(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je Willies kweekverslag twee weken geleden hebt gelezen, dan weet je dat het niet meezat. In een van zijn kweekkasten groeide een hermafrodiete wietplant, en dus zat zijn oogst vol met zaad. Het was zijn slechtste resultaat ooit! Maar gelukkig kunnen we ook nog een hoogtepunt vermelden, want Willie is niet voor één kast te vangen 😉

De twee weken wachten zitten erop want ik ben er weer met een nieuw kweekavontuur 😉 Zoals je kunt zien ben ik alweer een nieuwe kweekronde begonnen. Met alweer een hoofdrol voor Sneeze want die komt weer in mijn (verhoogde) CNNBS G-Kit. In de grotere CNNBS G-Kit XL (ook met verhogingsset) komt dan een nieuwe soort, namelijk Big Yeti van SeedStockers. Dit is een nieuwe buitenwietsoort van het zadenbedrijf maar die ga ik dus binnen kweken om eens te zien hoe dat uitpakt.

Zowel de Sneeze als de Big Yeti zijn ondertussen al uit het zaad gekomen, en klaar om geplant te worden. Dit heb ik voor morgen op de agenda staan. Nu hoor ik je al denken, “maar Willie, leuk dat je het over je nieuwe ronde hebt maar je hebt de oude nog niet afgerond”. Dat klopt, en ik wil het er eigenlijk ook niet over hebben. Maar uit alle ellende met de zaadwiet in de G-Kit XL, is er in de andere G-Kit toch nog iets moois voortgekomen. Toch maar bespreken dan? Oké, komt ie.

233 gram zaadwiet 😖

Even terug dus naar een paar weken geleden. In de G-Kit XL (met 315 Watt CMH lamp) stonden twee Pineapple Poison planten, en één Wedding Cake. Die hebben mij beloond met wiet met zaadjes erin en veel zaadjes ook, omdat een van de Pineapple’s hermafrodiet bleek te zijn.

De Pineapple Poison heeft uiteindelijk 157 gram opgeleverd en de Wedding Cake 76 gram. Dat maakt een totaal van 233 gram wiet met zaad erin, uit deze kweekkast. Dit was mijn slechtste ooit. Hiervan kan ik niets roken, en ik zal er dan ook iets anders mee moeten doen. Ik denk aan olie maar ik weet het nog niet zeker. Ik kom er over een paar weken weer op terug.

Beste Sneeze ronde 😃

Dan zijn we aangekomen bij mijn CNNBS G-Kit. Onder mijn (oude 150 Watt) G-Bars stonden enkele weken geleden nog drie Sneeze planten. Deze dames hebben hun best gedaan en hebben mij beloond met 165 gram superlekkere Sneeze wiet. Dit was mijn beste oogst tot nu toe!

En dan te bedenken dat de G-Bars er al aardig wat branduren op heeft zitten. Dit wekte natuurlijk wel vragen bij mij op? Klopt de weegschaal wel? Maar na twee keer wegen leek het toch echt zo. Hierdoor werd ik wel erg nieuwsgierig naar de gegevens van de sensor in deze kweekkast. Is er misschien iets dat zo’n mooie oogst kan verklaren?

En dus heb ik de klimaatgegevens erbij gepakt. Die zien er goed uit, afgezien van twee uitschieters in de luchtvochtigheid die even boven de 65% kwam. De Sneeze maakt hele dikke toppen en die houden niet zo van een vochtige ruimte. Om de luchtvochtigheid binnen de marges te houden heb ik de kamer waarin de kast staat, extra goed geventileerd op dagen dat het niet regende. Helaas heeft het de afgelopen maanden alleen heel veel geregend.

Verder ben ik gaan experimenteren door minder water te geven als de luchtvochtigheid te hoog was. Dan moet je denken aan 500 milliliter op vochtige dagen, in plaats van 700 milliliter op gewone dagen. Het is dan wel belangrijk om goed te anticiperen en de watergift alleen aan te passen als het echt nodig is.

Maar goed, dit lijkt wel een positief effect te hebben gehad op de Sneeze. Of zou het nou toch komen omdat er deze keer drie planten stonden in plaats van twee? Of had ik gewoon mazzel? Wie zal het zeggen? Het enige wat ik ervan kan zeggen is dat we het nog eens gaan testen en kijken of het weer lukt.

