(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘De laatste stad zonder regels’ noemde iemand het nog vorig jaar, maar aan de beroemde openbare verkoop van wiet en hasj in het Deense Christiania kwam zaterdag definitief een einde. Inwoners van dit unieke vrijstaatje in Kopenhagen sloopten persoonlijk de kasseien uit de roemruchte Pusher Street en met een DJ-feest werd het einde feestelijk gevierd.

De Berlijnse Muur… maar dan op zijn Deens

“De actie volgt op meerdere dodelijke schietpartijen en moet een einde maken aan het dealen en de drugscriminaliteit. In draagtassen, Ikea-tassen en rugzakken namen mensen kinderkopjes mee uit de zogenoemde Pusher Street alsof ze stukken van de Berlijnse muur waren, melden Deense media.”

Aldus ons eigen nationale persbureau ANP over de ontmanteling van de wiet & hasj-stalletjes op Pusher Street afgelopen weekend.

Jarenlang trokken de hippie-enclave Christiania en de softdrugshandel op Pusher Street in het bijzonder een half miljoen bezoekers per jaar. Maar van de oorspronkelijke hippie-idealen zoals love, peace and happiness bleef weinig meer over toen criminele (motor)bendes zich met de lucratieve softdrugshandel gingen bemoeien.

Niet dat de meer vredelievende inwooners niet hebben geprobeerd om van de negatieve bijwerkingen af te komen. Zeven jaar geleden bijvoorbeeld sloopten ze ook al de nodige hasjkraampjes na incidenten.

LEES OP CNNBS OOKPolitie veegt cannabismarkt Christiania van de kaart (tijdelijk)

‘Vrije hasj is onmogelijk’

In de media lezen we dan ook kneiterharde woorden over het hoe en waarom van het einde. “We hebben altijd gezegd dat we vrije hasj steunen, maar dat is niet mogelijk”, zegt bijvoorbeeld een woordvoerder van Christiania. “We willen dat de straat weer van ons is.”

De burgemeester van Kopenhagen ziet dat ook zo:

“Pusher Street moet sterven zodat Christiania kan leven”

Samen met nota bene de politie – van oudsher toch niet de beste vrienden van de inwoners van Christiania zullen we maar met flinks wat eufemisme stellen – werd het definitieve sloopwerk voortvarend aangepakt.

LEES OP CNNBS OOKEn weer sluit Pusher Street na dodelijk drama in Christiania

Feestelijk afscheid

En zo kwam er na decennia van openlijk dealen in en rond deze voormalige legerkazerne in de Deense hoofdstad – in de rest van Denemarken geldt een zero tolerance beleid – op min of meer feestelijke wijze een einde aan iets wat zo mooi begonnen was.

(advertentie)