(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De ontwikkelingen gaan razendsnel in huize Wietman. Pineapple Poison, Wedding Cake en Sneeze gaan deze keer zelfs van zaailingen in netpotjes naar wietplanten van formaat. Ze worden dan ook verpot en staan inmiddels zelfs al op het bekende 12/12 lichtschema. Maar Willie, wat is dat voor vreemds daar?

De twee weken zijn weer voorbij gevlogen zeg! Dat niet alleen, maar zoals je op de foto’s zult zien is er ook het een en ander veranderd. Nieuwsgierig wat ik dan allemaal heb aangepast? Nou kom dan en laten we maar eens gaan kijken.

Verpotten

Ik ben woensdag na mijn laatste verslag aan de slag gegaan met het verpotten van de dames. Zoals je misschien nog weet waren de wortels behoorlijk door de openingen in de netpotjes van de Indoor Garden Kit Pro gegroeid. Daar heb ik de laatste keer ook het een en ander verteld.

Het probleem dat ik dus ook had, was dat ik de planten nu moeilijk uit de potjes kon halen zonder de wortels te beschadigen. Om dat op te lossen dacht ik in eerste instantie dat het wel een goed idee zou zijn om de dames een badje te geven en ze zo uit de potjes te spoelen als het ware. Dat ging echter niet zo goed als ik had gedacht.

Nou, het ging eigenlijk helemaal niet en het werd één grote troep. Dat idee heb ik na poging één dus maar laten varen, en de rest heb ik daarna maar voorzichtig losgeschud. Vervolgens was het tijd om de dames in hun nieuwe bloempotten te stoppen en ze te verhuizen naar de juiste kweekkast. Hiervoor heb ik weer een lekkere mix van aarde gemaakt.

All Mix en wormenmest

De aardemix bestaat uit twee zakken merkloze All Mix van 50 liter en 40 liter eveneens merkloze wormenmest. Ik heb merkloos gekozen want dat scheelt weer een paar euro. De drie Sneeze planten gaan naar de (verhoogde) CNNBS G-Kit van 60 bij 60 centimeter, en de Pineapple Poisons en de Wedding Cake gaan in de CNNBS G-Kit XL van 118 x 78 cm (1M2).

Een kleine anderhalve week na het verpotten staan de Pineapple Poison planten er mooi groen bij. De dames hebben een gemiddelde hoogte van 30 centimeter, en drinken momenteel 400 milliliter water met voeding van Plagron per dag.

De Wedding Cake is een stuk kleiner dan de Pineapple Poison. Deze plant heeft maar een hoogte van 22 centimeter, en is vooral aan de bovenkant ook een stuk lichter van kleur. Doordat ze wat kleiner is, geef ik haar natuurlijk ook iets minder water met voeding, namelijk 300 milliliter per dag. Ik zal deze dame de komende dagen even extra goed in de gaten houden, om te zien of het wel goed met haar gaat.

Sensors en klimaat

Zoals je weet heb ik in de CNNBS G-Kit XL twee sensors geplaatst, om eens te kijken wat nou het verschil is in temperatuur en luchtvochtigheid, boven en onder in de kast. De gemiddelde temperatuur onder was 29,1 graden Celsius. De 315 Watt CMH lamp hangt op het moment namelijk nog erg laag, en vlak bij de onderste sensor.

Het verschil in gemiddelde temperatuur is op het moment het grootste verschil tussen de twee plekken. Het verschil in luchtvochtigheid is niet extreem maar de pieken en dalen zijn wel veel groter dan boven in de kast. Of dat straks ook nog zo is als de planten groter worden is nog even afwachten. Het verlichtingsschema heb ik afgelopen zaterdag ook aangepast van 18/6 naar 12/12. Twaalf uur aan en twaalf uur uit dus, en beter bekend als het bloei-lichtschema.

Sneeze in de CNNBS G-Kit

De Sneeze planten staan er zoals ondertussen bijna gebruikelijk is, heel goed bij. Alleen een scherp oog ziet dat dat niet helemaal zo is. Die ziet hier en daar namelijk een bruin puntje aan het blad. Wat hier aan de hand is gaan we straks dieper op in. Eerst gewoon maar even kijken naar de planten.

De dames zijn mooi donkergroen van kleur en hebben een lengte van 22 centimeter. Op de Sneeze rechts achterin na. Die dacht, “laat ik eens de lucht in gaan”. Deze heeft dan ook een lengte van 29 centimeter. De dames drinken dagelijks een kleine 250 milliliter water met voeding van Plagron. Ook hier is de verlichting omgegaan van 18/6 naar 12/12. De G-Bars LED heb ik op een hoogte van 23 centimeter boven de dames hangen. Ik gebruik zoals je weet de oude 150 Watt en niet-dimbare versie van deze LED; tegenwoordig is het een dimbare 170 Watt versie.

Rare blaadjes…

Afgelopen maandag kwam ik een kijkje nemen bij de Sneeze dames in de CNNBS G-Kit toen ik daar een raar blad zag. Deze had een andere kleur dan de rest en op het eerste gezicht zag ik lichte groene vlekjes en iets wits. Hmmmm wat zal dat zijn? Het blad had ook een rare vorm maar er zat het blad niets in de weg.

“Vreemd? Laat ik het blad er maar afknippen…” Ik trek de lade van het bureau open om daar ergens onder in mijn bril op te snorren. “Ja ja, ik zie het nog niet goed maar er zit wel iets.” Tijd om de microscoop er bij te pakken.

Het witte vlekje lijkt iets weg te hebben van een cocon van een of ander insect. Bij de inspectie van de rest van het blad heb ik geen gaatjes of andere beesten kunnen vinden, we houden het in de gaten. Blijkbaar was er wel een vezel van mijn sweater aan het blad blijven zitten. De andere Sneeze planten hadden ook allebei één raar blad.

Pineapple Poison en Wedding Cake in actie

In de kweekvideo zien we deze week eerst de laatste uren van alle zes de planten nog samen. Daarna volgen we de Pineapple Poison en de Wedding Cake. Ze wennen rustig aan hun nieuwe potten, en schieten vervolgens  de lucht in.

Dit was het weer voor deze keer. Ben jij er over 14 dagen ook weer bij? Dan ga ik het onder meer hebben over de Sneeze dames, en of het nog wel goed met ze gaat, en gaan we ook zien of de Wedding Cake weer donkergroen wordt… Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)