(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Douwe heeft een autoflower die bijna klaar is en twee gefeminiseerde wietplanten in verschillende stadia, samen in één kweektent. Zijn vraag is dan ook wat het verlies in opbrengst hierdoor is? Zoals altijd komt Lieve Muna met antwoorden, en vertelt ze hoe Douwe zijn opbrengst de volgende keer flink kan opkrikken! 

 

Naam
Douwe
Onderwerp
Verschillende cycli in dezelfde tent
Bericht
Dag Lieve Muna, ik had twee specifieke vragen die ik niet echt kon beantwoorden door er online naar te zoeken. Momenteel heb ik namelijk twee verschillende soorten planten in mijn tent staan. Een is een autoflower (de kleine plant vooraan) en de twee anderen zijn feminized soorten van dezelfde soort.

Echter zijn ze allemaal in verschillende fasen van hun cyclus. De autoflower is al bijna klaar voor de oogst, en het wachten is alleen nog tot de trichomen amberkleurig beginnen te worden. Ik gok dat dat nog een week duurt ongeveer.

De grote feminized plant staat momenteel drie weken in bloei. Er zijn volop haartjes te zien maar nog weinig top zelf. De kleine feminized plant (die staat achteraan), heb ik echter er nog maar twee weken in de tent staan, en is dus ook twee weken geleden ontkiemd. Maar die begint nu dus al in de bovenste top haar eerste haartjes te tonen (oftewel al de voorbloei?). En dat komt dus omdat ik het lichtschema op 12/12 heb staan.

Mijn vraag is, wat is precies het gevolg hiervan? Ik heb namelijk het idee dat deze veel harder groeit dan de grote Queen deed in haar eerste paar weken (veel meer blad in de breedte vooral). Kan het een positief effect hebben? En zo niet, hoe erg is het om dit zo te laten van begin tot eind? Verlies ik dan meer dan de helft van een oogst of praten we over 10-5% afwijkingen?

Een andere optie is een extra ruimte met een extra lamp, maar ik heb niet echt een geschikte tweede plek dus dan wordt het: extra tent, extra lamp enz. Oftewel een duur grapje.

Extra vraag: mijn grote Queen lijkt enorm veel haartjes aan te maken maar heeft totaal nog geen ‘volume’ in de top zelf. Echter staat deze al zeker drie weken op 12/12 en de verwachtte bloeifase is 8 tot 9 weken. Heb ik daar mogelijk iets verkeerd gedaan? Het is mijn eerste ervaring met feminized bij binnenkweek; ik ben in 2020 begonnen met autoflowers maar de opbrengst daarvan valt me tegen.

Ongevraagde tips zijn ook altijd welkom, en alvast bedankt voor de moeite!

Douwe

Bijlagen

 

Hoi Douwe, bedankt voor je vragen én natuurlijk de foto’s. De planten zien er alledrie best gezond en groen uit maar zijn inderdaad nogal verschillend. Zowel qua hoogte als bloeitype en leeftijd zoals je beschrijft, en dat is niet ideaal om verschillende redenen.

Bloei en strek op/door 12/12

De kleine plant achteraan en de autoflower moeten het met slechts 12 uur licht per dag doen, terwijl ze eigenlijk beter af zouden zijn met een 18/6 lichtschema. De autoflower zou met 18/6 beter af zijn omdat die dan gewoonweg meer uren licht zou krijgen, en dus ook meer plantmassa (lees: wiet) zou kunnen produceren. En de kleine gefeminiseerde plant achteraan is simpelweg nog erg klein om nu al te bloeien.

Over die kleine gefeminiseerde plant gesproken, kan ik alvast een van je eerste vragen beantwoorden, namelijk waarom die plant harder groeit. Dat komt simpelweg omdat deze zich voorbereid op de bloeifase. Het lichtschema was vanaf de start van deze plant namelijk al 12/12 als ik het goed begrijp. Dit zorgt er bij een gefeminiseerde wietplant voor dat die zo snel mogelijk wil gaan bloeien.

