(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste serieuze opiniepeiling over legalisering van cannabis onder de Nederlandse bevolking was godbetert in 2013. Gelukkig hebben ANP-LocalFocus en Kieskompas die handdoek nu opgepakt. Precies 6.532 mensen vulden het actuele onderzoek volledig in. En zie; de mening van ‘het volk’ is glashelder: liefst 59,4 procent vindt dat de hele recreatieve cannabishandel – teelt en verkoop inbegrepen – legaal moet worden!

Peilen voorafgaand aan het wietexperiment

Dat overheden soms finaal het tegenovergestelde doen van wat hun bevolking wil, is geen geheim. Maar zelden zal de tegenstelling tussen de realiteit en de Haagse werkelijkheid zo uiteenlopen als bij het cannabisbeleid. Niet alleen in Nederland trouwens hoor, bijna overal op aarde is het wietverbod strijdig met de wens van de meerderheid van de mensen.

Soit. Een kakelverse opiniepeiling onder ruim zesduizend volwassen Nederlanders dus. “In dit onderzoek vroegen we Nederlanders over hun mening over het volledig legaliseren van de productie, levering en verkoop van cannabis voor recreatief gebruik”, verklaart Kieskompas.

De aanleiding voor deze wietvolksraadpleging is uiteraard het Experiment gesloten coffeeshopketen a.k.a. de wietproef. Al bezig in Breda en Tilburg en vanaf half juni ook in de 8 andere uitverkoren coffeeshopgemeenten. De rest van Nederland moet nog jarenlang blijven doorklooien op de welbekende wijze (verboden/gedoogd).

En de meeste wietfans wonen in… Groningen

In diverse regionale media kon je vandaag lezen dat een meerderheid van de inwoners van die specifieke provincie ook graag legale, recreatieve cannabis wenst. Omroep Flevoland bijvoorbeeld, kopte trots: ‘Flevolanders en Groningers meest positief over levering en verkoop van wiet en hasj‘. Haha, is weer eens iets anders dan die Floriade miskleun, nietwaar?

Inderdaad is in Groningen en Flevoland de groep verstandige mensen met zo’n 70 procent het grootst. Drentenaren en Zeeuwen zien legalisering dan weer het minst vaak zitten, en deze domoren vinden ook het vaakst dat wiet ook helemaal niet gedoogd zou moeten worden. De vaderlandse narcomaffia zal er vast blij mee zijn.

Hieronder zie je hoe jouw familie, vrienden, collega’s, buren en clubgenoten over legale wiet denken:

Van alle ondervraagde volwassen Nederlanders vindt maar 11 procent dat het huidige gedoogbeleid prima werkt en mag worden voortgezet…

Rechts en links (en god)

Hoe iemand, een Nederlander dus in dit geval, denkt over de legalisering van de gehele cannabisketen, hangt samen met politieke voorkeuren. Het zal je niet verbazen dat mensen die afgelopen november GroenLinks-PvdA, Volt of Partij voor de Dieren stemden, het vaakst voor volledige legalisatie zijn.

En uiteraard in spiegelbeeld: PVV- stemmers en de fans van Forum voor Democratie en JA21 willen het vaakst – uitsluitend – het huidige gedoogbeleid voortzetten. SGP-kiezers zijn – met afstand – het vaakst tegen zowel legalisering als het gedoogbeleid. Amen!

[beeld: Shutterstock AI]
(advertentie)