(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Toen het zonnige nazomerweer ons land definitief verliet, haalde Inge haar wietplanten binnen. Daar staan ze nu op een kamertje voor een raam. Geen optimale omstandigheden dus, en Inge vraagt zich dan ook af wat ze het beste kan doen. Laten staan of meteen oogsten? 

 

Naam
Inge
Onderwerp
Buitenwiet binnen afrijpen?
Bericht
Lieve Muna, vijf dagen terug heb ik mijn plantjes genoodzaakt naar binnen moeten halen. Ze moeten nog circa twee weken, en de een moet dan nog wat langer dan de ander. Ik heb geen kweektent of lampen om ze verder binnen af te bloeien, en ook geen zolder, schuur of garage.

Momenteel staan ze dus ook boven op een kamertje, met als licht een raampje. Het raam en de deur zijn dicht in verband met de sterke lucht. In de kamer is de luchtvochtigheid 75% en de temperatuur 17,6. De trichomen zijn helder en melkachtig, geen amber kleur gezien. De bruine haartjes zijn aanwezig maar de witte haartjes overheersen nog enorm.

Ik zit in dubio. Laat ik ze staan of ga ik ze knippen? De meningen zijn hierover verdeeld. De een zegt laat afsterven in de pot, of de gehele plant na het verwijderen van de schutbladeren in zijn geheel ophangen (zonder wortels), want dan rijpen ze nog wat door. Of gewoon nu knippen, tak voor tak en ophangen, of gewoon twee weken zo laten staan? Muna, kan jij mij hier meer over vertellen of advies geven? Ik kan er zelf op internet niets over vinden.

Alvast bedankt, Inge

 

Hoi Inge, bedankt voor je vraag. Jammer dat je niet even een paar foto’s hebt meegestuurd, ik had graag gezien hoe ver je plantjes zijn. Je zal in ieder geval zeker niet de enige zijn die zijn wietplanten momenteel binnen heeft staan. Het is zo’n beetje de enige manier om ze echt tegen toprot te beschermen.

Maar wat nu? Laat je ze staan of ga je ze knippen? Als het aan mij ligt dan laat je ze staan. Als je ze nu knipt had je ze immers helemaal niet binnen hoeven te halen, en de hele reden om ze binnen te halen is zodat ze nog wat verder kunnen rijpen.

Het is jammer dat ze in het kamertje slechts een raam hebben, maar iets is beter dan niets. De deur en het raam houd je dicht vanwege de geur, maar misschien kun je wel een ventilator voor de planten laten draaien. Een beetje luchtcirculatie zal ze in de laatste weken wel goed doen.

Ook al gaat het langzaam, ook in het licht van een raam zullen toppen rijper worden.

Natuurlijk kun je ook een kweeklamp voor ze ophangen zodat ze nog verder bloeien maar dan kun je net zo goed binnen kweken in plaats van buiten. Je moet het dus doen met wat je hebt en dat is een raampje. Het is dan ook zaak om je planten gewoon zo lang mogelijk gezond te houden.

Als er nog veel witte bloeiharen zijn, dan zullen de bloempjes (calyxen, zaadzakjes) waaruit die groeien waarschijnlijk ook nog vrij dun zijn. Door je planten gewoon in leven te houden, zullen de bloeiharen uiteindelijk indrogen en de calyxen nog opzwellen. Ze zullen misschien niet zo dik worden als onder een kweeklamp of in de zon maar het is het wachten zeker waard.

Mijn advies is dus om je planten gewoon water te blijven geven als ze dat nodig hebben, en ze zo lang mogelijk voor het raam te laten staan. De trichomen zullen dan ook nog verder afrijpen zodat je ook nog wat amber kunt verwachten.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: ThomsonD, Shutterstock]
(advertentie)