(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buiten wiet kweken kan in Nederland een hele uitdaging zijn. Met name de herfst gooit met zijn natte en koude weer vaak roet in het eten. Eén oplossing is om dan maar autoflowers te kweken, alleen produceren die toch niet dezelfde hoeveelheid wiet als je gewend bent. Een betere oplossing is verduisteren, want daarmee kun je élke wietsoort in de lage landen met succes kweken!

Buiten wiet kweken in Nederland en België

Ons koele gematigde klimaat brengt veel vocht met zich mee. Tijdens de groeifase in de hete zomermaanden is dat geen enkel probleem voor wietplanten. Het probleem is dat fotoperiode wietplanten nachten van 10 uur of langer nodig hebben om met bloeien te beginnen. Dat betekent in de lage landen pas halverwege augustus; slechts een paar weken voordat het weer omslaat in nat najaarsweer. Wietplanten bloeien in Nederland en België dus eigenlijk altijd bij twijfelachtig weer.

Tenzij… je autoflowers kweekt of wietplanten verduisterd. Autoflowers trekken zich niets aan van de lengte van de dagen, die bloeien gewoon helemaal vanzelf na een aantal weken. Daardoor kunnen autoflowers tijdens hun bloeifase profeteren van de mooiste maanden van het jaar en goed afbloeien zoals het hoort. Autoflowers worden echter niet zo groot en hebben vaak niet een optimale blad/bud-verhouding.

Zie hier het duidelijke verschil tussen wel- en niet verduisteren. Geloof het of niet maar de toppen boven zijn ook gewoon buitenwiet, ze zijn verduisterd door Dr. Dreten. De top hieronder is van dezelfde kweker, alleen dan niet verduisterd. Verduisteren scheelt de wereld!

Een paar weken verduisteren

Een andere oplossing is om gewone fotoperiode wietplanten te kweken en die te verduisteren. Door ze handmatig elke dag in het donker te zetten, fop je ze als het ware. Door de langere nachten kun je ze laten bloeien wanneer jij dat wil, en niet wanneer de natuur dat bepaalt. Het is alleen een beetje arbeidsintensief want je moet de wietplanten echt iedere dag verduisteren en kunt niet even een paar dagen overslaan. Maar als je het een beetje slim aanpakt, hoef je dat maar een paar weken vol te houden.

Kijk, op de buitenwiet kweekkalender van 2020 kun je zien dat de dagen vanaf 25 augustus niet meer langer dan 14 uur duren. Na 25 augustus kun je dus stoppen met verduisteren zonder dat wietplanten stoppen met bloeien. Normaal gesproken zouden wietplanten pas op of rond deze datum beginnen met bloeien, maar door een paar weken eerder al te verduisteren geef je ze een geweldige voorsprong.

Een zelfgemaakte ‘schuur’ van zwart wit folie werkt ook prima om wietplanten in te verduisteren.

Begin met een lange donkere periode

Fotoperiode wietplanten zijn voor de bloei afhankelijk van lange nachten. Het is namelijk zo dat ze ’s nachts bloeihormonen aanmaken. Hoe langer de nacht, hoe meer hormoon en hoe eerder de wietplant in bloei komt. Door je wietplanten aan het begin van hun bloeifase één keer extra lang in het donker te zetten, komt de bloeifase extra snel op gang. Start het dagelijks verduisteren daarom altijd met een 48 uur durende donkere periode. Wees niet bang dat je wietplant daar niet tegen kan of problemen van krijgt, het zorgt er alleen maar voor dat ze sneller in bloei schiet.

Na deze eenmalige lange donkere periode, hoef je je wietplanten alleen maar elke dag te blijven verduisteren zodat ze elke dag 12 uur in het licht staan en 12 uur in het donker. Je zet je wietplant dus bijvoorbeeld elke dag om 20 uur ’s avonds in het donker tot 8 uur ’s ochtends. Dit moet je dan volhouden tot 25 augustus. Hoe eerder je er dus mee begint, hoe langer je moet verduisteren maar hoe beter het resultaat.

Zó verduister je een wietplant

Wanneer je een donkere schuur hebt met ruimte voor een paar wietplanten, is verduisteren makkelijk. Je hoeft ze dan simpelweg alleen maar naar binnen te dragen. Heb je dat niet dan kun je bijvoorbeeld een stellage maken van wat latten en zeil, zoals op de foto hieronder. Verzeker je er wel van dat de stellage geen licht doorlaat, ga er dus zelf even inzitten om te zien of het echt pikdonker is.

Door wietplanten klein te houden en in potten te kweken, kun je ze gemakkelijk onder een zelfgemaakte stellage in het donker zetten.

Heb je geen ruimte voor zo’n stellage in je tuin of kweek je bijvoorbeeld op een balkon, dan kun je ook verduisteren. Gebruik in dat geval gewoon lichtdicht tuinzeil en maak daar een grote zak van die precies om je plant heen past.

Wanneer je een soort tunnel maakt kun je hem rond de pot laten zitten en hoef je hem alleen omhoog te trekken om te verduisteren. Met een paar paparclips of knijpers maak je de koker aan de bovenkant makkelijk dicht. Let wel op want als je deze methode kiest, kan het onder het zeil gaan broeien. Verduister op deze manier dus alleen vanaf een uur of 20.00 uur maar verwijder het zeil weer wanneer de zon later op de avond onder is gegaan. Anders kunnen je toppen onder het zeil alsnog gaan schimmelen.

Veel succes met verduisteren dit jaar! En lees ook zeker even Dr. Dretens ode aan het verduisteren.

[Openingsfoto: O s s o b u k o, Shutterstock]
(advertentie)