(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een essentieel onderdeel van het kweken van je eigen wiet, is de keuze van een wietsoort. Iedere soort heeft namelijk haar eigen karaktertrekken die bepalen hoe de plant groeit, smaakt, bloeit en nog veel meer. Er zijn letterlijk honderden wietsoorten om uit te kiezen, maar ze bestaan vrijwel allemaal deels uit de twee grootste oersoorten: sativa’s of indica’s.

Dat de meeste wietsoorten, zonder uitzondering van de automatisch bloeiende exemplaren in meer of mindere mate voortkomen uit sativa’s en indica’s, blijkt wel uit de categorieën waarin ze kunnen strijden op de verschillende cannabis cups. De top drie in bijna elk onderdeel bestaat vrijwel altijd uit sativa, indica of de zogenaamde hybrides, kruisingen tussen sativa en indica planten.

shutterstock_328054946

Hennep, sativa, hop, ruderalis en indica: voor de wetenschap zijn ze allemaal hetzelfde. Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Cannabis stamboom

Indica en sativa zijn twee belangrijke termen die iets vertellen over de eigenschappen van cannabis. In tegenstelling tot wat sommigen denken heeft het niets met families te maken. Voor de wetenschap – maar ook wettelijk – behoort alle cannabis namelijk tot Cannabis Sativa L. Laten we daar eerst eens wat dieper op ingaan. Het woord cannabis stamt af van het woord Cannabaceae en dat is de Latijnse naam van de hele familie. Tot die familie hoort bijvoorbeeld ook de hennepplant die gebruikt wordt voor allerlei gebruiksvoorwerpen en hop, dat een belangrijke grondstof is voor bier. Ja beste lezers, je ziet het goed. Waar het ene natuurproduct al jaren onderwerp is van een gedoogdiscussie, wordt een ander kruid uit dezelfde familie wereldwijd gebruikt om bier te brouwen. Maar goed, dat is weer een heel ander verhaal.

Indica_Sativa

Het verschil tussen indica’s en sativa’s wordt overduidelijk wanneer je de twee oersoorten naast elkaar zet

Sativa is ook een Latijns woord en betekent cultiveren wat een synoniem is voor onder meer kweken en telen. En de L. staat voor Carl Linnaeus of, nadat hij in 1761 in de adelstand werd verheven, Carl von Linné. Linnaeus was een Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog die mede verantwoordelijk is voor de huidige indeling van de levende natuur.

Back to the roots

Alle cannabissoorten behoren dus tot dezelfde familie, maar daarbinnen zijn wel tig verschillende variëteiten die zich onderscheiden in hun groeipatronen, uiterlijke kenmerken, geuren, smaken, kwaliteiten en natuurlijk effecten. Al die verschillen zijn vooral het gevolg van het uitstekende vermogen van de cannabisplant om zich aan haar omgeving  aan te passen. In de basis zijn al die eigenschappen te verdelen in 2 hoofdsoorten: indica en sativa.

Deze twee namen worden gebruikt om twee uiteinden van het uitgebreide soortenspectrum te verduidelijken. Sativa komt oorspronkelijk uit Azië, delen van Amerika en Afrika terwijl indica van origine uit India, Afghanistan en Pakistan komt. Het aanpassen aan de verschillende klimaten in deze landen heeft voor een tweedeling gezorgd met voor elke soort een aantal typerende karaktereigenschappen.

Sativa trekjes

Sativa planten zijn met name afkomstig uit gebieden rondom de evenaar zoals Thailand, Cambodja en Mexico. Sativa’s kan je allereerst herkennen aan hun lengte. Onder gelijke omstandigheden worden sativa’s namelijk veel hoger dan indica’s, namelijk zo’n 1,5 tot 3,5 meter. Ook de toppen zijn doorgaans groter. Die lijken bij Sativa’s over de hele lengte van een tak te groeien, terwijl indica toppen vaak alleen rondom internodes lijken te groeien. Maar schijn bedriegt; eenmaal gedroogd wegen sativa toppen vaak minder dan indica toppen omdat de dichtheid lager is. Je kan een Sativa ook herkennen aan haar dunne lange bladeren met een heldere groene kleur.

