(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Elk jaar hoop ik er weer vurig op en na een matige zomer is het extra fijn dat die hoop wordt vervuld. Leve de oudewijvenzomer!

Ik zie hun toppen bijna met de dag dikker worden

In de VS noemen ze het Indian Summer, in Spanje spreken ze van El veranillo de San Miguel, omdat 29 september de naamdag van de aartsengel Michaël is. Bij ons heet het oudewijvenzomer of allerheiligenzomer en betekent het volgens Van Dales woordenboek: ‘Nazomer (september, oktober) met mooi hogedrukweer waarin de tuin- en veldspin draden spinnen die door de lucht zweven en in het gezicht voelbaar zijn’.

Met die spinnendraden heb ik niet zoveel, mij gaat het vooral om het mooie hogedrukweer. Dat is namelijk rustig, droog weer met aangename temperaturen, weinig wolken en veel zon. Zulk weer is het hier in het zuiden al zeker een maand en dat is goed nieuws voor de planten op mijn balkon. Ik zie hun toppen bijna met de dag dikker worden.

Buiten kweken is hier een race tegen de klok

Afgelopen weekend heb ik één tak geoogst, nadat ik een piepklein puntje schimmel had ontdekt en de aangetaste bloem had weggegooid. Door ervaring wijs geworden controleer ik mijn planten elke ochtend op eerste tekens van schimmel en budrot, zoals bruine vlekjes en raar krullende blaadjes in de toppen die meteen loslaten als je er zachtjes aan trekt.

Buiten wiet kweken is in onze streken een langzame race tegen de klok, waarbij het weer de hoofdrol speelt. Hoe langer de planten blijven staan, hoe rijper de toppen zullen worden én hoe groter de kans op schimmel en budrot wordt. Een paar grijze dagen met veel regen kunnen desastreus uitpakken als je niet oplet en onvoldoende maatregelen neemt.

Mislukt experiment, meeldauw en mineerworm

Tot nu toe heb ik een weinig gelukkig wietjaar achter de rug. Het begon al met mijn mislukte koffiedrap experiment. Door de natte maanden juli en augustus had ik al vroeg last van meeldauw, die ik door meermaals sproeien met tien procent melk en negentig procent water redelijk onder controle kreeg.

Wie de foto’s goed bekijkt ziet dat ik dit jaar ook last heb van de mineerworm, die kleine mijngangetjes in de bladeren van planten graaft. Gelukkig levert dat weinig schade op. Maar toch: ik heb weleens betere jaren meegemaakt met mijn buitenplanten. Daarom ben ik zo blij met de oudewijvenzomer.

Zelf gemaakte kruising tussen Sweets en Strawberry Chemdawg OG

Het mooiste zou zijn als ik mijn dames kon laten staan tot ik volgende week voor twee weken naar de VS vertrek. Ze zouden dan knipklaar zijn als ik terug kom. Maar volgens de weerberichten is het donderdag gedaan met de Indian summer van 2023. Vandaag en morgen is het nog zonnig en warm, daarna regent het minstens vier dagen en stort de temperatuur in. Budrot-weer.

Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van al mijn planten, maar vooral naar de plant die ik kreeg van Gweedo, geen onbekende voor de CNNBS-lezer. Het is een zelf gemaakte kruising van de Sweets van Karma Genetics, waar ik vorig jaar geweldige resultaten mee heb geboekt en de Strawberry Chemdawg OG van de Super Sativa Seed Club. De geur is nu al verrukkelijk.

PS; Komende zondag, 15 oktober, is Gweedo te gast in de tweede aflevering van High Tea Potcast Live at coffeeshop High Times, in Eindhoven. Publiek is van harte welkom, er zijn gratis koptelefoons, thee, scones, sandwiches en andere lekkernijen. De (geluids)opnamen beginnen om 15.00 uur. Voor meer informatie klik HIER

(advertentie)