(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de Spaanse provincie Catalonië zijn ze niet massaal fan van het centrale gezag in Madrid (om het even eufemistisch te stellen) en dat leidt tot aparte dingen. Zo kennen Barcelona en omgeving honderden cannabis social clubs, een variant op onze coffeeshops, terwijl die in Madrid niet voorkomen. Ook heeft Catalonië een eigen onafhankelijk politiekorps en die scoorden vrijdag de hasjbingo-hoofdprijs.

Niet messen met de mossos mensen

Mossos d’Esquadra, zo heet de Catalaanse politiemacht en zij beperkt haar jachtgebied dus niet alleen tot het vasteland. De maritieme afdeling van de Mossos kan er ook wat van, zoals we dadelijk zullen zien op een Instagram-filmpje van het korps.

Het gebeurde allemaal nabij Port Ginesta in de badplaats Sitges, waar 28.487 mensen wonen in de winter (’s zomers zijn het er met dank aan het rete-commerciële toerisme een stuk meer). Op 1 november rond 11 uur in de morgen kregen de zeevaarders onder de Mossos d’Esquadra een pleziervaartuigje in het snotje, dat ze niet vertrouwden.

Het ene hasjbootje is het andere niet

Dat wantrouwen bleek even later, toen het bootje geënterd werd volkomen terecht. De bemanning, bestaande uit zeggen en schrijven één 56-jarige kerel, zit inmiddels in de gevangenis. Nu gebeurt het natuurlijk bijna letterlijk aan de lopende band dat mensen met Marokkaanse lekkernijen via onofficiële weg het Europese vasteland – laten we maar gewoon afzetmarkt zeggen – proberen te bereiken.

Maar mensen, meestal gaat het dan om snelle speedboten, zoals die ene die we laats nog keihard op het strand zagen crashen: ‘Achtervolging eindigt met speedboot vol hasj (ver) op ’t strand‘.

Zo niet in dit geval. Het is echt imponerend om te zien hoe het gelukt is om op zo’n kleine k*tbootje zo ontzettend veel hasj te krijgen: 2.170 kilo om pietje precies eens aan te halen. Toch goed voor tien miljoen euro, maar dat geld(t) natuurlijk alleen als het spul niét in handen van de Mossos d’Esquadra terechtkomt…

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mossos d’Esquadra. Generalitat (@mossos)

(advertentie)