- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Mohammeds & Sneeze bloeien, Willie worstelt met water
In huize Wietman is het momenteel wat vochtig, en dat terwijl zijn Mohammed en Sneeze wietplanten net vol in bloei staan! Zul je altijd zien, maar Willie zou Willie niet zijn als hij niet alles scherp in de gaten zou houden. Zijn sensors houden alles bij, en ook het vochtgehalte in de grond wordt sinds deze week gemeten. Kweekavontuur!
Ben je klaar voor weer een gloednieuw kweekavontuur? Ikke wel want het is alweer twee weken geleden. De afgelopen 14 dagen zijn lekker verlopen maar wel met een hoop spanning rondom de luchtvochtigheid. Laten we maar eens een kijkje nemen bij de Mohammeds in de CNNBS G-Kit XL met 315 Watt CMH verlichting.
Mohammed rekt zich eens uit…
De Mohammeds lijken wel wat last te hebben van de hoge temperaturen. De planten strekken een stuk verder dan dat ik van ze gewend ben. Hierdoor lijkt het er ook op dat de bloei wat langzamer op gang komt. De toppen op de foto’s zien daardoor nog er wat dun uit. Maar een week geleden kon je er nog doorheen kijken, en sinds vrijdag zijn de toppen één geheel geworden.
De ontwikkeling staat dus zeker niet stil al zijn de trichomen nog niet erg aanwezig. Ik heb voor de zekerheid nog even gecontroleerd of het wel vrouwtjes waren, en dat is gelukkig het geval. Wie weet heeft het wel te maken met het wisselen van de bulb twee weken geleden, en is dit het effect van twee weken onder een oude lamp?
Ik denk dat ze gewoon wat langzaam van start gaan. Als ik de bloeitijd bekijk op de website, zou deze zeven tot acht weken in beslag nemen, en de oogst dus in week 39 zijn. Dat is al over twee weken, maar ik heb er wel eens vaker naast gezeten met m’n berekeningen…
Als we de andere toppen bekijken zijn dat er een hoop, alleen zijn ze nog heel dun. Wie weet gaat de Mohammed me verrassen en worden de dunne topjes ineens dikke cola’s. Sommige toppen zitten tegen het armatuur maar de lamp kan niet hoger dan hij nu hangt. Ik zal deze toppen de komende tijd gaan buigen.
Water en voeding
Tijdens het terugkijken van de time lapse viel op dat de Mohammeds één à twee uur voor de lamp uitging, wat slapjes werden. Meestal betekent dat dat ze te weinig te drinken hebben, en bij een inspectie bleek dat de aarde inderdaad al erg droog was. Door de hoge luchtvochtigheid van de afgelopen weken durfde ik het eerst niet aan, maar na nog een nachtje slapen heb ik de bewatering toch maar van 1 liter naar 1,2 liter opgevoerd.
Met die hoeveelheid water en voeding zit ik zo’n beetje aan het maximale wat mijn huis aankan op het moment. Hoe dit precies zit kom ik zo op terug. Het extra water en voeding dat de Mohammeds nu krijgen is nog niet zichtbaar in de grafiek. Ik ben deze week ook gestopt met het geven van plagron power buds en power roots, en geef ze nu alleen nog wat alga bloom. De Sneeze planten in de kleine kast krijgen dagelijks 950 milliliter water met voeding.
Het klimaat in de G-Kit XL
De gemiddelde temperatuur was de afgelopen twee weken 26,8 graden Celsius in de CNNBS G-Kit XL. De gemiddelde luchtvochtigheid was 63,5 procent. De gemiddelde VPD-waarde stond deze twee weken op 1,29 kPa. Het was dan ook erg vochtig en ’s nachts warm buiten, waardoor het binnenshuis erg vochtig bleef.
Wat ook niet mee werkte is dat er niet veel wind stond, en er rond mijn huis is veel water is. Daardoor is het ’s nachts meteen erg vochtig buiten, en is ventileren bijna nutteloos.
Tijdens het bekijken van de VPD-grafiek was ik erg verbaasd dat deze was gedaald, en binnen de ideale waardes, tussen de 1,20 en de 1,40 kPa lag. Zodoende kon ik besluiten om de bewatering te verhogen, een goede VPD-waarde zou een goede kweekomgeving moeten zijn.
