producten consumeren geen idee hebben wat de sterkte is, noch wat er verder in zit.”

Wiet, dat zit er toch zeker wel in de in beslag genomen edibles…

Dood door wiet te eten

Tja, dat is allemaal een 1-op-1 gevolg van het (blijven) verbieden van cannabis hè, dan krijg je waar je zelf om vraagt. Maar de absolute en bijna niet te geloven uitspraak van de inspecteur over edibles/wietsnoepjes moet dan nog komen:

“De consumptie van cannabis edibles is in verband gebracht met een aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfgevallen, en dus zijn wij bijzonder blij om zo’n grote hoeveelheid uit de circulatie te hebben genomen.”

Tja, en wij maar al die jaren denken dat er nog nooit een dode is gevallen door cannabisgebruik… Maar wacht even, dat is ook zo! Tuurlijk is er wel eens iemand stoned om het leven gekomen, maar dat was dan omdat hij/zij bij een auto-ongeluk betrokken was of zo. Of er is sprake van een mix van drugs, waarbij wiet met veel gevaarlijkere middelen (coke, speed, heroïne, opiaten, medicijnen et cetera) wordt gecombineerd, maar waarvan cannabis gemakshalve de schuld krijgt opgelegd…

Harde cijfers, geen fabeltjes please

Om dat te illustreren – en vooral ook om die domme politiemensen eens een heel andere kant op te sturen dan die van de cannabis(plant) – sluiten we af met deze grafiek van het aantal doden door diverse soorten drugs in de VS van 1999 tot 2020. Je zou toch denken dat er wel een of meer van ‘ons soort mensen’ tussen staan, maar kijk maar eens goed:

Wiet wordt niet eens genoemd, maar er staan wel heel veel doden door legale (!) medicijnen bij. Hoogste tijd dat de focus van de war on drugs én van de politie verlegd wordt naar de echt schadelijke drugs, nietwaar? Oh ja; dat geldt natuurlijk niet alleen voor de Britse politie maar zeker ook voor hun Nederlandse en Belgische collega’s…

(advertenties)