- Canada • De impact van legale wiet op georganiseerde misdaad
- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
Eerste cannabisclubs op Malta mogen eindelijk wiet gaan kweken
Volgende maand is het alweer twee jaar geleden dat Malta als eerste EU lidstaat recreatieve cannabis legaliseerde. Voortaan mocht iedere eilandbewoner ongestraft met 7 gram op straat huppelen, 4 wietplanten thuis kweken of lid worden van een cannabisvereniging waar wordt geteeld. Maar nu pas heeft de overheid de eerste twee clubs groen licht gegeven om ook daadwerkelijk met het kweken van wiet te beginnen.
Gecontroleerde wiet tegen marktconforme prijzen
Twee cannabisverenigingen op Malta, KDD Society en Ta’ Zelli, hebben als eerste een exploitatievergunning gekregen, wat betekent dat ze legaal mogen kweken en verkopen.
Leonid McKay, hoofd van de Authority for the Responsible Use of Cannabis, vertelde op een persconferentie vorige week dat hun wiet getest zal worden door deze autoriteit voordat het verkocht wordt aan leden van de vereniging.
Er is nog discussie over de verkoopprijzen, maar het is niet de bedoeling is dat die worden gemaximaliseerd. “Het zal vergelijkbaar zijn met de illegale markt”, zei McKay, “omdat de prijzen concurrerend moeten zijn.”
Cannabisclubs verboden voor buitenlanders en toeristen
Vier andere verenigingen hebben in principe een vergunning, wat betekent dat ze bijna toestemming hebben om te gaan beginnen. Parlementair secretaris Rebecca Buttigieg beschreef de aankondiging als “historisch”, zo bericht de krant Times of Malta. De toezichthouders verwachten dat de eerste verenigingen in het eerste kwartaal van 2024 kunnen beginnen met de verkoop.
Naast het betalen voor hun cannabis, moeten leden een kleine vergoeding betalen om deel uit te maken van de vereniging, na een kennismakingsgesprek.Tijdens het gesprek worden de aanvragers ondervraagd over hun cannabisgebruik, maar ze worden ook geïnformeerd over hoe ze kunnen bijdragen aan de gemeenschap en over hun verantwoordelijkheden als aspirant-lid.
Deze diensten zullen alleen beschikbaar zijn voor inwoners, zei McKay. We zullen geen markt bieden aan toeristen”, zegt hij, omdat de verenigingen drugsgebruik willen “reguleren in plaats van promoten”.
Geen winst voor wietclubs, deel geld naar educatie en duurzaamheid
De verenigingen, van verschillende grootte maar gemiddeld rond de 250 leden, hebben geen winstoogmerk en worden gedwongen een deel van hun inkomsten te doneren aan ‘drugsbewustzijn’. Van hun totale inkomen moet vijf procent worden gegeven als een “schadebeperkende” bijdrage aan de Authority for the Responsible Use of Cannabis. Daarnaast gaat nog eens tien procent van hun eventuele geldoverschot naar educatieve initiatieven die gericht zijn op het verminderen van drugsgebruik of andere duurzame projecten.
“Deze twee licenties laten ons zien dat het non-profit model echt kan werken”, zei McKay, waarbij hij wees op Malta’s “unieke” model dat een wereldwijde pionier voor de sector is geworden. Het is een punt van trots dat andere landen, zoals Duitsland, naar Malta’s model kijken als een “pionier” voor hun eigen wetgeving, voegde Buttigieg eraan toe.
Malta trots op voortrekkersrol in de cannabiswereld
“We promoten geen drugsmisbruik”, benadrukte Buttigieg, aangezien veel elementen van de hervorming gericht zijn op het terugdringen van drugsmisbruik door veilig gebruik en regulering. Om de realiteit van de alcohol- en tabaksindustrie te vermijden, zei Buttigieg dat cannabis niet op dezelfde manier op de markt zal worden gebracht.
Door een gereguleerde industrie kunnen bepaalde gevaren – zoals cannabis met ongewenste chemicaliën – worden vermeden, vervolgde ze, terwijl het strafblad van mensen niet zal worden aangetast door een ‘recreatieve actie’.
“We zijn er trots op dat we géén situatie hebben gecreëerd waarin mensen een beschadigd of vervuild strafblad kunnen hebben enkel en alleen voor het roken van een joint”, aldus Buttigieg.