(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ondertussen in huize Wietman: de toppen van de Pineapple Poison, Wedding Cake en Sneeze planten worden langzaam dikker. Willie houdt de temperatuur en de luchtvochtigheid scherp in de gaten, en merkt dat het nog niet zo makkelijk is om de VPD-waarde bij te stellen. Alle dames worden gediefd, zodat er geen energie aan fluffy topjes wordt verspild. Kweekverslag!

Er zijn weer twee weken voorbij dus Willie is weer van de partij 🥳 Leuk dat jij er ook bij bent want ik heb weer genoeg te vertellen! Zo zijn de dames de afgelopen veertien dagen al twee keer geknipt, en verschilt de topontwikkeling tussen de wietsoorten behoorlijk. Zullen we daarom eerst maar eens een kijkje gaan nemen? Te beginnen in mijn grote CNNBS G-Kit XL. Een kweekkast van één vierkante meter met 315 Watt CMH kweeklamp.

Pineapple Poison & Wedding Cake

De G-Kit XL staat momenteel vol met de kleine bolvormige toppen van de Pineapple Poisons. Ik denk dat ik deze dames alleen iets te ver heb teruggesnoeid. De Pineapple Poison die aan de linkerkant in de kast staat heeft wat moeite om nog door het hekwerk te komen met al haar toppen. Zoals ik net al zei zijn de toppen namelijk erg bol; ze hebben wel wat weg van kogelvissen met van die witte stekels.

Op de foto zien ze er misschien nog niet zo groot uit maar de toppen hebben een gemiddelde diameter van 3,59 centimeter. Het zijn dus nog geen reuzentoppen maar vergeleken met de andere wietsoorten zijn ze al aardig groot. De 315 Watt CMH binnenzon hangt op een hoogte van 25 centimeter boven de toppen.

De Wedding Cake staat ook al in bloei maar die ziet er totaal anders uit. Daar waar de Pineapple Poisons al vol met bolle toppen zitten, zijn de topjes van de Wedding Cake nog erg klein, en zitten ze nog dicht op de stam. De bloeitijd van de Wedding Cake duurt zo’n 65 dagen, en dat komt neer op 9 weken en paar dagen. De Pineapple Poison heeft een bloeitijd van 8 tot 10 weken.

De opbrengst van beide wietsoorten zou rond de 450 gram per vierkante meter moeten zijn maar ik denk dat dat onder ideale omstandigheden is. De Wedding Cake heeft in ieder geval nog een kleine inhaalslag te maken. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe ze zich verder gaan ontwikkelen. De planten staan nu een kleine drie weken in bloei, en we zijn nog net niet over de helft van de bloeifase. De diameter van de Wedding Cake toppen zijn gemiddeld 2,28 centimeter.

Dieven en bewateren

De onderzijde van de G-Kit XL was hard aan een knipbeurt toe. De topjes die onder het hekwerk groeiden heb ik hierbij weggeknipt. Normaal knip ik echt alles onder het hekwerk weg, maar ik heb dit keer iets meer topjes laten zitten. De planten zijn deze kweek namelijk niet zo extreem hoog, dus de lamp hoeft als het goed is ook niet veel hoger meer. Hierdoor komt er onderin de kweekkast nog voldoende licht voor een kwalitatief goed wietje. Het wegknippen van de groei onder het hekwerk heeft een bijkomend voordeel, namelijk een betere luchtcirculatie in de kast.

De wietplanten krijgen langzamerhand steeds wat meer voedingswater, en zoals je weet meet ik de bewatering van week tot week. Op het moment gaat er per week 27,3 liter water met voeding de kast in. In vergelijking met voorgaande kweekrondes lopen we iets achter met het waterverbruik. Toen ging er namelijk 31 liter per week doorheen in dezelfde periode.

Aangezien we geen problemen hebben gehad vorige keer, wil ik kijken of het lukt om het waterverbruik de komende weken wat verder op te voeren. Dit zal vooral in de G-Kit XL zijn, aangezien de planten in de kleinere kweekkast (de CNNBS G-Kit met verhogingsset) al maximaal water krijgen. In de G-Kit XL krijgen de drie dames nu 750 milliliter water met voeding per dag, en de drie dames in de CNNBS G-Kit krijgen 650 milliliter water met voeding per dag.

Klimaatverandering

Het verschil in het klimaat onder en boven in de kast loopt steeds iets verder uiteen. Eerst was het temperatuurverschil tussen onder en boven maar 0,5 graden Celsius, en nu is dat opgelopen tot 1,8 graden Celsius. Het verschil in luchtvochtigheid is ook erg toegenomen. Van een verschil van 3,4 procent naar 6,8 procent.

Het verschil in VPD is hierdoor natuurlijk ook toegenomen, van 0,11 kPa naar 0,35 kPa. Mocht je nou kweken met als richtlijn de VPD waarde, dan zie je maar hoe belangrijk het is om de juiste plek te vinden voor je meetsensor. De VPD waarde goed krijgen is niet echt eenvoudig, ben ik achter gekomen. Als je meer over de VPD-waarde wil weten, dan kun je hier verder lezen. Ik ben van plan om volgende week wat extra ventilators in de G-Kit XL te plaatsen, om te kijken of ik het verschil tussen de sensoren wat kleiner kan krijgen.

Sneeze

Dan zijn we aangekomen bij de Sneeze dames. Deze drie planten staan dus in de verhoogde CNNBS G-Kit, en ook hier staan de dames in bloei. De oppervlakte van de CNNBS G-Kit is goed gevuld met toppen en wordt dus prima benut. Deze kweek ben ik hier aan de slag gegaan met drie planten.

Normaal doe ik het hier af met twee dames maar nu staat er dus een extra. Deze had ik toevallig over en ik ben nu weleens benieuwd of zo’n extra plant het nou waard is. Krijg ik wat extra grammen aan het einde of spreid ik alleen mijn kansen, mocht er een ziek worden? Er hangt een G-Bars LED van 150 Watt boven, en die levert meestal tussen de 120 en de 140 gram wiet op. De 150 Watt G-Bars is trouwens het oude model van de huidige dimbare 170 Watt G-Bars die je op CNNBS.shop kunt bestellen.

De toppen en de bladeren van de Sneeze zien er weer goed uit; de planten hebben allen een mooie groene kleur, en de gemiddelde diameter van de toppen is 1,99 centimeter.

Ook hier ben ik even met de schaar aan de slag gegaan, en hier heb ik wel alles tot aan het hekwerk weggeknipt. De bladeren houden toch al het licht tegen, dus de toppen onder het rek zouden toch niet goed ontwikkelen. Dan kan je ze beter wegknippen, zodat de plant die energie in de rest van de toppen gaat stoppen.

Klimaat & kweekvideo

Ik dacht, laten we ook een kijkje nemen naar de klimaatgegevens in de kleine kast. De twee kweekkasten staan nog steeds in dezelfde kamer dus de gegevens wijken niet veel af van die in de CNNBS G-Kit XL. Er staan echter wel meer planten per vierkante meter, wat invloed zou kunnen hebben op de luchtvochtigheid. Maar zoals je in de grafiek kan zien blijkt het erg mee te vallen. De luchtvochtigheid is nog onder de 60 procent, dus dat gaat ook nog goed.

In de kweekvideo van deze keer zien we dat de ontwikkeling van de toppen in volle gang is. Helaas ben ik tijdens het snoeien iets te wild geweest, waardoor er een camera mee ophield.

Dus was het weer voor deze keer. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan gaan we onder meer zien hoe dik de toppen geworden zijn, en of het me lukt om de planten in de G-Kit XL wat meer water te laten drinken. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)