(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet Luxemburg, niet Italië, niet Duitsland en zeker niet Nederland… nee, het eiland Malta in de Middellandse Zee krijgt de primeur om als eerste in Europa het bezit én de thuisteelt van recreatieve wiet voor eigen gebruik te legaliseren. Vandaag (dinsdag) geeft het parlement er een klap op, en president George Vella heeft al eerder beloofd dat ie zijn handtekening onder de nieuwe wet zal zetten. Felicitaties dus aan de ruim een half miljoen inwoners van Malta!

Malta’s daadkracht tegenover Hollandse huichelarij

Kleine landjes kunnen dus wel degelijk het voortouw nemen en de war on drugs – voor zover het cannabis betreft – vaarwel kussen zónder in de problemen te komen. Een kulargument dat bijvoorbeeld in Nederland lange tijd werd gehanteerd – ‘Het mag nu eenmaal niet van de internationale verdragen’ – om zo elke vooruitgang te blokkeren. Niks van dat soort Hollandse huichelarij op Malta echter.

Integendeel; de voor de legalisering hoofdverantwoordelijke minister/parlementariër Owen Bonnici is zelfs uitgesproken trots op de aanstaande verandering, zo blijkt uit dit citaat van hem in de Britse krant The Guardian maandag:

“I’m very glad that Malta will be the first country [in Europe] which will put words in statute in a comprehensive manner with a regulatory authority”

Owen Bonnici, minister van Gelijkheid, Onderzoek & Innovatie op Malta, is fervent voorstander van legale wiet

Thuisteelt vier wietplanten is toegestaan

Goed, wat kunnen recreatieve cannabisliefhebbers voortaan wel en niet verwachten op hun EU-eiland? Het allerbelangrijkste is dat iedereen van 18 jaar en ouder voortaan in alle vrede thuis vier wietplanten mag kweken!

Fantastisch natuurlijk, want het recht op thuisteelt is essentieel voor een succesvolle legalisering. Dat blijkt ook wel in bijvoorbeeld Uruguay, Canada en inmiddels grote delen van de VS. Helaas horen we hierover in Nederland nooit iets zinnigs vanuit Den Haag, maar dat zijn we zo langzamerhand wel gewend natuurlijk dat ze daar in hun eigen fantasiewereldje leven…

Verder staat er in de nieuwe wietwet van Malta dat elke volwassene maximaal 7 gram cannabis op zak mag hebben. Thuistelers mogen daarnaast ook nog een stash(je) aanhouden van 50 gram homegrown wiet.

Gezamenlijk wiet kweken in cannabis social clubs

Hoewel er niet per se een commerciële markt voor recreatieve wiet komt, worden coöperaties – zogeheten cannabis social clubs – die wiet kweken en distribueren onder hun leden wel toegestaan. Die mogen maximaal 500 leden tellen, die van de club maximaal 7 gram wiet per dag mogen krijgen met een limiet van 50 gram per maand. Of de clubs mogen elke maand (!) 20 wietzaadjes aan leden distribueren.

Dan wat niet mag. Bezit van meer dan 7 gram maar minder dan 28 gram is strafbaar: je kunt er een geldboete van 50 tot 100 euro voor krijgen, maar zónder dreiging van gevangenisstraf of een strafblad. Minderjarigen die worden gesnaaid met wiet worden doorverwezen naar een justitiecommissie voor een ‘zorgplan’ in plaats van dat ze arrestatie moeten vrezen.

‘Balans persoonlijke vrijheid en verstandig cannabisgebruik’

Politicus Owen Bonnici zegt tegen The Guardian dat er ’tegenwoordig een golf van begrip is dat de keiharde aanpak van cannabisgebruikers disproportioneel en oneerlijk is, en dat het zorgt voor een hoop ellende bij mensen die een voorbeeldig leven leiden’.

In de wet zelf staat ook wat haar doel is: ‘allowing for a balance between individual freedom in the limited and responsible personal use of cannabis and other social requirements’. 

Oh ja, er was enige discussie op Malta over het instellen van een THC-grens voor recreatieve wiet. Maar dat onzalige idee ging uiteindelijk niet door, omdat men net op tijd besefte dat een THC-limiet brandstof zou zijn voor een bloeiende zwarte markt…

Man man, geef ons eens wat van die Maltezer politici zeg!

[openingsbeeld: Per Bengtsson/Shutterstock]
(advertenties)