Klimaatregelen en VPD-experimenteren

Dan zijn we aangekomen bij de klimaatmetingen. Want waar plaats je de sensor? Zit er een verschil tussen het klimaat onder en boven in de G-Kit XL kweekkast? Als we de grafieken bekijken zien we boven in de kast wat meer uitschieters, zowel pieken als dalen. Grofweg komt het echter wel redelijk overeen met de temperatuur en luchtvochtigheid onder.

De VPD-gegevens (Vapour Pressure Deficit) zien er totaal anders uit. Het klimaat onder in de G-Kit XL valt netjes in het midden van de marges, volgens deze grafiek. Natuurlijk hoort er bij elk stadia van de ontwikkeling van de wietplant een specifieke waarde, en kan je niet echt uitgaan van het gemiddelde. Maar als je de grafiek bekijkt zat ik onderin goed en ga ik er bovenin net iets overheen.

Wat me is opgevallen tijdens het experimenteren met de VPD-waarde, is dat je deze niet per dag moet bekijken maar eerder per week. De VPD-waardes luisteren nogal nauw en zetten je al snel in de paniekstand. Zeker voor een startende kweker is het iets waar je je beter nog even geen zorgen over moet maken. Het is dan wel weer leuk om aan het eind van een kweek te zien of je binnen de marges bent gebleven.

Maar goed, om terug te komen op de vraag waar je de sensor het beste kunt plaatsen? In het geval van de G-Kit XL met verhogingsset, zou ik aanraden om er toch twee te gebruiken. De kast is nogal groot, waardoor je met één sensor al snel een vertekend beeld krijgt. In de gewone (kleinere) CNNBS G-kit is één sensor genoeg.

Waterzaken

Het waterverbruik van de laatste kweekronde ligt iets hoger dan die van de ronde daarvoor. Toen dronken de planten samen 318 liter water en nu is dat op 323,25 liter. Dat is natuurlijk niet gek, we hebben een plantje meer gekweekt. De verhoging is dus goed te verklaren.

We zien in de grafiek dat het waterverbruik in de laatste weken is afgenomen. Blijf dus niet altijd dezelfde hoeveelheid water geven, want voor je het weet geef je te veel. Voel altijd even met je vinger of de grond nog vochtig genoeg is. Voel ook altijd even onderaan de pot waar de gaten zitten. Omdat water naar beneden zakt kan het zo zijn dat de pot bovenin droog is en onderin drijfnat.

Wat kost een kweek?

Ook heb ik weer even voor je berekend wat de afgelopen kweekronde precies gekost heeft, afgezien van mijn tijd en inspanning. Hieronder zie je mijn boodschappenlijstje, en de kosten die ik gemaakt heb.

  1. Plagron Alga Grow, 0.5 liter: € 6,48
  2. Plagron Alga Bloom, 0.5 liter: € 6,50
  3. Plagron Power Root, 500 ml: €19,95 (slechts ¼ gebruikt, dus €4,99)
  4. Plagron Wormenmest, 25L: €15,50
  5. Merkloos Allmix 50L: €9,00 (keer 2 zakken, dus €18,00
  6. Waterverbruik 323.25 liter: €0,39
  7. Stroom 480.61 kWh €0.45 per kWh  € 216,27

Het totaal komt dan uit op € 268,13 voor deze kweekronde. Het is jammer van de zaadwiet deze keer, maar als je dit afzet tegen een gemiddelde oogst van laten we zeggen 0,8 gram per Watt, dan kom je op een prijs van slechts 58 cent voor een gram wiet. Nou, kom daar nog maar eens om in de coffeeshop!

Van zaad tot oogst in 2:30 minuten

Deze week heb ik alle beelden van de afgelopen ronde weer één grote time lapse video gemaakt. Daarop is te zien hoe de Pineapple Poison’s en de Wedding Cake zich ontwikkelen van een klein kiemplantje tot volwaardige bloeiende wietplanten.

Dit was het weer even. Ben jij er over twee weken ook weer bij voor een nieuw kweekavontuur? Dan zal ik het onder meer hebben over de ontwikkeling van de nieuwe Big Yeti, en nog wat aanpassingen die ik heb gedaan in de kast. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)