(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Aan het buitenwietfront breekt voor niet autoflower wietplanten de bloeifase aan. In de lage landen gaat dat helaas meestal gepaard met natte en winderige dagen. En juist dan kan een kas voor bescherming zorgen zodat je planten rustig kunnen afrijpen. 7 Kastips voor jou!

Als je geen kas hebt is het misschien een goed idee voor je buitenwietplanten van volgend jaar, want het biedt je een gemakkelijke manier om jezelf van genoeg wiet te voorzien zonder binnen aan de gang te hoeven. Ook als je maar een paar planten wil kweken. Met een paar basisregeltjes en goede kwaliteit wietzaden kan zelfs de beginnende tuinier in een kas dikke oogsten topwiet kweken. De kas zal je planten tegen de nazomerstormen en regen beschermen zodat je rustig een paar monsterplanten kunt kweken die nooit binnen in een kweektentje zouden passen. Verder is het kweken in een kas gemakkelijk en goedkoop, ervaring is geen vereiste en ook kweeklampen of andere elektrische apparaten zijn overbodig.

Dutch Passion Frisian Dew7

Waarom kiezen voor een kas?

Een kas beschermt je planten tegen het weerbarstige weer en het voor en najaar. Zo kunnen de jonge zaailingen sneller naar buiten en genieten van het warme zomerweer dat volgt. Wanneer de planten aan de bloeifase beginnen beschermt de kas ze tegen het natte winderige najaarsweer die oogsten soms kunnen ruïneren. In de kas is de temperatuur aangenaam waardoor de groei sneller en uitbundiger kan verlopen.

Professtionele tips voor de beste kaswiet

 1. Maak je kas onopvallend voor buren en voorbijgangers. Je kunt dit doen door wat hekken te plaatsen of tuinnetten te gebruiken en een aantal goed geplaatste tuinplanten naast en of in de kas te planten. Sommige kwekers beschilderen hun kassen met een lichtdoorlatende witte verf welke ook te hete temperaturen in het midden van de zomer voorkomt. Een andere optie is om onopvallende wietplanten zoals Frisian Duck te kweken, deze soort heeft bladeren die er niet uitzien als typische wietbladeren en zijn bijna niet als wietplanten te herkennen.
  duck15

  Frisian Duck is een mooie onopvallende variëteit

 2. Bereid de grond voor. Dit betekent dat je de aarde in je kas moet vervangen met een mooie potgrond van de tuinwinkel. Misschien wil je er ook wat meststoffen aan toevoegen zoals kippenmestkorrels of organische vleermuizenmest of beender- of bloedmeel. In droge gebieden voegen kwekers soms water absorberende korrels toe. De meest succesvolle kwekers weten dat een goede aarde planten stimuleert om geweldige potente wiettoppen aan te maken.
 3. Maak je kas aan het begin van het seizoen grondig schoon. Was het glas of het plastic en verwijder plantenresten. De meest succesvolle hobbykwekers kunnen genoeg wiet voor een heel jaar kweken in een klein kasje voor particulieren. Houd je kas goed schoon zodat je planten zoveel mogelijk licht krijgen.
 4. Denk erover na of je je wietplanten direct in de grond, of in potten in de kas plaatst. De meeste kaskwekers kiezen voor het eerste omdat de planten dan uit kunnen groeien tot gigantische struiken. Dit soort planten kunnen soms wel een kilo wiet opleveren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je planten in potten te kweken. Hierdoor kun je ze verplaatsen om ze op warme dagen bijvoorbeeld buiten de kas te zetten. Het nadeel met potten is dat je altijd op moet letten of de planten wel genoeg water en voeding hebben. Planten die gewoon in de grond staan hebben daarentegen nouwelijks aandacht nodig, je kunt gemakkelijk op vakantie gaan zonder dat je planten het merken. Cannabis is een makkelijke plantdie vanzelf ookzal groeien maar veel kwekers halen het meeste uit hun wietplanten door ze bij te voeden met vloeibare meststoffen. De extra voeding en mineralen zorgt voor geweldige oogsten!
 5. Bescherm je planten tegen slakken. Gebruik slakkenkorrels of vang de slijmerige beesten in een bakje met wat bier. De slakken vinden dit zo lekker dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Een barrière van koper rond de stam van je plant houdt slakken ook op afstand.
 6. Maak gebruik van de voordelen van autoflower wietplanten. Ervaren kwekers zetten dit soort snelle wietplanten in hun kas om meerdere keren per seizoen te kunnen oogsten. Autoflowers kunnen al 11 weken na het ontkiemen klaar zijn om te oogsten, op deze manier kunnen sommige kwekers wel drie keer in een seizoen oogsten in hun kas. Veel kwekers zetten ook een paar autoflowers naast hun gewone planten om midden in de zomer vast wat te kunnen oogsten. De meeste gewone wietplanten zijn bij ons rond oktober klaar om te oogsten.
 7. Kies de beste zaden die je kunt krijgen en koop ze bij een betrouwbaar zadenbedrijf. Zelfs de beste zaden kosten maar een paar euro per stuk. Dutch Passion heeft tientallen jaren ervaring met wietsoorten die het in kassen geweldig doen. Soorten als Frisian Dew, Frisian Duck, Passion #1, Durban Poison, Hollands Hoop, Purple #1 en meer hebben bewezen goede buitenwietsoorten te zijn. Natuurlijk hebben andere kwaliteitsmerken ook goede soorten voor buiten, maar dit zijn in ieder geval een paar voorbeelden van wietsoorten die het buiten en in een kas, goed doen.

Israel polytunnel grow

Veel plezier in de laatste fase van de buitenwiet, als je nog geen kas hebt maar wel een paar mooie potplanten dan loont het de moeite om ze nu nog in een plastic kasje te zetten voor de laatste fase van hun bloeiende leven.

Dit artikel is eerder in het Engels verschenen op de blog van Dutch-Passion.nl.

(advertenties)