(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het mag gerust wat kosten, de niet aflatende pogingen om de wereldbevolking geen wiet meer te laten roken. Neem deze mega-operatie van de Italiaanse Guardia di Finanza, de Spaanse regionale politie van Catalonië (Mossos d’Esquadra) en Europol. Met veel tromgeroffel wordt melding gemaakt van 78 arrestaties, 104 huiszoekingen in twee landen, wapens, geld en uiteraard kilo’s wiet en hasj. Al valt de oogst gezien de enorme inzet van overheidsambtenaren met 360 kilo dan toch wat tegen, vinden wij.

Genadeklap voor Spaans-Italiaanse cannabisbende

Europol ondersteunde de zuid-Europese politiekorpsen bij het ontmantelen van “een groot crimineel netwerk” dat naar verluidt meer dan zes ton cannabis de EU in smokkelde. “Het onderzoek betekende een klap voor het witwas-netwerk dat de illegale opbrengsten witwaste”, meent de Europese organisatie. Watskeburt?

De nu getroffen bende had al “een klap gekregen” in november 2022, toen Europol een gecoördineerde actie ondersteunde die leidde tot de arrestatie van 36 verdachten van Albanese, Italiaanse en Spaanse nationaliteit in Italië. Nederlandse en Spaanse autoriteiten arresteerden zes andere verdachten door de uitvoering van Europese aanhoudingsbevelen.

Alleen al tussen 2019 en 2021 namen rechtshandhavingsinstanties in Italië en Spanje meer dan zes ton cannabis en hasj in beslag, evenals ‘navullingen voor elektronische sigaretten op basis van cannabinoïden’ (wij zouden het cartridges voor vaporizers noemen).

Bij de meest recente politieactie op 17 oktober werd 327 kilo hasj en 33 kilo wiet in beslag genomen… niet echt heel veel als je bedenkt dat er hiervoor 78 mensen zijn opgepakt.

Sleutelrol voor Marokkanen in Spanje

Strafrechtelijke onderzoeken werden gestart in 2019 in Italië en in 2022 in Spanje, terwijl er verbanden werden gelegd naarmate de onderzoeken en de internationale samenwerking vorderden. Er werd ontdekt dat de verdachten de logistiek achter de smokkeloperatie mogelijk hadden gemaakt door het gebruik van de versleutelde communicatieplatforms Sky ECC en Encrochat.

Marokkanen in Spanje regelden de drugsleveringen naar Spanje en de daaropvolgende verscheping naar diverse distributeurs in Italië. “Verschillende actoren faciliteerden het algemene bevoorradings- en logistieke proces van het netwerk: van het verzamelen, opslaan, vervoeren en distribueren van cannabis tot betalings- en witwasactiviteiten”, zo stelt Europol in het persbericht van afgelopen donderdag. Toen is ook deze video van de operatie vrijgegeven:

Ondergronds banksysteem en afzonderlijke witwas-organisatie

De betalingen voor de hasj- en wiettransporten werden geregeld via een informeel banksysteem dat lijkt op hawala, en dat bekend staat als fei-ch’ien. Dit ondergrondse banksysteem wordt voornamelijk gerund door Chinese staatsburgers en maakt het mogelijk om geld van het ene naar het andere land over te maken via een netwerk van vertrouwde kantoren. Het geld wordt niet fysiek verstuurd, maar de kantoren compenseren elkaar achteraf.

Het onderzoek bracht twee afzonderlijke netwerken aan het licht, waarvan het ene zich bezighield met drugshandel en het andere met witwasactiviteiten. “Hoewel verschillend, zijn de netwerken met elkaar verbonden via hun leiders. De financiële onderzoeken en het onderzoek naar de ontneming van vermogensbestanddelen zijn nog gaande”, aldus de blije eieren bij Europol. Blij omdat ze toch alvast 845.000 euro van die zwarte poen in hun handen hebben (zie openingsfoto)…

(advertentie)