- Help, mijn Auto Amnesia Haze krijgt vlekken & vergeelt
- ‘Trichomenfabriek’ Bubba Diesel wordt gesnoeid
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#11)
- Zijn kunstmatige wietzaden de toekomst? Hoe worden ze gemaakt?
- Studie • ‘Beter slapen van wiet gaat niet op bij gezonde mensen’
- Wiet in bed • Betere seks en oplossing voor ‘man-vrouw orgasmekloof’
Willie start een nieuwe kweekronde met oude bekenden
Na een korte pauze gaat onze uitvindende kweker Willie Wietman weer een nieuw kweekavontuur aan met twee wietsoorten die hij goed kent. Hij heeft zijn kweekschema omgegooid om zoveel mogelijk van zijn zonnepanelen te profiteren als de planten straks groter zijn. Tot slot bespreekt hij het stroomverbruik van zijn laatste kweek, waar hij ook een volledige time lapse video van gemaakt heeft. Check it out!
Het is alweer een maandje geleden maar ik ben weer een nieuw kweekavontuur aangegaan. Deze kweekronde gaan we aan de slag met twee oude bekenden. Eén daarvan is de bijna vanzelfsprekende Sneeze, en de andere wietsoort heet Mohammed.
Ik heb deze keer voor bekende wietsoorten gekozen omdat ik grote wijzigingen ga doorvoeren aan mijn kweekschema, maar daar straks meer over. Eerst gaan we het hebben over de nieuwe plantjes, en ik wil ook nog wat gegevens van mijn laatste kweek met je bespreken. Dus let’s go, laten we beginnen!
Nieuwe wietzaadjes ontkiemen
Het kiemen van de zaadjes duurde wat langer dan gebruikelijk was de laatste tijd. Normaal gesproken doe ik de zaadjes 24 uur in een glas met water voor ik ze in het koffiefilter stop. Vaak is het kiemproces dan al op gang gekomen. De zaadjes gaan dan meteen al een beetje open maar dat was dit keer niet het geval. Nou ja, op één zaadje na dan.
Op de foto hieronder zien we drie zaadjes en dat zijn de Mohammeds. Zoals je op de foto ziet loopt de groei niet echt gelijk, al scheelt het maar één dag met de twee grootsten. De kleinste deed er vier dagen over om uit te komen. Maar goed, toen waren de zaadjes van de Mohammed wel ontkiemd en konden ze mijn kweekbak in. Ze zijn te herkennen aan de blauwe stukjes tape die ik ernaast heb geplakt.
Op de linkerfoto hieronder zien we de zaadjes van Sneeze. Daarvan wilde ik deze keer twee planten, dus liet ik ook maar twee zaadjes ontkiemen. Maar helaas, één van de twee zaadjes wilde niet uitkomen. Dit is natuurlijk niet zo leuk, en ik heb snel een nieuw zaadje gepakt om het proces opnieuw mee te beginnen.
Met het nieuwe Sneeze zaadje (de rechterfoto) gaat het een stuk beter! Deze is inmiddels ook gekiemd en in de kweekbak gezet om wat groter te worden. Nu alle planten in de kweekbak staan zijn we echt van start gegaan.
Ik heb het nieuwe Sneeze plantje in het midden geplaatst met de doorzichtige dome eroverheen, in de hoop dat ze de rest nog een beetje kan bijbenen. Ook heb ik de waterbak gevuld zodat ze lekker snel kunnen groeien. De afgelopen dagen heb ik de planten die er al in stonden wat minder water gegeven, zodat ze net konden overleven tot alle dames compleet waren. Nu mogen ze één week op water, en dan gaan we beginnen met de voeding.
Kweekschema op z’n kop
Dan het kweekschema, want dat ga ik deze keer een beetje omgooien. Wat ik daarmee bedoel, is dat ik de lampen niet meer in de nacht laat branden maar overdag. Maar waarom Willie? Nou, over een paar jaar stopt de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen. Daarmee zal ik mijn stroomverbruik anders moeten plannen, zodat ik de stroom van de zonnepanelen gebruik als het ook licht is.
Dit heeft als extra voordeel dat het iets lastiger voor de energiemaatschappij is, om te zien wat je nou precies verbruikt en wanneer. Sinds de slimme meter kan je zelf alles bijhouden in de app, maar de energiemaatschappij natuurlijk ook.
Ik hoor je al denken… ‘er zijn toch batterijen?’. Ja, die zijn er wel maar ze zijn helaas nogal aan de dure kant op het moment. Ze zullen de komende jaren echter wel goedkoper worden maar daar heb ik nu niets aan. Voor deze kweekronde gaan we de lampen daarom overdag laten branden. Natuurlijk hou ik scherp in de gaten wat het effect is op het klimaat in de CNNBS G-Kits en in de kamer waar ze staan. En niet te vergeten natuurlijk: het effect op de planten zelf!
Stroomverbruik van de laatste kweek
Het stroomverbruik van de laatste ronde was ik bijna vergeten met je door te nemen. En het is natuurlijk wel een beetje zonde als je de gegevens wel hebt, maar niet deelt. Het verbruik tijdens m’n laatste kweek in de CNNBS G-Kit XL was 504.3 kWh x € 0,45 is €226,94. Nu heb ik op mijn dak inmiddels zonnepanelen liggen die de kosten aardig drukken. Hoeveel dat bespaart weet ik pas als ik mijn jaarfactuur krijg, en ik een jaar mét zonnepanelen gedraaid heb.
Tot slot heb ik deze week een totale time lapse video van de laatste kweekronde voor je gemaakt. Om je niet te lang lastig te vallen heb ik de video nog wat meer versneld dan gewoonlijk. Geniet ervan want dat doe ik ook tijdens het oproken 🙂
Dit was het voor deze keer. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan zal ik onder andere kijken of de planten goed reageren op de vroege voeding. En wie weet zijn de dames dan ook al naar de G-Kit dan wel G-Kit XL verhuisd. Tot dan!
Willie Wietman
(advertentie)