Het gevolg is dat ze eigenlijk direct in de strekkende fase komt en daarna gaat bloeien. De strekkende fase verklaart de extra snelle groei wel, maar erg groot zal de plant toch niet worden op deze manier. De eerste bloeiharen zitten zoals je schrijft namelijk al in de hoofdtop, dus zal ze misschien niet eens groter dan de autoflower worden.

Omgekeerde kwadratenwet

Een tweede gevolg van de grote gefeminiseerde dame in de tent, is dat die ervoor zorgt dat je lamp hoger moet hangen dan ideaal is. De twee kleinere planten krijgen hierdoor veel minder licht dan ze zouden krijgen als de planten allemaal even hoog zouden zijn. En dat maakt echt een behoorlijk verschil kan ik je vertellen. Bij een verdubbeling van de afstand tussen lamp en plant, gaat de hoeveelheid licht op je plant namelijk in het kwadraat omlaag. Dit is het gevolg van de omgekeerde kwadratenwet.

De omgekeerde kwadratenwet: verdubbel de afstand en verlaag het aantal lumen in het kwadraat.

Verloren licht

Verder is het zo dat je in deze opstelling een groot deel van je tent onbenut laat. Prima natuurlijk maar al het licht dat op de grond valt, valt niet op je planten en dat kost je ook veel opbrengst. Zeker de helft als je het mij vraagt van wat er mogelijk is, want minimaal de helft van het kweekoppervlak is leeg. Daarbij moet je dan ook nog het verlies door de te hoge lamp, het 12/12 lichtschema en het geringe formaat van de gefeminiserde plant bij optellen.

Alles bij elkaar genomen denk ik dat je op deze manier misschien maar 5 tot 10 procent zal oogsten van wat er mogelijk is. Een enorm verlies dus maar wees zeker niet teleurgesteld of verdrietig. Het betekent namelijk ook dat er enorm veel te winnen en te verbeteren valt. En dan volgt nu dan ook mijn ongevraagde advies over hoe het beter kan 😁

Ongevraagd advies

Ik raad je aan om de volgende ronde alleen gefeminiseerde wietplanten te kweken, en alle planten tegelijk te laten ontkiemen. Autoflowers heb je immers al vaker gekweekt, en de opbrengsten vielen je tegen. Deze kun je beter in de zomer buiten kweken, want daar heeft het automatisch bloeien het grootste voordeel.

Probeer er daarnaast voor te zorgen dat alle planten ongeveer even hoog worden, én dat ze de hele oppervlakte van je tent vullen. Dit kun je bereiken door ofwel veel planten te kweken (zie: Sea Of Green), of de planten te trainen. Als je je planten bijvoorbeeld een keer topt, dan groeien ze al meer in de breedte. Je kunt ook een rek gebruiken om de takken aan vast te binden(zie: scroggen), en er zo voor te zorgen dat alle groeipunten min of meer even hoog groeien.

Als het kweekoppervlak bijna gevuld is, schakel je dan over naar 12/12 voor de bloeifase. Ze zullen dan eerst nog wat strekken, zodat het hele oppervlak vol staat als de bloeifase begint. Je lamp kan dan op de ideale hoogte boven alle toppen hangen, zodat die allemaal de maximale hoeveelheid licht krijgen. En met een tent vol met toppen denk ik dat je oogsten nooit meer tegen zullen vallen.

En om je laatste extra vraag nog te beantwoorden, het volume van de toppen neemt in de tweede helft van de bloeifase extra snel toe. Dit is omdat de calyxen waaruit de bloeihaartjes groeien dan pas echt gaan opzwellen. Maar zoals ik eerder al vertelde zullen de topjes zoals je ze nu hebt veel minder dik worden, simpelweg omdat ze wat te ver van je lamp af groeien.

(advertentie)