Sneeze & de CNNBS G-Kit
In de kleinere CNNBS G-Kit vinden we de twee Sneeze planten. Deze maken het erg goed, alleen had ik de foto’s liever drie dagen geleden genomen. Waarom? Vraag je je nu vast af. Nou, dan had ik nog kunnen vertellen hoe mooi egaal groen de Sneeze planten waren. Sinds een dag of twee zijn de dames namelijk aan het verkleuren.
De Sneeze ruikt weer eens heerlijk! De planten hebben al lekkere dikke en kleverige toppen. Ik heb de toppen dit keer niet opgemeten en ook geen suikerblaadjes onder de microscoop gelegd. Dit heb ik gedaan om de planten geen schade toe te brengen nu ze vol in bloei staan. Zonder wondjes en aanraking zou de kans op toprot wat kleiner zijn, want dat is waar ik op het moment het meeste bang voor ben.
De gehele oppervlakte van het kweekkastje is goed met toppen gevuld. Laat ze de komende weken dus maar lekker dik worden!
Luchtvochtigheid en temperatuur
Ook in de kleine CNNBS G-Kit heb ik de klimaatgegevens natuurlijk bijgehouden. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen twee weken 26,9 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 63,6 procent en de gemiddelde VPD-waarde was 1.29 kPa.
De luchtvochtigheid vind ik zelf te hoog, deze wil ik het liefst onder de 60 procent hebben in deze kleine kast. Helaas is dat nu niet anders. De bewatering van de Sneeze is ook een stuk hoger dan normaal. Deze is meestal rond de 750 milliliter maar de dames zijn erg dorstig nu de lamp overdag brandt, in plaats van in de nacht.
Volgens de VPD-waarde (die toevallig hetzelfde uitkwam als in de G-Kit XL) zou alles top moeten zijn voor de planten. Nou is het me al eens overkomen dat de Sneeze planten ineens flink wat minder gaan drinken aan het einde van de bloei, waardoor ik ze dan onbedoeld te veel water gaf.
Tensiometer in de grond
Dat gebeurt dan precies een paar dagen voor de oogst, waardoor ze niet meer kunnen herstellen en je dan met een drijfnatte kluit aarde zit. Om dit te voorkomen heb ik toch maar weer een sensor (een tensiometer) gekocht. Die heb ik vaker gebruikt en ze werken soms ook goed, alleen gaan ze niet zo lang mee.
Ik ben dit keer niet voor Ikea, Action of Aliexpress gegaan maar ik heb een sensor van Ecowitt gekocht. Deze was in de aanbieding bij Amazon, en werkt met een app. Andere sensors hebben vaak gekleurde lampjes en of een zoemer of knipperende lampjes; ik heb ondertussen zoveel van die dingen geprobeerd. Deze lijkt het tot nu toe goed te doen, en is snel met updates: om de twee minuten.
Tijdens het kalibreren van de sensor is er denk ik iets niet helemaal goed gegaan. Hierdoor kom ik met het water geven niet hoger dan 45 procent denk ik. Als ik de dames water geef, komt er een minuutje later een klein beetje water in het schaaltje waar ze op staan. Ik neem aan dat als het water er uit komt dat de aarde goed vochtig is, maar ik kan er naast zitten natuurlijk. Als ik aan de onderkant van de pot voel, is deze nog licht vochtig bij 25 procent maar de bovenzijde is dan droog. De sensor komt ook niet voorbij de helft van de pot.
Ik moet dus nog het één en ander uittesten met de nieuwe sensor. Het blauwe kastje wat erbij zit, de gateway, heeft ook nog sensors aan boord. Deze registreert temperatuur, luchtvochtigheid en de luchtdruk. Deze gegevens kon ik op de luchtdruk na al meten, maar daar kan ik niet zoveel mee eerlijk gezegd.
Time lapse van Mohammed
Deze week zien we de ontwikkeling van de toppen van de Mohammed planten goed in de time lapse. De verschillende buds aan de takken groeien mooi samen zodat ze nu lange toppen vormen.
Dit was het voor nu. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan ga je onder meer zien of de Sneeze dames al geoogst zijn. En kom je erachter of de lange dunne toppen van de Mohammeds al wat dikker geworden zijn.
Willie Wietman
(advertentie)