(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al een paar jaar geleden bedacht ik dat we de demonstratie van hasjrokers die begin jaren zeventig in Groningen werd gehouden zouden moeten herdenken. Met een evenement, een mars of wat dan ook, als die demonstratie precies een halve eeuw oud zou zijn. Die feestelijke herdenking stond gepland voor juni 2024.

Hasjrokers pikken het niet langer

De demonstratie wordt smeuïg beschreven door Theo Buissink in zijn boek ‘Wegens bommelding een uurtje gesloten’ (2008). Theo is oprichter van coffeeshop De Vliegende Hollander en growshop De Tevreden Rookster in Groningen.

En hij geniet al van cannabis sinds eind jaren zestig. In zijn boek schrijft hij hoe hij op de sociale academie Menno van Duinen leerde kennen. Een hasjroker, net als hij, en ‘zeker iemand die vond dat de gebruikers niet gecriminaliseerd moesten worden’:

‘Hij was het die in 1974 de eerste hasjiesj-demonstratie ter wereld organiseerde, onder het motto: Wij Roken Hasjies, Nou En…

Flyer ‘Wij roken hasjies nou en…’ ter ere van demonstratie Groningen, 9 juni 1973

Met z’n allen te blowen, voor het politiebureau

Theo Buissink: ‘Dat spektakel vond plaats in Groningen en hield in dat er zich een paar honderd demonstranten verzamelden pal voor de deur van het politiebureau. Sprekers, muziek en een rondgang rondom het politiebureau. En voor de rest stonden we daar met z’n allen te blowen.

Alleen maar te blowen. Iets wat in die tijd zeker niet gewoon was, en al helemaal niet in het openbaar en dan ook nog op een dergelijk plek.’

Stoned Free demonstratie 1-11-1975 Den Haag met o.a. Theo Buissink en Max Lerou bij het verloting van 100 gram hasj

Ik zag het al helemaal voor me. Een reprise van deze demonstratie, in Groningen natuurlijk, met dezelfde invulling. Sprekers, muziek, een rondgang rondom het politiebureau en vooral lekker blowen met zijn allen.

Achterin het boek staat de flyer voor de demonstratie, met als datum 9 juni 1974. Dat was en is perfect: het is dan meestal lekker weer en Cannabis Bevrijdingsdag organiseerden we de laatste jaren ook altijd in de tweede week van juni.

Na 50 jaar blow-demonstratie bij politie herhalen

9 juni valt dit jaar op een zondag, ook dat kwam prima uit. En ik wist zeker dat Theo er voor te porren zou zijn. Met De Vliegende Hollander heeft hij al lang niets meer te maken, maar hij runt nog steeds De Tevreden Rookster. En de cannabisconsument – en zeker de thuiskweker – wordt nog steeds gecriminaliseerd.

Mijn inschatting klopte. Theo deed graag mee. Maar toen ik in Delpher, een geweldige database met kranten en tijdschriften, artikelen ging zoeken over de demonstratie, deed ik een schokkende ontdekking.

De eerste hasjies-demonstratie ter wereld vond niet plaats op 9 juni 1974, maar een jaar eerder: op 9 juni 1973. Een slordigheidje van Theo toen hij zien boek schreef. Hij reageerde per mail als volgt op mijn ontdekking:

‘Hahahahahahahaha, ja heel erg om er een jaar naast te zitten…………………………..hahahahaha.
Kijk, dat zijn nou de leuke dingen van het leven.’

Voorkant boek Theo Buissink…

Ook Paard van Troje in Den Haag hield hasjdemo

Daarin heeft hij gelijk, maar het idee kon wel meteen de prullenbak in. We konden moeilijk gaan herdenken dat precies 51 jaar geleden de eerste cannabis-demonstratie plaatsvond in ons land. Er komt dus geen omgang rond het Groningse politiebureau dit jaar, maar er komt misschien wel iets anders.

Een andere veteraan, Max Lerou, herinnerde me via Twitter aan een andere blowersactie uit de jaren zeventig. In die tijd had het Haagse jongerencentrum Het Paard van Troje een huisdealer die door de staf van het centrum werd gedoogd. Lerou tweette een zwart-wit foto en schreef daarbij:

‘Theo Buissink werd door ons (bezoekers van het Paard) ook betrokken bij Stoned Free, de eerste nationale hashdemo, georganiseerd na de arrestatie van de eerste huisdealer. Foto van mij met Theo op de trap naar de Ridderzaal. Wat je ziet is het verloten van een ons hash.’

Herkansing in 2025 dan maar?

Dat waren nog eens tijden! En let wel: dit was nog voor de invoering van het gedoogbeleid in 1976. De datum van de Stoned Free hash demonstratie in Den Haag? 1 november 1975.

Dat is dus vijftig jaar geleden in 2025 en volgend jaar valt 1 november op een zaterdag. Ik zeg: let’s go! 

(advertentie)