(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Beetje zure reactie als je het ons vraagt van de Oostenrijkers op de kakelverse legalisatie van cannabis in buurland Duitsland. In plaats van na te gaan denken of ze zelf ook niet eens afscheid zouden moeten nemen van de zinloze war on drugs, gaan ze juist extra streng controleren bij de Duits-Oostenrijkse grens. Doelwit zijn namelijk niet IS-terroristen, criminele dievenbendes uit het voormalige Oostblok of kansloze gelukszoekers van nog verder weg, maar… cannabis consumenten!

Oostenrijk stuurt meer politie naar grens met Duitsland

Dat wordt dus ook oppassen voor Nederlanders die met vakantie gaan naar Oostenrijk of erdoorheen rijden op weg naar Italië en Kroatië. Maar de prime suspects zijn in dit geval de Duitsers.

“Oostenrijk zal de politiecontroles aan de grens met Duitsland opvoeren nadat het buurland het bezit van beperkte hoeveelheden cannabis voor recreatief gebruik heeft gelegaliseerd, zei de hoogste veiligheidsfunctionaris van het land dinsdag”, zo bericht persbureau AP.

Grensoverschrijdende handel voorkomen

De nieuwe Duitse regels werden op Tweede Paasdag (1 april) van kracht. Deze legaliseren het bezit van maximaal 25 gram cannabis voor recreatieve doeleinden en de thuisteelt van maximaal drie planten voor persoonlijk gebruik. Een tweede deel van de wetgeving, waarbij Duitse inwoners van 18 jaar en ouder lid mogen worden van cannabisclubs zonder winstoogmerk waar ze wiet kunnen kopen, wordt op 1 juli van kracht.

Autorijden naar en in Oostenrijk wordt een stuk minder gezellig…

Europese landen hebben een lappendeken van regels en benaderingen van cannabis, dat op de meeste plaatsen illegaal blijft voor recreatief gebruik. “Oostenrijk is niet van plan om Duitsland te volgen en zegt grensoverschrijdende handel te willen voorkomen”, zo klinkt de reactie uit Wenen.

Undercover agenten en verslavingsspecialisten jagen op blowers

“De politie zal intensiever controleren, met name in gebieden dicht bij de grens, om verslavende middelen en bestuurders onder invloed van drugs uit het verkeer te halen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner in een verklaring. “Dit gaat over de bescherming van alle weggebruikers.”

Zijn ministerie belooft de buren (en ons) dat politieagenten in burger en specialisten van regionale transportafdelingen die ‘getraind zijn in het herkennen van symptomen van drugsverslaving’, zullen worden ingezet. Zoals gezegd, een beetje zuur wel dit…

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)