(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jarenlang werd het oogluikend toegestaan: de wiet- en hasjhandel in vrijstaat Christiania in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Tot afgelopen vrijdag, toen de politie hardhandig ingreep en de zaak compleet sloopte! Maar of er van een ‘succes’ kan worden gesproken is nog maar de vraag…

Scandinavië en wiet

De Scandinavische landen lopen bepaald niet voorop in de cannabis revolutie die over de aardbol raast (die eer gaat naar het Amerikaanse continent zoals jullie weten). Nee, over het algemeen moeten de Zweden, Noren, Finnen en Denen officieel niks van drugs weten, wiet incluis. Gelukkig was er voor de Denen en de vele toeristen die Kopenhagen bezoeken 1 plek waar zeg maar een soort gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs gold: Christiania!

Open-air cannabismarkt

In deze door anarchisten, krakers, kunstenaars, hippies, studenten en andere vrije vogels gerunde ‘vrijstaat’ kon lange tijd min of meer openlijk in hasj en wiet worden gehandeld. Maar afgelopen vrijdag was daar plots een enorme politie-inval in de wijk. Doel? Het elimineren van de alternatieve open-air cannabismarkt, gekscherend ook wel The Green Light District  genoemd door de bewoners…

shutterstock_249365872

De beroemde en tot voor kort ook min of meer gedoogde cannabismarkt in Christiania [foto: Oscity / Shutterstock.com]

37 kraampjes vernield

Maar het lachen is de vrijbuiters in Christiania wel vergaan: met zagen en hamers ging een horde politieagenten de kraampjes en stalletjes te lijf. In totaal werden zo 37 winkeltjes vernield! Achttien mensen werden gearresteerd en de overheidsbuit bedroeg: 5 kilo hasj, 4 kilo wiet en meer dan duizend voorgedraaide joints. Verder namen de agenten 42.000 Deense kronen aan cash in beslag (schrik niet; dat is nog niet eens 5.500 euro) en ‘een illegaal mes, illegale pepperspray en een grote hoeveelheid vuurwerk’.

‘Vreedzaam en veilig Christiania’

Nou nou, dat is nog eens goed besteed belastinggeld nietwaar? Vanzelfsprekend waren de inwoners van Christiania niet blij en bekogelden ze de politie met stenen en eieren terwijl zij de kraampjes vernielden. De overheid rechtvaardigde de actie met het argument dat er zo “een vreedzaam en veilig Christiania voor iedereen” werd afgedwongen.

“De operatie van vandaag laat zien dat de cannabis dealers tot veel bereid zijn om hun business te beschermen”, verklaart Dannie Rise van de (en dit verzinnen we dus niet:) Task Force Pusherstreet. “Dat werd gedemonstreerd met de vondst van rookbommen, pepperspray en een mes.”

Zin of onzin?

Naar verluidt werd de wietverkoop binnen enkele minuten nadat de politie was vertrokken vrijdag weer hervat op Pusher Street. Dat werd overigens ook openlijk toegegeven door een Christiania-woordvoerster op het Deens radiostation DR: “Een bangmakende hoeveelheid geld is verspild uit de staatskas, omdat er opnieuw cannabis verkocht gaat worden zodra de agenten zijn vertrokken.”

[openingsfoto: Lucian Milasan / Shutterstock.com]
(advertenties)