(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Runtz x Layer Cake is droog en opgepot, en dus start Willie een nieuwe ronde. Dat doet hij deze keer met drie verschillende wietsoorten in een speciale voorgroeikit. Daarna is het tijd om de opbrengst te wegen, en de balans op te maken. Wat waren de totale kosten, en hoeveel heeft de kweek opgeleverd? 

Er zijn weer 14 dagen voorbij gevlogen dus hier ben ik weer met een nieuw kweekavontuur. De laatste keer had ik geoogst, en vandaag wil ik het hebben over de opbrengst maar ook over de kosten van de laatste ronde in de CNNBS G-Kit XL. Ook wil ik je voorstellen aan een nieuwe kweekbak die ik heb gekocht. Zullen we daar maar mee van start gaan, zo kunnen we lekker de spanning opbouwen naar de uitslag van de oogst.

Indoor Garden KIT Pro

Indoor Garden KIT Pro is de naam van dit mooie apparaat. Kort samengevat is het een waterbak met ruimte voor zes kleine potjes met zaailingen, en een ingebouwde in hoogte verstelbare LED-lamp met timer. Ik zal er de volgende keer wat meer over vertellen, want dan heb ik hem getest.

Maar nu vraag je je waarschijnlijk hetzelfde af als mevrouw Wietman. “Willie, wat moet je hier nou weer mee?”, vroeg ze. “Nou mop, met dit apparaat wil ik de stroomkosten wat drukken.” Het opkweken van de planten is een stuk voordeliger onder het 24 Watt LED paneel, dan met de 315 Watt CMH. Het gaat alleen iets langzamer maar ik heb er wel een paar dagen extra voor over.

Nieuwe ronde, nieuwe zaadjes

Bij een nieuwe ronde horen natuurlijk ook nieuwe zaadjes; ik zal jullie even aan ze voorstellen. Uiteraard gaan we weer aan de slag met de Sneeze in de CNNBS G-Kit. In de G-Kit XL ga ik deze keer aan de slag met een aantal verschillende soorten, waaronder Wedding Cake en Pineapple Poison.

De Wedding Cake is een soort van van Zamnesia, en de Pineapple Poison is een soort van Super Sativa Seeds Club. Deze zaden waren superleuk verpakt in een cassettebandje en brachten me even terug naar mijn kinderjaren. Hoe de verdeling precies in de kweekkast precies wordt hou ik nog even geheim. Nu gaan we door met de oogst; wat zouden Sneeze en Runtz x Layer Cake hebben opgeleverd?

Niets te klagen!

Het is een mooie oogst, ook al zeg ik het zelf. Geen superopbrengst maar wel een dik gemiddelde van 265 gram voor de Runtz x Layer Cake in de G-Kit XL. En daar ga ik dan ook zeker niet over klagen! De Runtz x Layer Cake ruikt en smaakt erg fruitig en fris. Ik moet wel zeggen dat ik de wiet wat te lang heb laten drogen. Als je het beet pakt vergruist het bijna meteen. Nou hou ik daar wel van, even snel knijpen en hopla m’n vloeitje in.

De opbrengst van de Sneeze had ik je twee weken geleden al laten weten omdat die wat eerder geoogst was. Dat was 145 gram, dus bijna een gram per Watt onder mijn oude 150 Watt G-Bars.

Wat kost mijn wiet per gram?

Niet alleen de opbrengst is natuurlijk belangrijk maar de kosten zijn dat ook. Alleen dan weet je namelijk wat een kweekronde je werkelijk heeft opgeleverd. Dus wat ben ik dit keer kwijt geweest voor het kweken van de 265 gram wiet in de CNNBS G-Kit XL?

  • Plagron Alga Grow, 1 liter: €12,99 (slechts 0.5 liter gebruikt, dus €6,49)
  • Plagron Alga Bloom, 1 liter: €12,99 (slechts 0.5 liter gebruikt, dus €6,49)
  • Plagron Power Root, 500 ml: €15,99 (slechts ¼ gebruikt, dus €4,99)
  • Plagron Wormenmest, 25L: €15,50
  • Merkloos Allmix 50L: €9,00 (keer 2 zakken, dus €18,00)
  • Waterverbruik 318 liter: €0,38
  • Stroom verbruik: 579,04 kWh x € 0.45 = € 260,56

Dat komt dan uit op € 312,41 voor het kweken van 265 gram wiet. Omgerekend kost het me dan maar € 1,17 per gram goede wiet 😀 Ik vind het een mooi bedrag om per gram te betalen. Ik ben deze kweekronde wat meer kwijt aan stroomkosten dan de vorige kweekronde. Maar de ronde duurde ook iets langer, en ik heb de ventilatoren een standje hoger moeten zetten.

Kweekklimaat

Het was een wat vochtige kweekronde deze keer, in de G-Kit XL. Dat is ook duidelijk te zien in de grafiek maar als we het gemiddelde gaan bekijken valt het eigenlijk wel mee. Deze kweekronde hadden we een gemiddelde temperatuur van 26,9 graden (alleen heb ik m’n twijfels hierover maar dat zal ik de volgende keer verder uitleggen). De gemiddelde luchtvochtigheid was 53,6 procent. De VPD van deze periode was 1,74 kPa.

Dan zijn we aangekomen bij de gegevens van de kleine CNNBS G-Kit met de twee Sneeze dames. Hier ben ik aan het experimenteren geweest met twee sensors. Eén op een ventilator op de armatuur en één onder de afzuiger. Aan het eind van het verhaal waren de waardes te verwaarlozen en er was bijna geen verschil. Hier ga ik terug naar één sensor onder de afzuiger. Dan terug naar de cijfers. De gemiddelde temperatuur van deze kweekronde was hier 27,7 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 54,9 procent en de VPD was gemiddeld 1,71 kPa.

De kweek in 2:25 minuten

Deze week heb ik weer eens een mooi overzicht gemaakt van de eerste week tot aan de laatste dag. De dames gaan van kiemplantjes naar volwassen dames in minder dan 3 minuten. Kijk en geniet; dat doe ik ook 🙂

Dit was het weer voor nu. Ben je nou ook nieuwsgierig geworden dan zie ik je graag over 14 dagen weer terug voor een nieuw kweekavontuur. Dan zal ik het onder meer hebben over de nieuwe kweekbak, het testen van een nieuwe plek voor de sensor, en waarom. Natuurlijk zullen we de plantjes dan ook weer zien, dus tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)