(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het meest kwetsbare stukje in de hele keten van wietzaadje in de grond bij de kweker naar wiettopje in de hand van de consument, is het transport. In ieder geval zolang het spul verboden is, is dit een riskant onderdeel van het verdienmodel. Vandaar wellicht dat een aantal Spaanse cannabishandelaren – de nieuwe Nederlanders zeg maar – het wel een goed idee vond om dan maar zelf een compleet busbedrijf aan te schaffen voor het vervoer.

Lekkers voor de Belgen

Nou denk je anno 2021 wellicht semiautomatisch dat de bestemming van de Spaanse hasjsmokkelaars dan wel weer Nederland zal zijn geweest, maar dat is hier eens niet het geval. De lekkernijen waren bestemd voor onze zuiderburen: België!

Het is dan ook een Vlaamse krant die het opmerkelijke nieuws wereldkundig maakte op de dag dat Max Verstappen zo ongelooflijk veel mazzel had in de woestijn. ‘Bende koopt busbedrijf om drugs van Spanje naar België te smokkelen‘, kopt Het Nieuwsblad zondag. En inderdaad: met drugs wordt hasj bedoeld, niets meer of minder.

Smokkelen zit in het zuid-Spaanse bloed

Het gedoe vindt allemaal zijn oorsprong in Malaga in het roemruchte zuiden van Spanje, waar smokkelen de mensen als het ware met de babymelk wordt ingegoten. Handig ook dat Marokko niet ver vliegen/varen/rijden is, want daar wordt de chocolade gemaakt die via het Spaanse smokkelgilde zijn weg vindt naar cannabis consumenten in gans Europa.

Een eigen bus is goud waard, maar dan moet de hasj niet voortijdig ontdekt worden…

Voorlopig telt dat gilde in ieder geval twee mensen minder, want die zijn gearresteerd in de actie van de Spaanse politie met hulp van Franse collega’s. Dat wordt dan natuurlijk weer direct bestempeld als een ‘criminele organisatie’ met een ‘grootschalig drugsnetwerk’, maar die ronkende war on drugs-taal kennen we zo onderhand wel – ondanks dat we nog geen vier woorden Spaans spreken. Wel drie trouwens: de puta madre!

En maar rijden met die lege bus

Hoe dan ook, de smokkelpraktijken vielen door de spreekwoordelijke mand toen de Spaanse dienders het nogal opvallend vonden dat twee buschauffeurs steeds met een lege bus op en af reden. Steevast was de vertrekplek de gemeente Viator.

Uiteindelijk, na enige tijd van observatie, hield de Franse politie de bus aan in Lyon en rolde er zomaar 190 kilo hasj uit. Nou ja zomaar, die zat verstopt in een ruimte waar volgens de papieren de airconditioning moest zitten! Ook bleek dat de bus België als eindpunt had.

Dat is op zich allemaal normale kost. Bijzonder is dat enkele weken voor deze politieactie de twee mannen 85 procent van de aandelen van een busbedrijf in Barcelona hebben opgekocht. Puur en alleen om de hasj van A naar België te rijden. Beetje jammer dus wel dat zoveel zakelijke creativiteit niet beloond wordt…

[beeld: iralu/Shutterstock]
(advertentie)