- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
6 tips om je vreetkick binnen (beschaafde) perken te houden
Van wiet of hasj consumeren krijg je niet zelden flinke trek, dat weet iedereen. Dat is wetenschappelijk bewezen en medicinale gebruik van cannabis om te (kunnen) gaan eten – bijvoorbeeld bij kanker- en aids/hiv – behoorde tot de eerste aandoeningen die officieel erkend werden. Maar als niet-medicinale blower is het toch raadzaam om niet onbeperkt toe te geven aan de vreetkick. Daarom 6 korte handige tips waar ook je weegschaal blij mee is.
Oh die wonderlijke cannabinoïden!
De power van wiet is zelfs zo sterk dat iemand die net het avondeten achter de kiezen heeft en dan een bakkie koffie met een lekkere joint doet, in no time weer zin heeft om iets te gaan snaaien! Dat heeft allemaal te maken met de wisselwerking tussen de werkzame stoffen in cannabis – cannabinoïden dus, waarbij met name THC de ‘honger’ aanwakkert – en je lichaamseigen endocannabinoïde systeem (ECS).
Daarover gaan we nu niet verder uitweiden, mocht je er meer over willen lezen/leren dan kan je de zoekfunctie op CNNBS en/of Mediwietsite gebruiken. Hier en nu gaan we door met de 6 tips die de ‘schade’ van de onvermijdelijke vreetkick enigszins in toom weten te houden!
6 eenvoudige tips om de vreetkick binnen de perken te houden
1 Beperk de grote van de porties
Mensen zijn vaak zo in gedachten verzonken bezig met hun eten dat ze vergeten om erover na te denken hoeveel ze eten. Twee of drie koekjes is geen probleem, maar twee of drie pakken wel. Nou hoef je niet direct het snacken compleet af te schaffen, maak de porties alleen wat kleiner. In plaats van hersenloos uit het pak te graaien, kan je beter een of twee snacks in een schaaltje leggen bijvoorbeeld.
2 Experimenteer met verschillende wietsoorten
Alle alcohol veroorzaakt dronkenschap, maar bier drinken is heel anders dan wodka tanken. Voor cannabis geldt iets soortgelijks. Alle wiet veroorzaakt een high, maar verschillende strains hebben verschillende effecten. Neem alleen al de verschillen tussen de twee hoofdsoorten indica en sativa (voor meer daarover verwijzen we graag naar het CNNBS-artikel ‘Sativa & indica, ken uw klassiekers‘). Kies de volgende keer dat je in de coffeeshop staat of bij de zadenbank bestelt eens een andere strain dan die je normaal kiest. Het zou zomaar kunnen dat je drang om te snacken bij een ander soortje een stuk minder is…
3 Maak het snacken ongemakkelijk voor jezelf
Herinner je je nog dat je ouders de snoep op de hoogste kastplanken verstopten om het uit jouw hebberige kinderhandjes te houden? En hoewel het misschien wat kinderachtig klinkt, zou je deze tactiek ook op jezelf kunnen uitproberen. Ruim voordat je de vlam in je joint jaagt (of de bong laat borrelen, de vaporizer op temperatuur laat komen of de edible naar binnen mikt) alle voedsel/drankjes op die je probeert te vermijden. Leg het op plekken waar je moeilijk bij kunt komen. Je zou zelfs tegen een huisgenoot kunnen zeggen dat die ze bij zich moet houden. Alleen al de moeite die je ervoor moet doen zou je kunnen ontmoedigen om te gaan snacken.
4 Zorg dat je gehydrateerd blijft
Heb je het wel eens meegemaakt dat je honger hebt maar je alleen maar slechter voelt na het eten? Dan zou je wel eens gedacht kunnen hebben dat je lichaam voedsel nodig had terwijl het eigenlijk water wilde! Waarschuwingssignalen van uitdroging – waarvan sommige verergerd worden door blowen – zijn onder meer droge mond, hoofdpijn, droge huid en constipatie (niet kunnen kakken). Dus als de volgende vreetkick aan de maag rammelt, giet dan eerst eens een glas water naar binnen voordat je de snacks pakt. Je voelt je voller en eet minder.
5 Doe strategisch boodschappen
Hier komt het gezegd ‘if you can’t beat them, join them’ om de hoek piepen. Ofwel, laat de vreetkick voor jou werken! Wanneer je zeker weet dat je later die dag wiet of hasj gaat consumeren, vul dan je winkelwagentje met fruit en groenten in plaats van snacks, chips en ijs. Niet alleen zal dit je aanmoedigen om wat bewuster te snaaien, het kan ook je waardering voor de smaak en structuur van gezond voedsel positief beïnvloeden. En dat kan weer positieve effecten hebben op jouw eetgewoonten op de lange(re) termijn.
6 Haal jezelf uit de verleidelijke omgeving
Hebben je huisgenoten zin om pizza’s te laten bezorgen? Als je van jezelf weet dat je daar geen weerstand aan kunt bieden, overweeg dan om jezelf tijdelijk uit de omgeving weg te halen. Een wandeling van een kwartiertje in de buurt kan al wonderen verrichten dan…