(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Willie is aleweer twee weken onderweg met een nieuwe kweekronde. Deze keer kweekt hij de CNNBS wietsoorten Mohammed en Sneeze, en die zijn alweer aan een nieuwe pot met aarde toe. Daarna mogen ze in hun kweekkast waar ze verwend worden met kunstlicht op zonnestroom. 

Goed nieuws: de eerste twee weken van mijn nieuwe kweekronde zitten er weer op! Het gaat niet supersnel onder het LED-licht van mijn kweekbak maar het werkt erg goed. Nu de eerste twee groeiweken voltooid zijn,  was het wel tijd om de kleine plantjes te gaan verpotten. Daarna mogen ze naar hun definitieve plek in een van m’n twee kweekkasten verkassen.

Opgroeien in een LED- en waterbak

Bij het verpotten zag ik dat de wortels al helemaal door de aarde gegroeid waren, en aan de onderkant zelfs al het water in groeiden. Ik kweek echter niet hydrologisch, dus het is maar goed dat de planten nu in de aarde staan. De wortels die in het water hingen waren al bruin namelijk, en wortelrot willen we natuurlijk niet.

De kleine Sneeze en Mohammed plantjes hebben de afgelopen twee weken onder een 16/8 lichtschema gestaan. Zestien uur licht dus, en acht uur donker, en dit is natuurlijk niet de ideale stand voor het opkweken. Zelf zou ik het lichtschema het liefst op 18/6 zetten maar die stand zit helaas niet standaard op de kweekbak.

“Maar Willie, dat kan jij toch zo aanpassen.” Ja, dat kan ik zeker maar voor slechts twee weken per ronde laat ik hem wel voor wat hij is. Het kan tenslotte ook weer geen kwaad.

Mohammed en Sneeze

Ik heb ervoor gekozen om in de G-Kit XL met de drie Mohammed planten aan de slag te gaan. Deze heb ik in potten van 18 liter gezet. De Mohammeds hebben nu nog een gemiddelde hoogte van 8 centimeter. De 315 Watt binnenzon hangt 30 centimeter boven de jonge plantjes.

De andere twee zijn de Sneeze dames. Hiermee had ik een beetje pech met ontkiemen maar het nieuwe zaadje lijkt aardig mee te komen. Ik heb de Sneeze in de CNNBS G-Kit met verhogingsset geplaatst. Daar staan ze de komende weken onder een G-Bars LED van 150 Watt (het oude model). Deze planten hebben een gemiddelde hoogte van 7 centimeter en staan in bakken van 11 liter. De G-Bars heb ik op een hoogte van 26 centimeter.

Kweken op zonnepanelen

Omdat in mijn kweekkasten op de stroom van mijn zonnepanelen wil kweken, is het wel belangrijk om te weten vanaf hoe laat en tot wanneer mijn zonnepanelen stroom leveren. Dat zie je in het grafiekje hieronder.

In de groeifase gebruik ik een lichtschema van 18/6. Dat wil zeggen dat de lamp 18 uur aan staat en 6 uur uit is. Nou komt het niet vaak voor dat de zon in Nederland 18 uur schijnt. Het gaat dus niet lukken om het volledige gebruik op de zonnepanelen te draaien. Het is echter maar een week of twee tot ik overga op de bloeifase. Dan hanteren we een lichtschema van 12/12 (12 uur aan en 12 uur uit). En dát is in deze tijd van het jaar wél mogelijk.

Ik heb de lampen nu ingesteld om aan te gaan om 05:00 uur ’s ochtends, en tot 23:00 uur ’s avonds te branden. Als ik straks naar 12/12 overga, zal ik het tijdstip van inschakelen naar 06:00 uur veranderen, want dan hoeft het licht nog maar tot 18:00 aan te blijven. Als het goed is hou ik dan nog wat tijd over om het huis lekker te ventileren. En mocht het nog warm worden deze zomer, dan ook om de hitte het huis uit te krijgen.

Willie’s zonnepanelen leveren grofweg tussen 5 en 21 uur stroom.

Dat was het voor nu even. Ik heb helaas ook geen time lapse voor je deze keer, want er is iets mis gegaan met het opslaan van de beelden. Volgende keer zal het wel weer goed gaan (denk ik toch)… Als jij er dan ook bij bent kun je onder meer lezen over het klimaat in de kweekkasten en de groei van de planten. Misschien staan ze dan ook al op 12/12, en kunnen we de bloeiweken al gaan aftellen. Tot dan! 👋

Willie Wietman

(advertentie)