(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een opvallend verschil tussen de ene en de andere kant van de Atlantische Oceaan. In Noord-Amerika rookt slechts een minieme minderheid (<5%) hun wiet met tabak, terwijl het in Europa precies andersom is en bijna niemand zijn wiet puur rookt. Terwijl de wiet min of meer hetzelfde is, verschilt de consumptiewijze dus gigantisch. CNNBS duikt in dit klaarblijkelijke mysterie en ontrafelt waarom wij hier op het oude continent toch zo verknocht zijn aan de tabaksjoint?

Zelfs de Amerikaanse sigarettenroker blowt wiet liever puur

Volgens de meeste onderzoeken brengt cannabis niet de gezondheidsrisico’s met zich mee die tabak wel in zich heeft. Maar dat verandert niets aan de Europese gewoonte om de twee te mengen. Het is iets wat Noord-Amerikaanse cannabisconsumenten niet vaak doen: zelfs sigarettenrokers in Vancouver of L.A. roken hun toppen meestal puur, waarbij ze nicotine en cannabinoïden strikt scheiden. Dus waar komt dit verschil vandaan?

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we even terug in de tijd naar de cannabis renaissance van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Consumenten in Europa rookten in die tijd bijna uitsluitend hasj, vaak verkruimeld in sigaretten, omdat bijna niemand zich bewust was van de gevaren van nicotine en het roken van tabak.

De overgrote meerderheid van cannabisconsumenten in de VS daarentegen had in overvloed toegang tot gedroogde toppen, die gemakkelijk gebruikt konden worden om pure joints van te rollen.

The only way Americans and Canadians do it!  Puur wiet roken is de standaard in Noord-Amerika… [foto: Eskymaks/Shutterstock]

Pure mini-joints versus gemengde kingsize joints

Deze verschillen beïnvloedden de grootte van de joints die in Noord-Amerika en Europa werden gerold. In de VS en Canada werden pure “mini-joints” de standaard, terwijl op het oude continent de voorkeur werd gegeven aan een kingsize joint. Je weet wel, met van die lange vloei…

Een joint van Europees formaat die alleen cannabis bevat, kan 1,5 tot 2 gram wiet bevatten – veel te veel voor de meesten. Een Amerikaanse joint daarentegen bevat ongeveer evenveel kruid – ongeveer 0,2 gram tot 0,5 gram – als een Europese gemengde joint (in de VS vaak een spliff genoemd). Maar dan zonder nicotine!

Wetenschappers hebben de gemiddelde hoeveelheid cannabis in een Amerikaanse joint zelfs vastgesteld op 0,32 gram. In Duitsland, Nederland of Denemarken wordt die hoeveelheid cannabis meestal gemengd met ongeveer één gram tabak, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Cultuurverschil beïnvloedt ook consumptiewijze van cannabis

Niet alleen heeft het consumeren van een wiet/tabak-mengsel meer invloed op je gezondheid dan pure toppen, het bemoeilijkt ook de pogingen om de gezondheidseffecten van cannabis zelf te meten. Het legalisatiedebat draait vaak om de gevaren van “roken”, omdat bijna elk Europees onderzoek naar cannabis niet gaat over puur roken, maar over cannabis gemengd met tabak.

Zelfs in medische programma’s wordt er weinig aandacht besteed aan het feit of patiënten puur roken. Dat betekent dat Europeanen die uitsluitend puur wiet gebruiken zich moeten verantwoorden voor de gevolgen van een stof die bar weinig met cannabis te maken heeft… Zelfs zónder tabak, is roken de ongezondste vorm van elke medische toepassing.

Toch lijken andere, gezondere vormen van consumptie – zoals verdampen (vapen) of edibles – veel langzamer aan te slaan in Europa. Dat komt voor een deel doordat tabak lange tijd in de Europese cultuur verankerd is geweest. Toen cannabis vanaf de swinging sixties steeds populairder werd onder Europeanen, had dat invloed op de manier waarop mensen ervoor kozen om hun wiet of hasj te consumeren.

In andere culturen, waar cannabis al duizenden jaren deel uitmaakt van het dagelijks leven, wordt cannabis oraal geconsumeerd of in ieder geval puur gerookt.

En zo doen nog altijd 9 op de 10 Europeanen het: joints bouwen met wiet én tabak… [foto: nokturn/Shuttersock]

Gemengde joint verhoogt verslavingsrisico op tabak enorm

Het mengen van tabak in een joint verhoogt de risico’s op verslaving enorm. Veel gelegenheidsgebruikers zijn pas ‘serieus’ sigaretten gaan roken omdat ze tabak gebruiken voor hun joints. Artsen in Nederland of Duitsland die cannabispatiënten behandelen, zijn zich vaak niet bewust van dit fenomeen en adviseren patiënten niet om te stoppen met roken.

Zelfs om het gebruik van beide drugs te scheiden, zodat de positieve effecten van cannabis intact blijven, wordt niet aangeraden. De ongelukkige realiteit is dat in Europa het combineren van cannabis en tabak gewoon niet of hoogstzelden wordt besproken.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk. Pure wiet werkt heel anders dan een cannabis/tabak-mengsel. Consumenten en patiënten melden weliswaar dat de combinatie nicotine & cannabis kan leiden tot pijnverlichting en ontspanning, maar heel vaak noemen ze vermoeidheid als negatieve bijwerking.

Al deze feiten zouden voor Europese cannabisliefhebbers zorgwekkend genoeg moeten zijn om na te denken over hun consumptiegewoonten. Om het nog erger te maken, is er ook nog een vervelend politieke aspect. Prohibitionisten (domme mensen die cannabis willen blijven verbieden, je kent er vast wel eentje van dichtbij) gebruiken de gevaren van de legale drug nicotine om te protesteren tegen de legalisatie van cannabis!

Hoe krom kan een banaan in godsnaam zijn, inderdaad…

Wat is erger voor gezondheid: wiet of tabak (of alcohol)?

Professor Donald Tashkin is al tientallen jaren een vooraanstaand Amerikaans longarts. In het verleden was hij een uitgesproken voorstander van een cannabisverbod. Tashkin was ervan overtuigd dat het roken van wiettoppen een hoog risico met zich meebracht op het ontwikkelen van longkanker of chronische obstructieve longziekte (COPD). Op een gegeven moment was hij ervan overtuigd dat cannabis en longkanker een oorzakelijk verband hadden dat erger was dan dat van… tabak.

Maar recentere evaluaties van langetermijnstudies deden hem in 2009 van gedachten veranderen: “In het begin, toen uit ons onderzoek bleek dat er een negatief effect zou zijn op de longgezondheid, was ik tegen legalisatie omdat ik dacht dat het zou leiden tot meer gebruik, en dat zou leiden tot meer gezondheidseffecten,” zegt hij.

“Maar op dit moment zou ik voor legalisatie zijn. Ik zou niemand aanmoedigen om welke substantie dan ook te roken, omdat het schadelijk kan zijn. Maar ik vind niet dat het gestigmatiseerd moet worden als een illegale stof. Het roken van tabak veroorzaakt veel meer schade. En in termen van een bedwelmend middel, veroorzaakt alcohol veel meer schade.”

[openingsbeeld: Smarteless/Shutterstock]
(advertentie)