(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buiten heb je de hoeveelheid regen voor wietplanten helaas niet altijd in de hand, maar binnen gelukkig wel. Als een ware waterstuurmeester bepaal jij daar hoeveel ‘regen’ er zal vallen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk als simpelweg water geven. Zo geef je water als de Avatar op zowel aarde als steenwol.

Dat je de natuur naar je eigen hand kunt zetten is een van de grote voordelen van de binnenteelt. In de binnenteelt zorg je zelf voor de beste omstandigheden, zodat je je gewas volledig in de watten kunt leggen. En zo kun je dus ook je eigen regen sturen, wat buiten onmogelijk is. Let op: watersturen is nog lang niet zo eenvoudig als je wellicht denkt. Zo gauw je te veel of te weinig water geeft, zal dit direct merkbaar zijn aan de plant, en later zelfs ook aan de opbrengst!

shutterstock_107901566

Aarde houdt veel vocht vast en is dus al snel te nat. Foto: withGod, Shutterstock.com

Watersturen op aarde

Er zijn diverse mediums zoals aarde, kleikorrels, kokos of steenwol met ieder hun eigen specifieke eigenschappen. Verschillende mediums vereisen verschillende behandelingen wanneer het om water geven gaat. Bij het medium Aarde is bijvoorbeeld het grootste probleem dat deze vaak simpelweg te nat is. Probeer de planten om die reden niet te veel water in één keer te geven: ze moeten eigenlijk maar voor twee dagen water hebben, langer niet. De bewatering op het medium Aarde is het makkelijkst als je op potten kweekt, je kunt ze dan immers gewoon effe optillen om te checken hoe zwaar (vochtig) ze zijn. Om uit te vinden hoe zwaar je potten precies moeten zijn, kun je een aantal labelen en hier wat testjes mee doen. Laat een pot uitdrogen totdat de plant gaat hangen, til dan de pot op en je hebt een eerste referentiepunt. Geef de plant vervolgens water en bekijk nu (tillen) hoe lang je plant erover doet om dit op te drinken. Geef water als de pot weer bijna net zo licht is als toen je ‘m liet uitdrogen. Geef hierna zoveel water dat er voor twee dagen water in de pot zit.

Stuur ook water op steenwol

Bij het medium Steenwol is een iets andere aanpak vereist. De steenwol bepaalt nu hoe nat het medium is. Wat teveel is, loopt er gewoon uit. Je zult ook wel uitloop moeten hebben, anders zullen de waarden van pH en EC teveel gaan veranderen.

shutterstock_171708530

Watersturen op hydrologische systemen zoals steenwol. Foto: Atomazul, Shutterstock.com

Een (automatische) watergift van ongeveer 12 liter per vierkante meter, per dag, verdeeld over 7 beurten is de maatstaf voor planten die al enige weken in de bloei staan. Stekjes en kleine plantjes gebruiken vanzelfsprekend veel minder water. Uiteraard gaan deze vuistregels voor bewatering alleen maar op als je volledige klimaat (licht, lucht etc) in orde is. Als dit in jouw ’tuin’ afwijkt van de norm, door bijvoorbeeld omstandigheden, dan zal een andere watergift moeten worden toegepast, alnaar de omstandigheden.

[Openingsfoto: SEASTOCK, Shutterstock.com]
(advertentie)