Sativa’s en indica’s zijn vrij makkelijk uit elkaar te houden door de vorm van hun bladeren. Beeld: KateMacate, Shutterstock.com

De bloeitijd van sativa’s is ook veel langer dan die van indica’s. Sativa’s onderscheiden zich ook tijdens de bloeifase van indica’s omdat ze langer door blijven groeien. Sativa’s vergaren een heel groot deel van hun lengte zelfs tijdens de bloeiperiode. Dat komt omdat het verschil tussen het aantal uren daglicht in de zomer en in de winter rond de evenaar niet groot is. Veel planten – en cannabissoorten – gaan in de bloei als de dagen korter worden want in de natuur is dat hét teken dat de herfst in aantocht is. Voor die tijd moet er gebloeid zijn, want dat is essentieel voor de voortplanting. In een kweekruimte bereik je dat effect door van 18 uur licht per dag, over te schakelen naar 12 uur. Sativa’s zijn daar minder gevoelig voor en je kan ze daarom al kort na het ontkiemen in de bloei zetten zodat hun groeiperiode niet zo lang is en hun lengte tijdens de bloei dus nog enorm toeneemt.

Sativa high

De wiet van een sativa heeft een overwegend high effect. Dat betekent dat de uitwerking zich vooral in het hoofd afspeelt. De kenmerkende high en de vaak exotische smaak van een sativa zorgt ervoor dat veel kwekers ondanks de lagere opbrengsten en lange bloeitijd toch voor deze soort kiezen. Veel gebruikers omschrijven het effect met termen als energiek, creatief, vrolijk, dromerig en psychedelisch.

Wat de meeste mensen niet weten is dat het bekende couch-lock effect van indica cannabissoorten wordt veroorzaakt door een hoge waarde aan Myrceen, een van de vele terpenoïden in cannabis

Indica trekjes

De meeste indica soorten komen uit gebieden die een stukje boven de evenaar liggen zoals India, Afghanistan, Pakistan, Tibet en Nepal. Omdat ze van nature gewend zijn om te wortelen in bergachtige gebieden waar de weersomstandigheden sterk kunnen verschillen, zijn indica’s wat robuuster en kunnen ze beter tegen stress. Een indica plant wordt vaak niet veel groter dan 1,5 meter en heeft qua vorm veel weg van een kerstboom. De bladvingers zijn veel breder dan die van sativa’s en de kleur is donkergroen. Indica’s zijn compact en in de bloeifase ontwikkelen ze zware en geurige toppen die dicht opeen zitten gepakt. Voordat een indica gaat bloeien, groeit zij eerst 50 tot 80 procent van haar totale lengte. Tijdens de bloeifase groeit de plant op een groeispurt aan het begin van de bloei na, dus niet of nauwelijks en ligt de nadruk vooral op het ontwikkelen van verschillende clusters met dikke toppen. Waar een sativa tot 16 weken nodig heeft om af te bloeien, kan een indica aan 6 tot 9 weken genoeg hebben. Daarentegen is het dus wel aan te raden om indica’s iets langer te laten groeien.

shutterstock_395300425

In India vinden indica’s onder andere hun oorsprong, drie keer raden wat ze er dus in hun chillums stoppen? Foto: Vladimir Melnik / Shutterstock.com

Indica stoned

De werking van indica wiet wordt vaak samengevat als stoned omdat het vooral een lichamelijk gevoel is. Indica’s hebben een heel relaxend effect; het is een echte ontspanner. Het effect kan zelfs zo krachtig zijn dat je alleen nog versteend op de bank wil liggen, de bekende couch-lock. Maar ook geestelijk doet een indica goed zijn ding. Het effect brengt rust in het hoofd en zintuiglijke waarnemingen zoals smaak, tast en gehoor kunnen worden versterkt. Een indica is ook zeer geschikt als medicinale wiet omdat het pijnstillend werkt en goed is tegen slapeloosheid.

Wat de meeste mensen niet weten is dat het bekende couch-lock effect van indica cannabissoorten wordt veroorzaakt door een hoge waarde aan Myrceen, een van de vele terpenoïden in cannabis. Indica’s bevatten meestal meer dan een half procent Myrceen en sativa’s bevatten over het algemeen minder dan een half procent van deze bijzondere stof.

Kruisen

Nu je het verschil tussen de belangrijkste oersoorten van cannabis weet, kom je beslagen ten ijs als je zaadjes gaat uitzoeken. Je zal dan overigens merken dat veel hedendaagse soorten kruisingen zijn van een of meerdere indica en sativa soorten. Vaak is 1 van de twee dominant aanwezig in de kruising zodat je weet welke groei-eigenschappen je van de plant kan verwachten. Het grote aanbod cannabissoorten wordt ontwikkeld door zaadspecialisten over de hele wereld die er lustig op los kruisen om allerlei topeigenschappen van verschillende soorten te combineren zodat er nieuwe, betere, mooiere, grotere variëteiten ontstaan voor recreatieve en medische gebruiker.

(advertentie)