(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is weer twee weken geleden dus tijd om een kijkje in de kweekkasten van Willie Wietman te nemen. In de grootste kast maakt buitenwietsoort Big Yeti haar naam waar, maar lijkt de groei en strek nu eindelijk voorbij. In de kleine kweekkast laat Sneeze ondertussen al herfstkleuren zien. Zou er wat aan de hand zijn of loopt moeder natuur gewoon op de zaken vooruit? 

Jaja, er zitten weer twee weken op dus hier is weer een gloednieuw kweekavontuur! De afgelopen 14 dagen zijn best goed verlopen. In mijn CNNBS G-Kit XL lijkt alles volgens plan te gaan, maar er is wellicht iets aan de hand in mijn kleinere G-Kit met Sneeze. Maar goed, laten we eerst eens een kijkje nemen bij de Big Yeti planten in de G-Kit XL.

Big Yeti is uitgegroeid

Als we de deuren van de G-Kit XL openen staan daar meteen hele mooie Big Yeti planten. De dames zijn nu echt gestopt met het groeien in de hoogte. Vorige week leek de groei en bloei wat af te remmen maar een dag of vier geleden zag ik dat de toppen toch ineens een stuk dikker waren geworden.

Als we de toppen gaan bekijken dan zien we rechts achter in een hele mooie. Deze is nu al lekker compact en heeft een mooie diameter van 6,7 centimeter. De toppen hebben over het algemeen gezien een nog wat open structuur op het moment. Deze Big Yeti’s hebben echter nog vier weken te gaan, voordat het tijd wordt om te oogsten.

De planten zijn nu wel wat minder mooi groen dan een paar weken terug. De dames krijgen wat last van bruine bladpuntjes. Ook aan de onderzijde is het wat minder groen aan het worden. Nu de toppen ook dikker worden komt er niet veel licht meer onder in de kweekkast. Toen ik de foto’s maakte, zag ik de toppen schitteren onder de flits van de camera. Dat zijn de trichomen, en die kunnen we nu eindelijk ook eens van dichtbij bekijken.

Ik heb geprobeerd om een suikerblad van een top te knippen, die in het midden van de G-Kit XL groeit. Maar dat ging niet zo goed. Ik moest nogal ver in de kast reiken en het blaadje viel dan steeds van mijn schaar af. En dan vond ik die natuurlijk nooit meer terug tussen de rest van de bladeren. Toen heb ik maar voor een top gekozen die iets dichter bij de deur groeide. De trichomen zijn nu nog transparant maar ze zijn inmiddels wel gevuld.

Klimaat en bewatering

De gemiddelde temperatuur in de G-Kit XL was de afgelopen twee weken 21,15 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarbij 53,6 procent. De gemiddelde VPD kwam de afgelopen twee weken uit op 1,17 kPa. Dat is een mooie waarde voor de bloeifase.

De bewatering is met een verbruik van 31,5 liter (water en voeding) een beetje aan het afvlakken. Voor de G-Kit XL is dat 950 milliliter water met voeding per dag. Maar nu de Big Yeti niet meer zo groeit, durf ik dat de komende weken wel iets te verhogen. In de kleine CNNBS G-Kit gaat het er met het waterverbruik iets rustiger aan toe, namelijk 550 milliliter water met voeding per dag. Ik ben hier wat terughoudend met het water geven in verband met de luchtvochtigheid.

Hieronder zie je natuurlijk ook weer de klimaatgrafieken boven en onder in de grote CNNBS G-Kit XL, met daaronder de kaart van het totale waterverbruik.

Sneeze al in herfstkleuren?

Als we in de CNNBS G-Kit (met verhogingsset) kijken, staan de Sneeze dames er een stuk minder groen bij dan een paar weken terug. De herfst lijkt aangekomen te zijn in mijn kleine kweekkastje. Ik heb de gehele kast nagekeken op beestjes maar niets kunnen vinden. Op een paar roofmijten na dan, maar ja, die heb ik zelf uitgezet in de kast. De 150 Watt G-Bars (ik heb nog het oude model) heb ik op een hoogte van 16 centimeter boven de hoogste top gehangen. De dames hebben ook geen natte voeten.

Als we de toppen individueel bekijken, zien we al snel dat er deze kweekronde veel toppen van hetzelfde formaat groeien. Ze hebben een gemiddelde diameter van 4,9 centimeter. Volgens mijn planning zouden de Sneeze dames nog een goede vier weken moeten groeien tot de oogst, maar denk dat moeder natuur daar anders over denkt.

Als we naar de trichomen van Sneeze kijken, zijn die in een veel verder gevorderd stadium dan die van de Big Yeti’s. Hier vinden we zowel melkkleurige trichomen als amberkleurige trichomen. Als ik nu alles bekijk, denk ik dat de Sneeze nog een kleine twee weken te gaan hebben voor ze klaar zijn voor de oogst.

G-Kit klimaat en kweekvideo

De gemiddelde temperatuur van de afgelopen twee weken was 21,8 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 58,7 procent. De gemiddelde VPD-waarde was 1,08 kPa. Dit is wat aan de lage kant maar valt nog net binnen de marges.

In de kweekvideo zien we deze week dat de toppen van de Big Yeti eindelijk dikker worden. Het wordt uit de beelden ook duidelijk dat de groei in de hoogte eindelijk gestopt is.

Dit was het weer voor nu. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan gaan we kijken of de Sneeze planten nog in de kast staan, of dat ik ze inmiddels geoogst heb. En zullen die toppen van de Big Yeti lekker compact gaan worden? We gaan het zien… Tot over twee weken!

Willie Wietman

(advertentie)