(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En dat is 24! Dinsdag konden de inwoners van de Amerikaanse staat Ohio – 12 miljoen inwoners – stemmen over de legalisatie van recreatieve cannabis. Een afgetekende meerderheid van bijna 57 procent vond dat inderdaad een goed idee. Daarmee is funwiet inmiddels in bijna de helft van de 50 staten legaal, medicinale cannabis is al in 38 staten gelegaliseerd.

Thuisteelt van 6 (of zelfs 12) wietplanten in Ohio toegestaan

“Cannabis is niet langer een controversieel onderwerp”, zegt Tom Haren, woordvoerder van de Coalition to Regulate Marijuana Like Alcohol. Die lobbygroep nam het initiatief voor het nu door de kiezers aangenomen wetsvoorstel.“Ohioans toonden dit aan door State Issue 2  in een aardverschuiving goed te keuren. Ohioans zijn extreem duidelijk over de toekomst die ze willen voor onze staat: wiet voor volwassenen legaal en gereguleerd.”

De nieuwe wet staat volwassenen van 21 jaar en ouder toe om maximaal 70 gram cannabis te kopen en te bezitten en om thuis wietplanten te kweken. Zo mag vanaf nu elke inwoner 6 wietplanten voor eigen gebruik in huis hebben, en zelfs 12 wietplanten wanneer je met 2 volwassenen in een huishouden woont.

Er zal een belasting van 10% worden geheven op aankopen, die zal worden besteed aan administratieve kosten, verslavingsbehandeling, gemeenten met dispensaries (coffeeshops) en sociale en werkgelegenheidsprogramma’s die de cannabisindustrie zelf ondersteunen.

Er bestaat geen twijfel over wat ‘het volk’ wil met wiet, maar dat weerhoudt Republikeinen niet om zich te blijven verzetten tegen de wil van het volk…

Republikeinen blijven dwarsliggen

De verkiezingsuitslag is een klap voor Republikeinse wetgevers (die het voorstel eerder probeerden te torpederen), de Republikeinse gouverneur Mike DeWine en  sommige organisaties die bezorgd zijn over de impact op de veiligheid op de werkplek en in het verkeer.

Maar omdat het een legalisatie op initiatief van burgers is, kan de wet nog veranderen. Republikeinen die in de wetgevende macht tegen de wet blijven, zijn vrij om de wet aan te passen of zelfs in te trekken. Of ze dat ook doen is nog de vraag; de politieke inzet is hoger nu de kiezers de wet hebben goedgekeurd.

Eén van de zorgen die door tegenstanders zijn geuit en waar wetgevers nog eens naar kunnen kijken, is de belastingstructuur van de wietwet. Die reserveert geen cannabis-inkomsten voor gemeenten in Ohio die sociale programma’s beheren gericht op drugsgebruik, verslaving en andere problemen die zouden kunnen toenemen als gevolg van de goedkeuring van Issue 2.

‘Twijfelachtige taal’

“Deze strijd is nog niet voorbij”, zegt bijvoorbeeld Kevin Sabet, voorzitter van de Smart Approaches to Marijuana Action, in een verklaring. Hij riep de staatswetgevers op om de bepalingen van Issue 2 te schrappen die commerciële verkoop, reclame en productie op zijn minst toestaan.

De Republikeinse senaatsvoorzitter van Ohio, Matt Huffman, zegt dat wetgevers ook de “twijfelachtige taal” over de limieten op THC, de stof in wiet high maakt, kunnen heroverwegen. Hij vindt dat de huidige legalisatiewet veel te veel de belangen van de cannabisindustrie belichaamt, terwijl zijn staat ‘nog herstellende is van een opioïden epidemie’.

Nou ja, dat horen we later dan wel (of niet). Voor de Coalition to Regulate Marijuana Like Alcohol betekende deze 7 november 2023 natuurlijk het hoogtepunt van een jarenlange strijd om het voorstel wet te laten worden…

[openingsbeeld: Branding Pot/Shutterstock]
(advertentie)