(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De kweekronde van Willie gaat langzaam de tweede fase in, en het wachten is op de eerste bloemetjes. Buitenwietsoort Big Yeti maakt haar naam waar en groeit in sneltreinvaart door de gaten van haar scrogrek. In de kleinere CNNBS kweekkast doet Sneeze het juist rustig aan, want die groeit vooral in de breedte. Kweekverslag!

De afgelopen twee weken zijn weer voorbij gevlogen, en zoals je kunt zien heeft de Big Yeti ook niet stil gestaan. Die maakt haar naam wel waar want ze is de afgelopen tijd weer flink aan het groeien geweest. Zullen we dan maar naar de planten gaan kijken? We starten dan zoals gewoonlijk in mijn CNNBS G-Kit XL.

De grote Big Yeti

Big Yeti vormt inmiddels al een aardig bos in de vierkante meter van de grote kweekkast. Ik denk dat ik het een en ander moet wegknippen voor ik verder kan, dus dat heb ik dan ook eerst gedaan. Tijdens het knippen kwam ik erachter dat de Big Yeti een taaie rakker is. Met mijn gebruikelijke schaar kwam ik niet doorheen, dus toen moest ik even naar de schuur voor een echte snoeischaar.

Die ging wel als een mes door de boter. En toen ik zo aan het knippen was, viel het me op dat de Big Yeti ook redelijk grote bladeren heeft. Het blad is zonder steel al 18 centimeter. De geur die van de Big Yeti afkomt na het knippen is goed te doen en ruikt lekker. Het is een stuk minder sterk dan bij de Sneeze. Maar ja, die ruik je al zonder dat je met een schaar of iets in de buurt komt.

Als we de bovenkant van de Big Yeti even bewonderen, zien we dat ze nog niet in bloei staat. De planten staan op het moment van schrijven net 13 dagen op het 12/12 lichtschema. Ik verwacht wel dat het elk moment kan gaan gebeuren.

De Big Yeti planten zijn gemiddeld 88 centimeter hoog, en de 315 Watt CMH hangt daar 20 centimeter boven. Ik zit op het moment nog een beetje te twijfelen of ik de planten zal toppen. Ik denk dat ik nog even afwacht tot de dames echt in bloei staan, zodat ik beter kan inschatten wat ze nog gaan groeien.

Temperatuur, luchtvochtigheid & VPD

Twee weken geleden was het nog erg warm onderin de G-Kit XL maar dat kwam omdat de lamp zo laag hing. Dat is nu wel anders nu de lamp steeds hoger moet omdat de dames ook steeds groter worden. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen twee weken 24,65 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarbij 47,25 procent. De gemiddelde VPD-waarde was 1,65 kPa en dat is veel te hoog. Het had rond de 0,7 en de 1 kPa moeten zijn maar ja, het is ook lastig… Als we rond het eind van de bloeifase maar wel goed zitten.

Power Buds?

Het waterverbruik loopt in beide kweekkasten ook weer langzaam op. De Big Yeti dames drinken ieder 750 milliliter water met voeding. De Sneeze planten krijgen per plant dagelijks 450 milliliter water met voeding. Ik gebruik daarvoor momenteel Plagron Alga Bloom en Plagron Power Buds.

Power Buds is een nieuw product voor mij. Ik zag het in de growshop staan en dacht, “deze kan ik wel gebruiken bij dit project”. In de korte omschrijving stond het volgende: Power Buds is een biostimulant die de knopvorming verhoogt en een snellere bloei bevordert. Dit komt doordat Power Buds componenten bevat die het bloeiproces snel activeren. Deze versnelde activering veroorzaakt stress in de plant. Als reactie daarop richt de plant zich op voortplanting, wat resulteert in de productie van meer knoppen.

Ik dacht, “dat komt mooi uit, dan kan ik de Big Yeti wat afremmen in de groei met dit spul en wel een goede opbrengst houden”. Ik ben er nu net een week mee begonnen en ik zie nog niet echt resultaat. Maar wie weet komt het wel als de dames gaan bloeien. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte.

Sneeze

In de CNNBS G-Kit met verhogingsset vinden we natuurlijk nog steeds de Sneeze planten. Deze groeien goed maar hebben wat moeite om door het hekwerk heen te komen. De dames zijn aardig de breedte in gegaan in plaats van de hoogte. Aan de onderkant zijn de planten dan ook een ondoordringbaar bos geworden. Laten we hier eerst maar weer wat aan gaan doen…

Zó, na de knipbeurt ziet het er een stuk beter uit: je kunt zelfs bijna de G-Tools sticker weer goed zien. De Sneeze lijken wel veel meer vertakkingen te hebben dan gewoonlijk. Gelukkig hebben de meeste takken het hekwerk gehaald waardoor ik ze niet weg hoef te knippen. Tijdens het knippen werd ook duidelijk dat bloei nu echt elk moment kan beginnen. De Sneeze dames zijn gemiddeld 55 centimeter hoog, en de G-Bars hangt er nu 26 centimeter boven.

Het klimaat bij de Sneeze dames

Natuurlijk heb ik ook de omstandigheden bij de Sneeze planten gemeten. De gemiddelden wijken nog niet veel af van de cijfers bij de Big Yeti planten. Dit komt natuurlijk omdat beide kweekkasten in dezelfde ruimte staan. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen 14 dagen 24,1 graden Celsius.

De gemiddelde luchtvochtigheid was 49,1 procent. Deze moet ik wel goed in de gaten houden en zorgen dat het niet boven de 65 procent komt. Het is dan weer lastig om de luchtvochtigheid omlaag te krijgen. De gemiddelde VPD was 1,54. Ook hier is deze nog wat aan de hoge kant. Ik ga er de komende dagen even extra op letten om de VPD waardes weer goed te krijgen.

Time lapse van de week

Ik ben er bijna doorheen maar natuurlijk heb ik nog wel de time lapse van de week voor je. Eigenlijk van de twee weken want we zien week 5 en 6 van de kweekronde. Deze keer zie je de groeispurt van de Big Yeti’s. De planten wringen zich in bochten om door de gaten van het hekwerk te groeien. Bij één Big Yeti ging dan bijna mis…

Dit was het dan echt voor deze keer. Maar maak je geen zorgen want over twee weken ben ik weer terug. Ben jij er dan ook weer bij? Dan gaan we onder meer zien of er al ergens bloemen groeien, en of de Power Buds van Plagron het verschil weet te maken… Tot dan 👋

Willie Wietman

(advertentie)