(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voorop gesteld dat het hebben van een tuin an sich al ontzettend tof is voor buitenwiet, zijn er een paar dingen waar buitenwiet gewoon heel veel beter van wordt. Zonlicht bijvoorbeeld, is heel tof voor de wietplanten in je tuin maar dat bedoelen we niet. Dingen die tof zijn om in je tuin te hebben voor buitenwiet coming up!

Buiten wietplanten kweken gaat bijna vanzelf in de zomer. De aarde ligt er waarschijnlijk al en de zon en de regen doen de rest. Gewoon een paar wietplanten zaaien in het voorjaar, en aan het einde van de zomer heb je wat lekkere zelfgekweekte buitenwiet. Wil je echter de beste kwaliteit wiet kweken, of een topoogst binnen halen, dan gaat dat een stuk beter met één, of meerdere van de volgende dingen in je tuin.

Ding #1: een kas

Van alle dingen die fijn zijn om in je tuin te hebben, hebben je wietplanten misschien nog wel het meeste aan een kas. Een kas beschermt je wietplanten tegen regen, wind en koude temperaturen. Hierdoor kun je in een kas al veel eerder beginnen aan je kweek. En omdat het in een kas altijd aanzienlijk warmer is als daarbuiten, zullen je wietplanten ook nog eens sneller groeien. Aan het einde van de bloeifase beschermt de kas tegen regen, wat de kans op toprot aanzienlijk verkleint. Als je je wietplanten wil verduisteren dan gaat dat ook makkelijk door de hele kas af te dekken met een zeil. Lees ook: 7 tips om wiet te kweken in een kas.

Ding #2: een propagator

Een kas is leuk maar niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Een minikas is dan ook gewoon tof om in je tuin te hebben, én past ook gewoon op je balkon. In een propagator kun je in de zomer stekken van je buitenwiet laten wortelen maar het meeste profiteer je in het voorjaar. Als het buiten eigenlijk nog een beetje aan de koude kant is, kun je in een propagator toch vast wat planten opkweken. Een propagator is trouwens ook heel tof om in je binnentuin te hebben, en is dus een multi-inzetbaar ding.

Ding #3: een wormtoren

Omdat wormen zelf met name heel tof zijn om in je tuin te hebben, is een wormtoren dus ook tof voor de wietplanten in je tuin. Wormen zijn zo tof omdat ze de aarde luchtig maken, en gratis plantenvoeding uitpoepen. Met een wormentoren of een paar wormentorens haal je ze vanzelf je tuin in. En je kunt er ook je keukenafval in kwijt want een wormtoren is meteen een soort composthoop. Veel hoeft het je ook niet te kosten want een wormtoren kun je gewoon zelf maken van een dikke PVC buis.

wormtorens

Ding #4: een schuur

Een schuur? Jazeker een schuur, en helemaal als die een beetje ruimte heeft om je wietplanten te stallen. Dan kun je bij hevige regen en of onweer je wietplanten namelijk even droog zetten. Heb je stroom dan kun je zelfs een tijdelijk binnenzonnetje ophangen voor de slechtste weersvoorspellingen. Plak de deuren en de ramen van je schuur af, en je hebt een prima plek om je wietplanten in te verduisteren Tof ding zo’n schuur!

Oh ja! Wat trouwens ook heel tof is om in je tuin te hebben, met betrekking tot een schuur, zijn een paar planten trolleys om je wietplanten op te zetten. Dan rol je ze namelijk zonder moeite je schuur in.

Ding #5: een composthoop

Een composthoop is een heel tof ding in je tuin voor wietplanten. Daar kun je namelijk geheel gratis je eigen compost mee maken, en er is niets waar wietplanten meer van houden. Oké behalve zonlicht misschien… nou ja een composthoop is gewoon heel tof in je tuin. Het is wel belangrijk om zo’n composthoop tijdig aan te leggen want het duurt even voordat het eerste keuken- en tuinafval in compost is omgezet. Lees hier hoe je een composthoop aanlegt en waar je hem mee vult.

[Foto kas: Artazum, Shutterstock – Foto schuur: umnola, Shutterstock – Foto composthoop: Madlen, Shutterstock]
(advertentie)