(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Judith heeft een ontzettend vreemde wietplant. Er zitten nauwelijks toppen aan en helemaal geen grote schutbladeren. In plaats daarvan heeft de plant wel veel piepkleine bladeren, die na een behandeling met Spinosad ook nog eens verdorden. Wat denk jij, zou dit nog wat kunnen worden?

 

Naam
Judith
Onderwerp
Help, wat gebeurt er met mijn wietplant?
Bericht
Lieve Muna, in twee dagen tijd is mijn plant veranderd in een zielig plantje. Qua ontwikkeling vond ik ‘m altijd al wat raar, met kleine toppen en heel veel blad.

Vorige week heb ik witte vlieg ontdekt en Spinosad gespoten. De witte vlieg was niet heel erg aanwezig maar ik deed het gewoon voor de zekerheid omdat er ook groentes in mijn tuin staan. En nu ziet het er dus zo uit als op de foto.

Mijn andere plant ziet er wel goed uit, het is een andere soort maar ze hebben beide dezelfde voedingen en water gehad. Heb je een idee? Of kan ik deze afschrijven? Ik heb op internet gekeken en zie veel tegenstrijdige adviezen. Te veel voeding, te weinig voeding. Ik hoop dat jij het antwoord voor me hebt..

Groetjes, Judith

Bijlagen

 

Hoi Judith, bedankt voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat je deze plant altijd al raar vond. Op de foto ziet hij er ook maar een beetje zielig uit. Gezien de tijd van het jaar denk ik ook niet dat dit nog iets rookbaars gaat opleveren, eerlijk gezegd. Deze kun je dus afschrijven wat mij betreft, al is het natuurlijk wel goed om nog even na te gaan waardoor het precies misgegaan is.

Jammer dat je in je vraag niet vermeldt welke wietsoort het is. Ik had misschien iets nuttigs over de genetica kunnen vertellen met betrekking tot het vreemde uiterlijk. In het algemeen kan ik natuurlijk wel zeggen dat sommige soorten meer en andere wietsoorten minder geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bloei veel te laat op gang is gekomen, en waardoor je van die kleine topjes ziet.

Spinosad & witte vliegen

Het kan bijna niet anders dan dat de verdorde blaadjes door de pesticide veroorzaakt zijn, want daarna is de plant zo bruin en verdord geworden. Ik zou je zelf nooit aanraden om pesticiden te gebruiken, want zelfs de middelen met een natuurlijke oorsprong zijn giftig.

Spinosad heeft ook een natuurlijke oorsprong want het is een mengsel van stoffen die het resultaat zijn van een gistingsproces van een bodembacterie. Desalniettemin is het dus wel dermate schadelijk dat zo’n beetje alle ‘cannabis-insecten’ er dood van gaan.

Witte vlieg is vervelend maar hoort wel een beetje bij het buitenkweken. Zolang het er niet te veel zijn kunnen ze ook niet heel veel kwaad maar je kunt ze eventueel van je planten spuiten met water. Ook vliegen ze doorgaans vanzelf weg als je je plant schudt, en kun je ze er dus ook even afschudden en je plant daarna tijdelijk even binnen zetten.

Kleine blaadjes?

Maar het vreemdste aan deze plant vind ik eigenlijk de kleine blaadjes. Ik zie dat je de schutbladeren er ook allemaal vanaf gehaald hebt, en ik denk dat dat misschien niet zo’n goed idee geweest is, als dat het geval is. Zo veel bladeren weghalen wordt weleens gedaan, maar kun je beter niet bij wietplanten buiten doen.

Ontbladeren is op zich al controversieel (de meningen zijn verdeeld over het nut ervan) maar heeft volgens mij eigenlijk alleen zin als de bladeren in de weg zitten. Kwekers die het doen, doen het bij wietplanten binnen, die heel veel takken hebben waardoor er niet genoeg licht en lucht in de planten kan komen.

Ook ontbladeren kwekers meestal op gezette tijden, namelijk een keer bij de omschakeling naar 12/12 en drie weken later nog eens. Wat je bij planten die op deze manier ontbladerd worden daarna ziet, is dat ze na de eerste snoeibeurt heel veel nieuwe en dus kleine blaadjes gaan produceren. Dit is ook de reden voor de tweede ontblader-beurt na drie weken. Kunnen de kleine blaadjes in dit geval misschien ook veroorzaakt zijn door ontbladeren, vraag ik mij af?

In ieder geval hangt het gebrek aan blad denk ik samen met de geringe topontwikkeling. En zeker nu de helft van alle blaadjes die je nog wel hebt bruin en verdord zijn, heeft de plant weinig groens meer over voor de fotosynthese. Volgende keer wat minder snoeien dus, en liever geen Spinosad meer gebruiken, dan zal het denk ik een stuk beter gaan.

Gelukkig heb je nog een wietplant die er wel goed uit ziet! Succes met het oogsten daarvan, en veel plezier met oproken 😃

-xxx- Muna

(advertentie)